Matovič: Problém v marginalizovaných rómskych osadách je oveľa väčší, ako to vieme len na základe testovania

Matovič: Problém v marginalizovaných rómskych osadách je oveľa väčší, ako to vieme len na základe testovania

Bratislava 16. apríla 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:SITA/Úrad vlády SR)

 

Problém v marginalizovaných rómskych osadách nie je len taký veľký, ako ho vieme na základe testovania, ale omnoho väčší. Konštatoval to pred rokovaním vlády premiér Igor Matovič (OĽaNO)

Na snímke Igor Matovič

Podotkol, že kým doteraz testovali iba tých ľudí, ktorí prišli zo zahraničia a ktorým nebola prikázaná štátna karanténa, už testujú aj ľudí im blízkych a tých, ktorých zadefinovali. „Z toho bol veľký podiel ľudí pozitívny. To znamená, že problém je omnoho väčší v rámci tej osady. Preto sme sa rozhodli, že otestujeme komplet jednu osadu, aby sme videli hĺbku tohto problému,“ vysvetlil.

Reklama

Každý človek, ktorý je v marginalizovanej rómskej osade testovaný, predstavuje podľa Matoviča obrovské nebezpečenstvo pre samotnú osadu ako aj pre okolité obce a mestá. „Bol by som rád, keby ľudia, ktorí sú v blízkosti týchto osád, dodržiavali striktné opatrenia,“ povedal premiér. Dodal, že musia prísť s riešením, ako zabrániť tomu, že problém splanul niekde, kde ho nemá štát pod kontrolou.

 

Reklama

V Žehre potvrdili nekontrolované šírenie ochorenia Covid-19

V Žehre potvrdili nekontrolované šírenie ochorenia Covid-19. Pred rokovaním vlády o tom informoval minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Ako uviedol, veľká časť z pozitívne testovaných osôb za uplynulý deň boli občania práve z marginalizovanej komunity v obci Žehra.

Dodal tiež, že karantenizovaná bude každá oblasť, kde sa potvrdí takéto šírenie. Krajčí tiež informoval, že aplikácia Covid-19 pass, ktorú je možné nájsť na stránkach ezdravie.sk alebo korona.gov.sk začne od piatka obsluhovať ďalších 40 mobilných odberových miest. Minister preto predpokladá, že bude relatívne v blízkosti bydliska každého občana zabezpečené mobilné odberové miesto.

Premiér Matovič zároveň priznal že, na rokovaní Ústredného krízového štábu v stredu nenašli odpoveď, ako budú problém so šírením nového koronavírusu v marginalizovaných skupinách riešiť. Vytvorili však pracovnú skupinu pod krízovým štábom, aby do piatka prišla s opatreniami a návrhmi. “Každý pozitívne testovaný v marginalizovanej rómskej osade je veľké nebezpečenstvo, nielen pre osadu, ale aj pre okolité obce aj mestá,” uviedol. Premiér dodal, že v Žehre sa testovali aj kontakty potvrdených prípadov, z nich bol veľký podiel ľudí pozitívny.

 

Reklama

Mikulec: Robíme všetko na zabezpečenie prípadných karantén ďalších osád

Otázku prípadného zabezpečenia karantény aj ďalších rómskych osád, v ktorých sa preukáže zvýšený prenos infekcie novým koronavírusom, polícia rieši. Po štvrtkovom rokovaní vlády to uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO).

Či má polícia, respektíve ozbrojené zložky štátu dostatok personálnych kapacít na zabezpečenie aj ďalších karantén, je otázkou, pri ktorej nemožno podľa Mikulca žiadať presnú a jednoznačnú odpoveď. “Nedá sa to špecifikovať, tá situácia sa vyvíja, závisí aj od toho, o aké osady a aký stav v osadách ide, samozrejme, musíme dbať aj na ochranu zdravia našich príslušníkov,” povedal. Ubezpečil však, že polícia robí všetko pre to, aby všetky potrebné opatrenia boli garantované. V hre sú podľa jeho slov aj ďalšie riešenia situácie v lokalitách marginalizovaných rómskych komunít s infikovanými pacientmi. “Tými sa zaoberajú epidemiológovia, virológovia a ďalší odborníci,” povedal.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali