KSK: Stredné školy posilňujú bezpečnosť školského prostredia

KSK: Stredné školy posilňujú bezpečnosť školského prostredia

Košice 14. januára 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) posilňujú bezpečnosť školského prostredia. “Opatrenia, ktoré realizujú, sa týkajú najmä prevencie, ale aj aktivít na riešenie konkrétnych prípadov, ktoré sa na školách môžu vyskytnúť,” uviedla pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná

Stredná odborná škola
Ilustračné foto

Väčšina stredných škôl má podľa nej vlastné kamerové systémy, na školách funguje vrátnica alebo recepcia, takže vstup cudzím osobám do budovy školy je možný iba po identifikácii osoby cez občiansky preukaz a len za konkrétnym človekom a účelom návštevy. “Na školách tiež prebiehajú pravidelné školenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP), školy majú funkčné evakuačné plány, dochádzka žiakov funguje elektronicky a zamestnanci školy pravidelne komunikujú s rodičmi. Okrem toho na župných školách sú aktívne školské podporné tímy, ktoré sú zložené zo školských psychológov, špeciálnych pedagógov, výchovných poradcov, zdravotníkov, prípadne pedagogických asistentov,” priblížila Strojná. V prípade, ak škola nemá obsadenú pozíciu školského psychológa, spolupracuje s Centrom poradenstva a prevencie (CPP). “Školy sa zaoberajú každým porušením školského poriadku a ak si to vyžaduje vážnosť situácie, spolupracujú aj s políciou,” dodala hovorkyňa.

Reklama

Súčasťou aktivít bude aj pripravovaný Festival duševného zdravia, ktorého cieľom bude podporiť duševné zdravie a detabuizovať psychické poruchy u mladých ľudí. Konať sa bude v Košiciach, ale aj na Zemplíne, Spiši a Gemeri, jeho súčasťou budú workshopy a diskusie so psychológmi a lektormi. Žiaci okrem iného získajú rady, ako v prípade potreby vyhľadať odbornú pomoc.

Kraj tiež podporuje a odporúča stredným školám, aby sa zapojili do avizovaného bezpečnostného auditu a výziev, ktoré štát plánuje tento rok spustiť.

Reklama

Ministerstvo vnútra (MV) SR informovalo, že pracovná skupina pripravuje bezpečnostný audit v školách, ktorý sa uskutoční formou dotazníka. Ten má poukázať na slabiny a medzery v zabezpečení konkrétnej školy. Téma bezpečnosti na školách sa stala aktuálne diskutovanou po decembrovej tragickej streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v centre Prahy.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Rozhodnutie izraelskej vlády stiahnuť živé vysielanie tlačovej agentúry Associated Press (AP) o Pásme Gazy je “šokujúce”. Uviedol to v utorok hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

20:04

Politicky motivovaný zločin v Nemecku vlani dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2001, odkedy ho začala vláda sledovať. Najväčšiu hrozbu predstavujú ľudia s krajne pravicovými motiváciami, uviedol v utorok prezident Spolkového úradu kriminálnej polície.

19:58

Nález desiatich mŕtvych tiel hlásili mexické úrady v kedysi vyhľadávanom letovisku Acapulco, ktoré v uplynulom období postihlo násilie spojené s organizovaným zločinom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním na miestne úrady a predstaviteľov.

19:33

Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že pri víkendovej operácii zničila poslednú ruskú vojenskú loď s riadenými strelami umiestnenú na Moskvou okupovanom polostrove Krym.

19:32

Po piatich nezvestných z tragickej zrážky motorového člna s výletnou loďou, ktorá si v sobotu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce vyžiadala najmenej dve obete, naďalej pátra 95 ľudí s 25 plavidlami a dronmi. Podľa servera index.hu to oznámilo v utorok Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) na sociálnej sieti You Tube.

19:32

Poľsko preveruje “pomerne pravdepodobné” zapojenie ruských špeciálnych služieb do minulotýždňového požiaru nákupného centra vo Varšave, oznámil v utorok poľský premiér Donald Tusk.

19:31

Ceny ropy klesli v utorok popoludní o viac ako 1 USD, keďže inflácia v USA zostáva vysoká. Obchodníci preto očakávajú, že centrálna banka Fed ponechá úrokové sadzby vyššie dlhší čas, ako sa čakalo, čo by mohlo ovplyvniť dopyt spotrebiteľov na čerpacích staniciach.

19:30

Americká ministerka financií Janet Yellenová v utorok vyzvala bankárov v Nemecku, aby zintenzívnili snahy o dodržiavanie sankcií proti Rusku a zabránili ich obchádzaniu. Vyhnú sa tak sami sankciám a straty prístupu k doláru.

18:56

Poľský premiér Donald Tusk v utorok obvinil Rusko z pokusov o prepašovanie tisícov migrantov z Afriky do Európy. Poľsko už cez víkend avizovalo, že sa chystá posilniť svoje východné hranice.

18:44

Európska únia podpísala v utorok dohodu o bezpečnosti a obrane s Moldavskom, oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. “Dnes sa Moldavsko stalo prvou krajinou, ktorá podpísala bezpečnostné a obranné partnerstvo s Európskou úniou,” uviedol Borrell na stretnutí s moldavským premiérom Dorinom Receanom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali