Kto je tu kolaborant a kto by sa mal hanbiť

Kto je tu kolaborant a kto by sa mal hanbiť

Bratislava 22. júna 2023 (HSP/Foto:Facebook/Eduard Chmelár)

 

Politický komentátor Eduard Chmelár vo svojom najnovšom komentári venuje pozornosť krátkemu statusu Rastislava Káčera. Bývalý minister v ňom totiž spomenul vetu, ktorá Chmelára značne rozhorčila. Jeho reakciu vám prinášame v plnom znení 

Chmelár Káčer
Na snímke Eduard Chmelár (vľavo) a Rastislav Káčer

Rastislav Káčer, ktorý už neraz dokázal, že má problémy so sebaovládaním a v diplomacii nemá čo robiť, sa opäť opustil. V statuse, v ktorom si chcel zrejme pripomenúť dnešný Pamätný deň odchodu sovietskych vojsk z ČSFR, zadrel takúto vetu: “Veľká hanba všetkým ficom, blahom, chmelárom a iným kolaborantom postsovietskeho imperializmu.”

Reklama

Viete, niektorí mi radíte, aby som sa nezaoberal každým alkoholickým prejavom frustrovaného člena rozpadnutej vládnej koalície. Ale ak im dovolíme takto bezočivo klamať a urážať, trúfnu si aj na horšie veci. Preto si vyprosím takéto primitívne útoky od bezškrupulózneho oportunistu, ktorý bol, je a bude za peniaze ochotný slúžiť každému a čomukoľvek. Chcem preto pripomenúť, že v čase, keď bol pán Káčer (napokon ako vždy) lojálnym pracovníkom bývalého režimu, som sa ja na jar 1989, tesne pred maturitou, spýtal v článku v Literárnom týždenníku, kedy odídu sovietske vojská z Česko-Slovenska. Nemusím zdôrazňovať, aké som z toho mal problémy v škole. A keď som si ako maturitnú tému z ruštiny vybral Tolstého filozofiu neprotivenia sa zlu násilím, hrozilo mi, že nezmaturujem, lebo v posudku sa uvádzalo, že “bojové tradície marxizmu-leninizmu už dávno vyvrátili a prekonali túto buržoáznu úchylku”.

To len na margo toho, z akých rozdielnych svetov pochádzame. Kým ja som bol v každom režime tak trochu disident, Rastislav Káčer každému oddane slúžil. Kým ja som od puberty presvedčený stúpenec mieru, nenásilia a odporca všetkých vojen, Rastislav Káčer vášnivo a otvorene podporoval všetky americké imperiálne vojny a podporuje aj pokračovanie vojny na Ukrajine. Tento dogmatický panák nikdy nepochopí jednu základnú vec. Ľudia ako Ján Čarnogurský alebo ja si vždy želali v prvom rade slobodné Slovensko. V čase, keď odvaha nebola lacná, Ján Čarnogurský v auguste 1989 položil kvety na miesto, na ktorom sovietski okupanti zastrelili chlapca, a dostal sa za to do väzenia. A ja som niekoľko mesiacov pred Nežnou revolúciou žiadal odchod sovietskych vojsk. Čo vtedy robil služobníček Káčer?

Reklama

Áno, aj my a predovšetkým my sme sa tešili z odchodu okupačných vojsk. Pretože tento pamätný deň na rozdiel od ideológov typu Budaja či Káčera nechápeme ako výzvu na antiruský šovinizmus, ale ako varovanie, túžbu a odhodlanie, že už nikdy nechceme na našom krásnom Slovensku vidieť čižmu cudzieho vojaka, že už nestojíme o vojenský dohľad a prítomnosť našich spojencov, či už nacistických, sovietskych alebo teraz severoatlantických. Túto túžbu po skutočnej slobode a nezávislosti oportunisti nikdy nepochopia. Pretože my sme neštrngali kľúčmi preto, aby premiestnili železnú oponu a ostnaté drôty z Devína do Novej Sedlice, ale aby zmizol rozdelený svet. Netešili sme sa z odchodu sovietskych vojakov preto, aby ich nahradili americkí. A nežiadali sme dialóg preto, aby nám zatvárali ústa v mene novej nadiktovanej doktríny.

Takže, nemýľte si pojmy s dojmami. Bezcharakterný kolaborant, pán Káčer, ste vy. Pretože my si nechodíme po rozumy ani do Washingtonu, ani do Moskvy, my vieme, kde je naša vlasť. A nekolaborujeme s cudzou mocou ako Vy, ale presadzujeme záujmy Slovenskej republiky. A nechodíme žalovať do Spojených štátov, ako ste to robili Vy, keď ste boli veľvyslancom a obišli ste aj svojho bezprostredného nadriadeného, slovenského šéfa diplomacie. O mňa si ústa neobtierajte. Vy ste podporovali ako štátny tajomník vojenskú agresiu do Iraku – nie ja, Vy ste podporovali predlžovanie vojny na Ukrajine – nie ja, pre diplomaciu ste neurobili vôbec nič, hoci ste ten rezort riadili. Tak sa trochu obzrite za seba, čo ste po sebe zanechali, akému imperializmu ste slúžili a hanbite sa sám, ak to vôbec viete. Howgh.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

12:26

Európska komisia (EK) v správe pre médiá pripomenula, že od nedele 19. mája vstúpili do platnosti nové pravidlá na harmonizáciu trestných činov a sankcií za porušenie reštriktívnych opatrení EÚ.

Nové pravidlá zabezpečia, aby sa porušenia spoločných sankcií EÚ mohli trestne vyšetrovať a stíhať vo všetkých členských štátoch. Dohodnuté pravidlá zahŕňajú zoznam trestných činov súvisiacich s porušovaním a obchádzaním sankcií EÚ.

12:10

Trend vyššieho výberu mýta za využitie vymedzených úsekov ciest a diaľnic na Slovensku pokračoval aj v apríli. Dopravcovia uhradili celkom 19,41 milióna eur, čo je o 5 % viac ako v apríli 2023. V celom prvom štvrťroku tohto roku pritom rast výberu dosiahol medziročne 4 %. V pondelok o tom informovala spoločnosť SkyToll.

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali