Matovič: „Veľa mimoriadne vysoko postavených nepriateľov Sputnika V využilo túto vakcínu ako zbraň v hybridnej vojne, aby zosadili ministra zdravotníctva a mňa z pozície premiéra“

Matovič: „Veľa mimoriadne vysoko postavených nepriateľov Sputnika V využilo túto vakcínu ako zbraň v hybridnej vojne, aby zosadili ministra zdravotníctva a mňa z pozície premiéra“

Bratislava 9. apríla 2021 (HSP/Foto:SITA-Ľudovít Vaniher)

 

Bývalý premiér, súčasný podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na piatkovom tlačovom vyhlásení po príchode z pracovnej cesty v Moskve vysvetlil aktuálnu situáciu okolo ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku

MATOVIČ: Informoval o ceste do Moskvy
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič

Matovič na úvod zdôraznil, že “cestou z tmy” (z pandémie covid-19 pozn.) je ochota dodržiavať opatrenia a vakcinácia čo najväčšieho percenta populácie. To podľa ministra financií Matoviča “až tak v rukách nemáme”, vzhľadom na nedostatok vakcín.

Reklama

“Preto, aby sme pomohli Slovensku čím skôr z tmy vyjsť sme svojho času  – ja a Marek Krajčí – rokovali s ruskou stranou a podarilo sa mi nakoniec dohodnúť kontrakt na dva milióny vakcín Sputnik V,” uviedol Matovič s tým, že podľa neho ide o “mimoriadne kvalitnú” vakcínu, po ktorej “mnohé krajiny túžia”.

Dodal, že dodávka vakcíny z Ruska mala zrýchliť očkovanie na Slovensku o 40%.

Reklama

Uviedol, že neskôr sa ukázalo, že ruská vakcína Sputnik V má na Slovensku “príliš veľa mimoriadne vysoko postavených nepriateľov”. „Robili všetko pre to, aby zahatali používanie tejto vakcíny na Slovensku,“ tvrdí minister financií.

Títo nemenovaní vysoko postavení ľudia podľa Matoviča využili vakcínu „ako tzv. geopolitickú zbraň v hybridnej vojne“ na to, aby zosadili ministra zdravotníctva. „A mňa z pozície premiéra“.

„Potrebovali dosiahnuť ešte niečo nakoniec, aby zabránili, aby sa táto hybridná zbraň mohla na Slovensku používať a mohla chrániť životy a zdravie.“

Igor Matovič zopakoval výsledky prieskumov verejnej mienky na Slovensku, podľa ktorých je dôvera v ruskú vakcínu vysoká. “Až 500-tisíc ľudí na Slovensku nie je ochotných sa očkovať inou vakcínou ako Sputnikom V. Inak povedané, z obrovského množstva ľudí, ktorí sa nechcú očkovať, je približne tretina takých, ktorí sú ochotní sa očkovať jedine Sputnikom V.”

Podľa jeho slov bez toho, aby bolo týchto 500-tisíc ľudí zaočkovaných, na Slovensku nedosiahneme kolektívnu imunitu voči koronavírusu.

Reklama

 

Rokovania v Rusku

Matovič priznal, že Rusi na základe toho, čo sa na Slovensku dialo, “de facto vypovedali zmluvu” a požiadali slovenskú stranu o vrátenie 200-tisíc dávok vakcíny, ktoré už šiesty týždeň skladujeme na Slovensku, bez toho, aby chránili životy a zdravie občanov. Minister doplnil, že vakcíny by mali byť premiestnené do krajín, ktoré po nich túžia a si ich vážia.

„Kľúčový dôvod, prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu je ten, že sa cítia mimoriadne, mimoriadne poškodení tým, že slovenský ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu, kde aj samotný ŠÚKL veľmi dobre vie, že vakcíny na území EÚ môže posudzovať len laboratóriu zo siete OMCL. Bohužiaľ, slovenský ŠÚKL zveril posúdenie neregistrovanému laboratóriu a výsledky z tohto neregistrovaného laboratória zaplavili celý svet a mimoriadnym spôsobom to narušilo reputáciu vakcíny Sputnik V. Ako by sme sa cítili my, keby sme boli na mieste výrobcu tejto vakcíny?“

Tento výrobca podľa slov Igora Matoviča vyrába vakcíny už 130 rokov. “Ktorý má len priamo v inštitúte 90 ľudí s titulom profesor.”

“Necítili by sme sa trošku trápne, trošku ponížení, ak by posudzoval našu vakcínu niekto, kto na to nemá okrúhlu pečiatku, a okydal by ju doslova pred celým svetom? ” Opýtal sa podotkol, že “rozčarovanie” ruskej strany plne chápe.

Reklama

“Áno, včera som bol v Moskve. Nie je to hoax. Bol som tam s jediným cieľom, aby som dosiahol, na základe informácii, ktoré som mal, že ruská strana chce úplne vypovedať zmluvu a so Slovenskom nechce mať v tejto veci už nič spoločné, by sme naďalej mali otvorené dvere. To sa mi podarilo dosiahnuť. Viac vám k tomu zatiaľ povedať nemôžem.”

Minister financií zároveň potvrdil, že ešte v piatok pôjde do Budapešti rokovať s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóm aj premiérom Maďarska Viktorom Orbánom. „Bude to takisto ohľadom vakcín, nielen Sputnika V,“ uzavrel Matovič.

 

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali