Kapitán Šatan by zbalil Lacovu formu do igelitu a preniesol na MS

Kapitán Šatan by zbalil Lacovu formu do igelitu a preniesol na MS

Poprad 27. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Najmladší hráč výberu Vladimíra Vůjteka sa v kabíne reprezentantov adaptoval rýchlo a v súbojoch proti Fínsku potvrdil svoje kvality

Slovenská hokejová reprezentácia sa po štvrtom bloku prípravy pred blížiacim sa svetovým šampionátom v Bielorusku rozlúčila s triom hráčom – obrancom Richardom Stehlíkom, centrom Tomášom Bulíkom a krídelníkom Martinom Bakošom. Svoj potenciál, ale i aktuálnu formu proti výberu Fínska predviedlo realizačnému tímu 31 hráčov a do bratislavského Slovakia Cupu by mali zasiahnuť už aj Marek Viedenský a Richard Pánik. Za určitých okolností by mohli byť k dispozícii slovenskému tímu pre MS aj Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo, ktorých klub Detroit Red Wings vypadol v 1. kole play off s Bostonom, v drese ktorého bojujú o Stanley Cup Zdeno Chára a Andrej Meszároš.

Reklama
Na snímke Miroslav Šatan

Slovenský výber v doterajšom priebehu prípravy pred blížiacimi sa MS v bieloruskom Minsku odohral šesť duelov, v ktorých trikrát triumfoval a rovnakým počtom ťahal za kratší koniec. V každom dvojzápase (Rusko, Francúzsko, Fínsko) pritom v prvom dueli prehral, no v nasledujúcom už dokázal triumfovať. “Ľahšie sa hrá, keď si vyskúšame, akým štýlom hrá náš súper a zatiaľ sa to zopakovalo vo všetkých troch dvojzápasoch. Myslím si, že dnešný výkon bol asi najlepším spoločne s duelom proti Rusku, v ktorom sme zvíťazili 4:3. Mali sme dostatok aktivity i šancí a celkom zaslúžene sme zvíťazili,” konštatoval po druhom stretnutí s Fínskom Miroslav Šatan, ktorý gólom v oslabení rozhodol o najtesnejšom triumfe Slovenska (2:1).

Aktivitou hýril aj tretí slovenský útok vedený Rastislav Špirkom (na krídlach Martin Réway a Martin Bartek, defenzíva Ivan Švarný a Martin Štajnoch), ktorý sa postaral o úvodný gól stretnutia počas presilovej hry piatich proti štyrom. “Systém, ktorý sme hrali aj v Košiciach sme preniesli aj do Popradu. Fíni mali na užšom klzisku väčšie problémy ako v prvom zápase a vytvorili sme si i väčší tlak v útočnej fáze, z ktorých pramenili i šance. Najdôležitejšie bolo, že sme dali prvý gól, to nakopne mužstvo a dodá mu potrebné sebavedomie, čo sa nám podarilo,” zhodnotil útočník Rastislav Špirko.

Reklama

V aktuálnej príprave na MS je Martin Réway nováčikom. Najmladší hráč výberu Vladimíra Vůjteka sa v kabíne reprezentantov adaptoval rýchlo a v súbojoch proti Fínsku potvrdil svoje kvality. K najlepším hráčom slovenského výberu patril už v zápase v Košiciach (prehra 0:3) a vidieť ho bolo i v Poprade. Na víťazstve 2:1 sa podieľal asistenciou pri prvom góle beka Ivana Švarného. “Zatiaľ sa tu cítim dobre. Nepripadá mi ten skok medzi mužov taký veľký, hoci je pravda, že hráči tu majú omnoho viac skúseností. Ja sa snažím hrať svoju hru a som rád, keď som platný pre tím,” poznamenal 19-ročný útočník. Aj on si uvedomoval, že naposledy Slovensko Fínov zdolalo poriadne dávno. Od 28. apríla 2004 (na MS V Česku) uplynulo takmer presne desať rokov. “Sme radi, že sme to konečne zlomili. Veľa sme o tom nerozprávali, no vedeli sme o tom. Moja asistencia veľa neznamená, sme hlavne radi, že sme vyhrali,” dodal Réway.

Dvomi bodmi sa na ukončení desaťročného čakania na víťazstvo nad Fínskom podieľal spomínaný obranca Švarný. Druhým reprezentačným gólom poslal svoj tím do vedenia a neskôr pridal aj asistenciu pri góle Šatana na 2:1. Švarného zásah z úvodnej časti bol na obrancu netypický, dosiahol ho tečovaním strely od modrej čiary. “Vyšlo to na mňa. ‘Réwy’ a ‘Špiro’ sú menší hráči, Martin Bartek je zase strelec, ktorý operuje skôr na kruhu. Dohadovali sme sa, kto pôjde pred bránku. Vyšlo to na mňa. Mojou úlohou bolo cloniť brankárovi, dostávať rany a dorážať. Na mojom góle mali zásluhu všetci piati hráči,” uviedol Švarný. Do konca prípravy na MS už nezostáva veľa času. Slovenský výber čaká ešte domáci Slovakia cup, ktorý sa koncom budúceho týždňa uskutoční v hlavnom meste. “V príprave máme pred sebou ešte dva zápasy v Bratislave. Musíme sa kondične aj takticky dobre pripraviť a potom na MS odovzdať všetko čo v nás je. Istú nervozitu trošku cítiť, no sme super partia a nikto nikomu nezávidí a nepodráža nohy. Tréneri nemajú ľahkú úlohu. Je tu 25-30 hráčov a každý sa bije o svoje miesto v tíme. Aj to robí ten tím dobrým,” dodal Švarný.

Výkon z druhého zápasu proti Fínom sa pozdával aj brankárovi Jánovi Lacovi. Ten bol opäť oporou slovenského výberu a na úzkom popradskom klzisku dovolil severanom iba jeden gól. “Aj po zápase sme si povedali, že to bol výkon, aký by sme mali predvádzať na MS. Verím, že do svetového šampionátu nabehneme s takou chuťou ako dnes,” povedal Laco. Brankár Donbassu Doneck je v inej pozícii ako väčšina hráčov. Tréner Vůjtek už dávnejšie naznačil, že brankárska trojica pre MS je jasná. Laco aj napriek istej účasti predviedol kvalitný výkon, ktorým dopomohol k tesnému víťazstvu. “Každá výhra dodá sebavedomie. Fíni boli ťažký súper, majú kvalitné mužstvo a preto takéto víťazstvo poteší. Ku koncu prípravného obdobia dôjde k vyraďovaniu niektorých hráčov. Každý z nás vopred vedel, ako to funguje. Je už na tréneroch, komu dajú dôveru,” dodal Laco.

Na margo výkonov slovenského gólmana Jána Laca, ktorý by mal byť počas MS s najväčšou pravdepodobnosťou slovenskou brankárskou jednotkou, sa vyjadril s úsmevom kapitán Šatan: “Dúfame, že jeho forma sa zabalí do igelitu a bude držať aj počas MS. V zápasoch, v ktorých doteraz chytal, tak predviedol vynikajúce výkony a niet k tomu čo dodať.”

Zostávajúci program prípravy slovenskej reprezentácie pred MS v Minsku:

Reklama

Slovakia Cup 2014 (Bratislava)

1.-3. mája, zúčastnené tímy: SR, Lotyšsko, Nórsko

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali