Kto bude ťahať za dlhší koniec – čurillovci alebo minister Šutaj Eštok?

Kto bude ťahať za dlhší koniec – čurillovci alebo minister Šutaj Eštok?

Bratislava 29. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Nový minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) postavil čurillovcov mimo služby. Čakali to, a preto sa na to pripravili a na tri roky sa vyhlásili za „chránených oznamovateľov“. Ako to môže nakoniec dopadnúť?

Matúš Šutaj Eštok
Na snímke Matúš Šutaj Eštok

Kto tieto veci sleduje, ten vie, že mediálne známa skupinka vyšetrovateľov NAKA Čurilla a spol. (tzv. čurillovci) sú presne tí ľudia, ktorí na požiadanie svojich nadriadených kreatívne pracovali s tzv. kajúcnikmi, aby výmenou za podstatne zľahčený, v podstate niekedy takmer až odpustený trest dodali orgánom výpoveď kompromitujúcu ľubovoľnú osobu, konkrétne najmä vtedajších opozičných, dnešných koaličných politikov.

Reklama

Prevalilo sa to, vie sa o tom, je to zdokumentované, existoval celý vyšetrovací tím policajnej inšpekcie s názvom Oblúk, ktorý na tom pracoval, nazhromaždil dôkazy, jeden z tých čurillovcov sa dokonca aj v plnom rozsahu pod váhou dôkazov priznal.

Keďže však počas predošlých vlád matovičo-hegero-čaputovskej junty boli viaceré inštitúcie „podchytené“, tak tento tím Oblúk bol rozpustený a podobne aj všetky pracoviská, ktoré junte v tejto veci „videli do hrnca“ boli personálne zmenené. A pokiaľ ide o čurillovcov, tak platilo to známe „skutok sa nestal, zabudnite. Jeden z tejto bandy dokonca na poslednú chvíľu „na drzovku“ spis s dôkazmi zobral a odniesol nevedno kam.

Reklama

Prišla však nová vláda a nový minister vnútra. Všetci vedeli, že on tieto veci nemôže nechať tak, a že mašinériu, ktorá bola primárne vybudovaná na to, aby zlikvidovala práve jeho politický tábor, jednoducho rozpustí.

No a samozrejme, on to urobil hneď ako prišiel do úradu. Okrem čurillovcov odvolal aj policajného prezidenta Hamrana a zrušil pozície viceprezidentov Policajného zboru, ktoré zastávali Branko Kišš a Damián Imre, títo boli preložení mimo policajného prezídia.

A čo vymysleli čurillovci, aby si zachránili kožu? Zrejme si to predstavovali tak, že keď zlikvidujú dôkazový materiál a zabezpečia si nedotknuteľnosť vo svojich pracovných pozíciách, tak budú „za vodou“.

Dôveru vložili do zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý junta úplne náhodou „vylepšila“ práve pred niekoľkými mesiacmi, v máji 2023. Podľa tohto zákona „chránení oznamovatelia“ nesmú byť v pracovnoprávnej oblasti nijako postihovaní po dobu troch rokov. A tak sa čurillovci prihlásili na príslušnom úrade a boli vyhlásení za chránených oznamovateľov. Že kedy to urobili? No čo by ste si tipli? Správne, uhádli ste – urobili to presne v deň pred konaním volieb, aby im tá ochrana vydržala čo najdlhšie! O akej masívnej politizácii celej veci to svedčí, na to naozaj nie je také ťažké prísť…

Ministrovi Šutajovi Eštokovi však teraz podľa obhajcu čurillovcov Kubinu hrozí pokuta, lebo ako chránení oznamovatelia zo zákona nesmeli byť prepustení bez povolenia Úradu na ochranu oznamovateľov. Hovorí to aj predsedníčka toho úradu Zuzana Dlugošová, ktorá tvrdí, že rozhodnutia nového ministra sú neplatné.

Reklama

„Treba podčiarknuť, že prípadný úkon voči chránenému oznamovateľovi bez súhlasu nášho úradu je zo zákona neplatný. V prípade, ak zamestnávateľ urobí takýto úkon bez nášho súhlasu, možno mu uložiť peňažnú pokutu,“ uviedla Dlugošová.

Čo sa bude diať ďalej? Úrad na ochranu oznamovateľov predsa nie je úrad na vytváranie piatej politickej kolóny v štátnom aparáte, tomu rozumejú aj občania. A nová koalícia má jasno v tom, že minister Šutaj Eštok, ktorý bol do tej funkcie nominovaný s ich plnou podporou a jednoznačným zmocnením urobiť v polícii poriadok, má mať právo zasiahnuť, ak sú tí ľudia dôvodne podozriví z vytvorenia zločineckej alebo politickej (v tomto prípade to je jedno) organizovanej skupiny.

Minister musí rešpektovať zákon, avšak počas uplynulých štyroch rokov sme sa mohli presvedčiť, že na Slovensku v právnej oblasti platia dve veci:

1. Koľko právnikov, toľko právnych názorov.

2. Za správny bude uznaný ten právny názor, ktorý budú mať tí správni sudcovia.

Reklama

Je teda možné všeličo: je možné, že minister sa podvolí rozhodnutiu Úradu na ochranu oznamovateľov, ponechá veci plynúť a spoľahne sa na to, že problém čurillovcov sa napokon vyrieši v úplne inej – v trestnoprávnej rovine. V takom prípade totiž zločincom pracovnoprávna ochrana nie je veľmi platná.

Je možné aj to, že Šutaj Eštok bude rozhodnutie úradu ignorovať a bude to o tom, kto bude mať ostrejšie lakte a lepšiu pozíciu na súdoch. Minister si určite už dávno zodpovedal otázku, či sa mu oplatí riskovať, že jedného dňa, možno, po súdnych ťahaniciach (vieme ako rýchlo na Slovensku pracujú súdy), bude musieť zaplatiť pokutu za cenu, že sa týchto ľudí okamžite nadobro zbaví. (Alebo, lepšie povedané, možno nie nadobro, ale prinajmenšom na štyri roky – ak by potom prišla k moci tá druhá partia, tak vôbec nie je vylúčené, že ktosi vytiahne čurillovcov, Hamrana a spol. na svetlo sveta ako obete nespravodlivosti a oni začnú opäť „vyšetrovať“.)

Do hry napokon môže vstúpiť aj parlament, ktorý by mohol spomenutý zákon zmeniť tak, aby v novom konaní mohli byť čurillovci z pracovného pomeru vyhodení. Dá sa totiž predpokladať, že každý poslanec, ktorý má aspoň trochu svedomia a citu pre mieru, bude hlasovať za zmenu zákona, ktorý umožní pomery v polícii takto pokriviť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali