Kliešte sa začali prebúdzať, myslite na prevenciu, varuje ÚVZ SR

Kliešte sa začali prebúdzať, myslite na prevenciu, varuje ÚVZ SR

Bratislava 20. marca 2019 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Kliešte začínajú byť aktívne pri vonkajšej teplote od ôsmich do desiatich stupňov Celzia a tento rok zaznamenali ich výskyt už vo februári, teda rekordne skoro. Odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na to, že pri pobyte v prírode treba myslieť na ochranu proti nim

Ilustračné foto

Na ochranu pred kliešťom je vhodné vyhýbať sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov, teda okrajom lesov, vysokým porastom tráv a kroviu. V prírode treba nosiť oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, najmä dlhé nohavice a ponožky. “Vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte,” odporúčajú epidemiológovia. Ľudia by tiež mali používať repelenty a po návrate zvonku si dôkladne prekontrolovať celé telo.

Reklama

Kliešť sa najčastejšie prisaje medzi vlasy, do slabín a podpazušia, za uši, do podkolennej jamky a na intímne miesta. Odstrániť ho treba pinzetou pritlačenou čo najbližšie ku koži. “Vyťahujte ho pomaly kývavým pohybom bez točenia,” uviedol ÚVZ. “Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť kliešťa. Treba vybrať celé telo aj s hlavičkou,” upozorňuje.

Po vybratí kliešťa by sa mal na koži použiť dezinfekčný prostriedok z lekárne, napríklad lieh či jódová tinktúra. Ak nie je poruke, možno ho nahradiť prípravkom s obsahom alkoholu. Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc.

Reklama

“Malé parazity sa vyskytujú v trávnatých porastoch s výškou od 20 centimetrov do jedného metra, v záhradách, v parkoch i v lesoch,” informuje o tom ÚVZ na svojej webovej stránke. V posledných rokoch sa v dôsledku klimatických zmien dostávajú aj do vyšších zemepisných polôh až do nadmorskej výšky nad 1000 metrov. Striehnu na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov. Obľubujú najmä dubovo-hrabové lesy. Infikované kliešte prenášajú nepríjemné ochorenia, najmä lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu.

“Veľa nakazených kliešťov sa vyskytuje v oblasti pozdĺž Váhu,” varujú epidemiológovia. V tejto oblasti býva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, hoci na Slovensku výskyt tohto ochorenia nie je vysoký. Objavuje sa aj na juhozápade Slovenska, napríklad v pohoriach Tribeč a Vtáčnik, Pohronskej a Nitrianskej pahorkatine. Ďalej v oblasti Malých Karpát, okresoch Levice, Nitra, Nové Zámky a Trenčín.

Lymská borelióza je multisystémové ochorenie, ktorého pôvodcom sú baktérie borélie. Borelióza môže mať pestrý klinický obraz a môže postihnúť rôzne orgány. Inkubačný čas je niekoľko dní až rokov, liečba si vyžaduje dlhodobé podávanie antibiotík. Očkovanie proti lymskej borelióze neexistuje. Neliečená môže spôsobiť dlhotrvajúce, niekedy aj doživotné ťažkosti, problémy so srdcom, kĺbmi i nervovým systémom.

Kliešťová encefalitída je vírusový zápal mozgu prenášaný kliešťami. Vírusom sa môže človek infikovať po uhryznutí kliešťom alebo po skonzumovaní tepelne nespracovaného mlieka, najmä kozieho, ovčieho a kravského, a výrobkov z neho. Inkubačný čas ochorenia je od siedmich do 14 dní.

Ochorenie má typicky dve fázy. Prvá fáza sa prejaví chrípkovými príznakmi, ako horúčka, nevoľnosť, nechutenstvo, bolesti hlavy a svalov. Nasleduje bezpríznaková fáza ochorenia, ktorá trvá jeden až 20 dní. Objavujú sa charakteristické príznaky postihnutia centrálneho nervového systému, stupňujúce sa silné bolesti hlavy, vracanie, stuhnutie šije, poruchy vedomia, pamäti, až dezorientácia, závraty a nervové obrny.

Reklama

Proti kliešťovej encefalitíde existuje očkovanie, zaočkovať sa môžu deti od jedného roku. Základné očkovanie pozostáva z podania troch očkovacích látok, prvú dávku je najvhodnejšie aplikovať v zimných mesiacoch – v januári alebo vo februári. Druhá dávka sa podáva jeden až tri mesiace po prvej, tretia deväť až 12 mesiacov po druhej. Existuje aj skrátená schéma, keď sa druhá dávka podáva už dva týždne po prvej. Pred ochorením môžu čiastočne chrániť prvé dve dávky. Kompletné očkovanie ochráni minimálne na tri roky, po troch rokoch sa odporúča preočkovanie. Podrobnosti o možnosti zaočkovania aj o prípadných kontraindikáciách poskytne pediater alebo praktický lekár pre dospelých.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali