Mal niekto plán? Forisch tvrdí, že Šeliga dostával peniaze zo zahraničných mimovládok a Esetu v čase, keď bol Ján Kuciak ešte nažive a hnutie Za slušné Slovensko neexistovalo

Mal niekto plán? Forisch tvrdí, že Šeliga dostával peniaze zo zahraničných mimovládok a Esetu v čase, keď bol Ján Kuciak ešte nažive a hnutie Za slušné Slovensko neexistovalo

Bratislava 4. decembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Pred mesiacom sme informovali o podaní trestného oznámenia na hlavných organizátorov hnutia Za Slušné Slovensko Pavlom Forischom, bývalým príslušníkom tajnej služby, ktorý má blízke vzťahy s poslancom NR SR Jozefom Rajtárom (SaS). Forisch najnovšie v rozhovore pre server infovojna.sk uviedol podrobnosti o financovaní Juraja Šeligu zo zahraničných mimovládnych organizácií

Na snímke Juraj Šeliga

Forisch na úvod zhodnotil ako vnímal hnutie Za slušné Slovensko (ZSS) krátko po začatí jeho aktivít. “To, čo prezentovali, bolo pekné, snažil som sa tomu veriť, aj keď som už vtedy vedel, že to nie je pravda. Jediné, čo nás motivovalo odhaliť pravdu o nich, bolo to, že sme jedného dňa zachytili trestné oznámenie na Fica, zrovna ale nie je našim fanúšikom, ako vlastne všetci politici okrem pána Rajtára…” uviedol Forisch.

Reklama

“Prekážalo nám ich farizejstvo a priživovanie sa na smrti istého novinára a jeho priateľky a ich pokus o nejaké parazitovanie na tejto smrti s tým, že ich výsledok bol rozvrat vlády a pokus o nástup pravicovej vlády a opozičných politikov a ľudí, ktorí nie sú celkom takí, ako to vyzerá.”

Forisch potvrdil, že aj podľa jeho názoru sa dá táto aktivita definovať ako pokus o štátny prevrat. “Je to dobre organizovaný pokus, ktorý je financovaný zo zahraničia, za tým si stojím a na to som podal aj trestné oznámenie na vlastné meno,” vyhlásil s tým, že hlavní aktéri pochádzajú zo Slovenska z prostredia silných finančných skupín.

Reklama

“Hája tým určité záujmy, alebo zabraňujú určitým skutkom, ktoré by mohli konať politici tesne pred voľbami. Dajme tomu, ako je reprivatizácia niektorých štátnych podnikov, ktoré patria pod určitú finančnú skupinu… na Pentu. To, čo sa malo udiať, bolo vyslovenie nedôvery vláde, ktorú by podržal Kiska, zároveň by on zvolal úradnícku vládu, a bol by prakticky šéfom takejto úradníckej vlády. Po jeho línii by sa do štátnej správy dostali naspäť penťácki ľudia, ktorí by po prvé do orgánov činných v trestnom konaní a do súdov infiltrovali svojich ľudí, aby vedeli správne zariadiť ukončenie vyšetrovania kauzy Gorila a ďalších káuz.”

Dodal, že na hnutie sa rozhodol podať trestné oznámenie kvôli tomu, že mal informáciu, že na účty Šeligu zo ZSS, konkrétne na jeho podnikateľský účet, chodili peniaze z amerických neziskoviek .”Napríklad z organizácií napojených na Sorosa, nebudem konkretizovať, lebo je to vo vyšetrovaní. A podľa našich informácií tam došli peniaze aj od formy, tiež známej, napojenej na tieto inštitúcie, napojenej dokonca na americké spravodajské zložky a ide o spoločnosť ESET (ESET ruské ministerstvo zahraničných vecí zaradilo do zoznamu firiem spolupracujúcich s CIA, pozn. red.). ”

Forisch v rozhovore reagoval aj na odchod šéfa kriminálnej agentúry NAKA Hraška, ktorého prezident policajného zboru Lučanský nedávno odstavil z funkcie. “Šéf NAKA odchádza preto, že klamal, pracoval podľa našich informácii v prospech Penty a zakrýval ich trestnú činnosť,” Forisch dodal, že hoci Lučanského nepozná, jeho kroky v posledných týždňoch vníma pozitívne.

Na otázku, či Šeliga dostával peniaze od spomínaných mimovládok po vražde Jána Kuciaka, Forisch uviedol, že bude zaujímavé, ako bude na tieto otázky odpovedať orgánom činným v trestnom konaní. “Ešte neexistovalo Slušné Slovensko, nikto nevedel, kto je Šeliga a už chodili prachy. A Kuciak bol v tom čase nažive, keď začali chodiť neexistujúcemu ZSS peniaze…”

“Je tu určitý predpoklad, že mohli byť inštruovaní od ľudí alebo platení od ľudí, ktorí mohli vedieť, čo sa udeje? Nechajme to ako otvorené otázku… Ja ako Pavol Forisch sa pýtam na toto a je na orgánoch činných v trestnom konaní, aby preukázali ich vinu alebo spoluúčasť na vlastizrade či dokonca na trestnom čine terorizmu. Ak je to tak, že zabili dvoch ľudí za účelom nejakého štátneho prevratu, tak je to myslím kategória doživotie.”

Reklama

 

Trestné oznámenie zverejnené na internete

Forisch v októbri zverejnil na sociálnej sieti Facebook trestné oznámenie na inicátorov hnutia Za slušné Slovensko, ktoré adresoval v auguste tohto roka na Generálnu prokuratúru. Išlo o podanie vo veci možného krivého obvinenia a vlastizrady na neznámeho páchateľa a menovitých spolupáchateľov (Farská, Šeliga, Rizman). V podaní sa uvádza, že tieto osoby konali s úmyslom privodiť trestné stíhanie vtedajšieho premiéra Roberta Fica (viac v článku).

K trestnému činu podľa tohto dokumentu malo dôjsť 15. 6. 2018, keď spomínané osoby podali na Fica trestné oznámenie za údajné šírenie poplašnej správy pred jedným zo zhromaždení ich organizácie v Bratislave. “Sekundárnym faktorom tohto konania bolo zakrytie trestnej činnosti, ktorej sa dlhodobo dopúšťajú samotní páchatelia z prostredia združenia Za slušné Slovensko,” uvádza sa v podaní.

“Páchatelia sú podľa mnou predložených dôkazov o finančnom a personálnom prepojení podozrivých so “Soros a Co (príloha) financovaní Sorosom a jeho organizáciami, čoho sú si plne vedomí a konajú tak v zhode s rovnakými prostriedkami, úmyslami a cieľom v tejto veľmi nebezpečnej protispoločenskej činnosti.”

Reklama

Podľa predkladateľa má ich konanie všetky znaky trestných činov konania proti republike. Ďalej Forisch hovorí aj o spoluvine médií, ktoré toto sporné trestné oznámenie hnutia Za slušné Slovensko priniesli ako zásadnú správu.

V závere podnetu hovorí aj o financovaní “slušných” pričom medzi dôkazmi uvádza, že “bankový účet slúžiaci na financovanie ZSS od Sorosa je zároveň účtom k podnikateľskej živnosti osoby Šeliga.”

Autor uvádza, že je potrebné bližšie skúmať predmetné bankové účty skupiny okolo hnutia Za slušné Slovensko, na ktoré mal posielať financie zahraničnej organizácie. V prípade potvrdenie takýchto transakcii aj pred vraždou novinára Jána Kuciaka by podľa predkladateľa išlo o spáchanie trestných činov proti republike.

Hlavné správy tiež zverejnili prepis nahrávky, na ktorej sa človek s hlasom podobným hlasu Juraja Šeligu priznáva, že je z mimovládok financovaný cez inštitút Samostatne zárobkovo činnej osoby, čím sa má predísť jednoduchej identifikácii jeho spolupráce s neziskovkami, ktoré, zdá sa, z pozadia dirigujú mladých na námestiach a organizujú tak demonštrácie s cieľom dosiahnuť štátny prevrat a pád vlády. Viac si môžete prečítať v tomto článku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali