Komentované udalosti týždňa: Očkovací teror napreduje. Chcú zaviesť apartheid? Neočkovaným chýba už len žltá hviezda. V Belgicku má život Slováka zrejme menšiu hodnotu než dobytok. Odvolávanie Matoviča v parlamente. Liberál Pellegrini sa vyfarbil

Komentované udalosti týždňa: Očkovací teror napreduje. Chcú zaviesť apartheid? Neočkovaným chýba už len žltá hviezda. V Belgicku má život Slováka zrejme menšiu hodnotu než dobytok. Odvolávanie Matoviča v parlamente. Liberál Pellegrini sa vyfarbil

Bratislava 3. júla 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Armando Franca, TASR-Martin Baumann, TASR/AP, TASR-Jaroslav Novák)

 

Prinášame vám top udalosti týždňa

Igor Matovič
Na snímke slovenský minister financií Igor Matovič

Očkovací teror napreduje. Chcú zaviesť apartheid? Neočkovaným chýba už len žltá hviezda

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a vojak v jednom spustil ofenzívu voči nezaočkovaným ľuďom. Vláde sa totiž nepodarilo presvedčiť Slovákov, aby sa dali zaočkovať ani masívnou provakcinačnou propagandou v režimistických médiách. Zaočkovať sa zatiaľ dalo len 38 % ľudí. Drvivá väčšina Slovákov odmieta očkovanie týmito rýchlokvasenými experimentálnymi vakcínami zo Západu.

Reklama

Lengvarský preto tento týždeň predstavil škandalózny návrh zákona, ktorý by z neočkovaných ľudí spravil občanov druhej kategórie. V praxi by to znamenalo, že zo zaočkovaných by sa stali nadľudia, ktorí budú mať absolútnu slobodu aj počas najväčšej pandémie, zatiaľ čo nezaočkovaní by podľa situácie v covid-automate nemohli vstúpiť do reštaurácií, kín, fitnescentier, na hromadné podujatia, atď.

Vladimír Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO)

Ich jedinou možnosťou ako vstúpiť do týchto prevádzok by bolo otestovanie sa, ktoré by si však museli sami zaplatiť. Jeden PCR test pritom stojí v priemere 70 eur.

Reklama

V podstate ide o vydieranie ľudí. Buď sa dáš zaočkovať , alebo ťa finančne zruinujeme neustálym platením si za testy. Takéto kastovanie ľudí veľmi pripomína apartheid, kedy určitá “neposlušná” skupina ľudí kvôli svojmu presvedčeniu bude mať obmedzené práva a slobody a bude znevýhodnená voči poslušnej skupine ľudí, ktorá robí to, čo si režim praje.

Podobne ako černosi v Juhoafrickej republike a Židia v nacistickom Nemecku mali zakázaný vstup do reštaurácii, či iných vybraných prevádzok, aj nezaočkovaných by po prijatí tohto nedemokratického zákona čakal podobný osud občanov druhej kategórie. K „dokonalosti“ už chýbajú iba žlté hviezdy pre neočkovaných.

Čo je možno pre mnohých prekvapivé – najväčším zástancom tejto segregácie neočkovaných je strana SaS Richarda Sulíka. Strana , ktorá má priamo v názve napísané – sloboda, najviac šliape po slobodách ľudí a ich ľudských právach.

Proti tomuto nedemokratickému návrhu zákona sa postavila opozícia, ktorá ho plánuje poslať na ústavný súd. Našťastie aj vo vládnej koalícii sa našla strana, ktorá má v sebe ešte štipku zdravého rozumu. Hnutie Sme rodina zablokovalo Lengvarského zákon v súčasnom znení a predseda parlamentu Boris Kollár odložil hlasovanie na budúcu schôdzu, ktorá sa začne 22. júla. Dovtedy chce s koaličnými partnermi tento zákon prepracovať tak, aby finančne nezruinoval nezaočkovaných ľudí.

Požiadavkou hnutia Sme rodina je to, aby testy pre neočkovaných, ktoré budú vstupenkou do prevádzok, boli zadarmo. Po ostrej kritike zo strany občanov a hnutia Sme rodina, napokon otočil aj predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý skritizoval vlastného ministra zdravotníctva Lengvarského a pripustil, že požadovať, aby si ľudia sami platili za PCR testy, je za čiarou.

Reklama

Kollárovo hnutie možno za túto iniciatívu pochváliť ale len sčasti.

Skutočná pronárodná strana by mala bojovať za to, aby bola odstránená aj tá najmenšia diskriminácia neočkovaných. A síce, neočkovaní by nemali mať povinnosť absolvovať akýkoľvek test (hoc aj zadarmo) pred vstupom do reštaurácii, barov, či na hromadné podujatia, s cieľom dostať sa na úroveň zaočkovaných “nadľudí.”

Absurdné a diskriminačné je taktiež nariadenie o tom, že neočkovaní ľudia, vracajúci sa zo zahraničia, musia na Slovensku absolvovať 14- dňovú karanténu, resp. po päť- dňovej karanténe si dať spraviť PCR test, zatiaľ čo zaočkovaní „nadľudia“ môžu prichádzať na Slovensko neobmedzene.

Z dát vo Veľkej Británii totiž vieme, že očkovanie nezabraňuje roznášaniu koronavírusu. Môže sa teda veľmi ľahko stať, že práve zaočkovaní ľudia nám zo zahraničia na Slovensko pravdepodobne prinesú delta variant koronavírusu.

Rovnako ako zaočkovaní, aj neočkovaní by mali mať absolútne rovnaké práva a slobody. Inak nemôžeme hovoriť o žiadnej demokracii, ale o očkovacej totalite.

Reklama

Okrem očividnej snahy o diskrimináciu  sa na Slovensku rozmohla aj šialená nenávisť voči neočkovaným zo strany režimistických médií. Niektorí režimistickí presstitúti sa akoby utrhli z reťaze a neočkovaných nazývajú dezolátmi, dobytkom na ktorý treba dlhý bič, nadávajú im do ľudí s nízkym IQ a tvrdia, že neočkovaných treba trestať, až by bolesťou zavýjali.

Je paradoxom, že to hovoria práve tí, ktorí sa pasujú do role tých jedine správnych slušnoľudí, a ktorí v iných prípadoch hlásajú lásku a toleranciu.

Takáto atmosféra strachu a výziev na pogromy a trestanie neočkovaných už skutočne pripomína nacistické Nemecko v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia.

Občania by preto nemali mlčať. V súčasnosti je viac než potrebné postaviť sa voči očkovacej tyranii. Je najvyšší čas, aby sa spojili opozičné parlamentné strany, pronárodné strany, rôzni občianski aktivisti a spravili veľkú demonštráciu, ktorá by povedala jasné nie nastupujúcej očkovacej totalite.

 

V Belgicku má život Slováka zrejme menšiu hodnotu než dobytok

V roku 2018 sa v cele na letisku v Bruseli odohral brutálny zákrok polície voči Slovákovi Jozefovi Chovancovi. Videozábery ukazujú akým brutálnym spôsobom sa viacerí policajti vrhli na Slováka a dlhé minúty mu tlačili na hruď.

Jozef Chovanec
Na videozábere z policajnej kamery policajti zadržujú Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018

Jedna z policajtiek dokonca pri zákroku svojich kolegov hajlovala. Jozef Chovanec neskôr v nemocnici zomrel. Mnohí tento prípad prirovnávajú k smrti černocha Georgea Floyda v Spojených štátoch amerických.

Rozdiel je však v tom, že kým po smrti Floyda sa nielen v USA , ale v krajinách po celom svete rozmohli tzv. antirasistické protesty zvané “Black lives matter”, proti zákroku voči Slovákovi ľudia v uliciach neprotestovali. Nikto nedržal v ruke transparent s nápisom “Slovak lives matter”.

Zdá sa, že slniečkarom na černošských životoch záleží viac než na tých slovanských.

Ďalším rozdielom je vyšetrovanie prípadu. Kým v prípade amerického černocha bol policajt, ktorý ho neprimeraným zákrokom zabil, prednedávnom odsúdený na 22 rokov väzenia, v prípade usmrtenia Slováka v Belgicku bol incident dlhú dobu utajovaný a až po prevalení videa sa belgické orgány rozhýbali, no zatiaľ to stále nevedie k ničomu.

Reklama

Ako sme sa tento týždeň dozvedeli, jediný trest ktorý padol, je znížený plat o 10 percent na dva mesiace pre policajného funkcionára, ktorý podľa belgických orgánov nekonal dostatočne, keď sa o prípade úmrtia Jozefa Chovanca dozvedel.

V praxi to znamená, že policajný funkcionár príde o zhruba 1 500 eur.

Poslanec Ľuboš Blaha (SMER-SSD) upozornil,  že len nedávno v Belgicku potrestali manažéra bitúnku, ktorý bol zodpovedný za necitlivý prístup k dobytku, na pokutu 12 tisíc EUR, čo je osemnásobne viac, než zaplatí policajný funkcionár kvôli prípadu smrti Slováka.

Z uvedeného teda vyplýva, že Slovák má pravdepodobne v Belgicku menšiu hodnotu než dobytok. A čo robí prozápadný minister zahraničia Ivan Korčok a prezidentka Zuzana Čaputová? Nič. Len tichúčko mlčia a prizerajú sa na to, ako nás náš západný “partner” ponižuje.

 

Reklama
Odvolávanie Matoviča v parlamente

Možno sa niekomu môže zdať, že snaha o odvolávanie Matoviča (a ministrov celkovo) bola úplne zbytočná. Dopredu bolo totiž jasné, že Matoviča ani žiadneho ministra pred ním opozícia vzhľadom na nedostatočný počet hlasov neodvolá.

I. Matovič čelí odvolávaniu z funkcie, odštartovala mimoriadna schôdza
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OľaNO)

Z opozičného hľadiska majú však takéto odvolávačky veľký význam. Ide o naštrbenie dôvery vo vnútri koalície. Opozičná taktika je jednoduchá. Vždy si vyhľadá najslabšie články vo vláde.

Najprv to bola ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá mala problém s Matovičom aj s Remišovej krídlom v Za ľudí. A tak to aj dopadlo. Kolíková síce nebola odvolaná, no časť klubu OĽaNO ju pri odvolávaní nepodporila.

Neskôr nasledovalo odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca, s ktorým zas malo problém hnutie Sme rodina kvôli vojne v polícii, ktorá sa dotkla aj ich nominanta Vladimíra Pčolinského.

A najnovšie sa opozícia pokúsila odvolať Igora Matoviča, s ktorým má zas problém  strana SaS na čele so Sulíkom a Kolíkovej krídlo zo Za ľudí.

Reklama

Výsledkom je, že ani jeden z troch ministrov nezískal podporu ani len 76 koaličných poslancov, pričom koalícia má oficiálne vyše 90 poslancov.

Takýmto spôsobom sa postupne ešte viac naštrbujú spory a nedôvera v koalícii. V nahote sa ukazuje, že súčasná vláda je totálne v troskách a predčasné voľby sú viac než nutné.

 

Liberál Pellegrini sa vyfarbil 

Aj keď sa Peter Pellegrini snaží stranu Hlas-SD prezentovať ako všeobjímajúcu a hodnotovo nevyhranenú, nie vždy sa mu darí zamaskovať svoju liberálnu orientáciu.

Peter Pellegrini
Na snímke poslanec NRSR Peter Pellegrini (nezaradený)

Pellegrini najprv minulú sobotu na tlačovej konferencii po sneme strany Hlas v odpovedi na novinárske otázky vyhlásil, že podporuje upravenie životných situácii osôb žijúcich v spoločnej domácnosti ako dedenie, či nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie.

Práve to je začiatok tzv. salámovej metódy liberálov po celom svete pri presadzovaní LGBT agendy. Pellegrini dokonca povedal aj otvorene, že to je len prvý krok, a že na to treba ísť postupne.

V strede týždňa zas Pellegrini vyhlásil, že nový člen strany Hlas-SD- známy starosta Branislav Becík už nebude chodiť do konšpiračných – rozumej alternatívnych médií. Jednoducho dostal zákaz.

Reklama

Pellegrini svojimi postojmi dal jasne najavo, na ktorej strane stojí. Strana Hlas sa vydáva cestou liberalizmu. Nie je teda žiadnou  alternatívou voči súčasnej vláde. Je pravdepodobné, že po najbližších voľbách bude hľadať cestu najmä k stranám SaS a Progresívne Slovensko. A takáto vláda by pre Slovensko znamenala hotovú katastrofu. Jedinou cestou je masívna podpora pronárodných strán, ktoré takejto ultraliberálnej apokalypse zabránia.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali