Bratislava 1. februára 2018 (HSP/Foto:Screenshot:Video:Facebook-Patrick Linhart)
Prečo by vás mal tento článok zaujímať? Pretože sa týka práve vás, keďže s touto látkou prichádzate denne do styku bez toho, aby ste o tom vôbec tušili. Rakovinotvorný Glyfosát síce obsahuje väčšina dnešných potravín, no na etikete ho budete hľadať márne.
Momentálne prebieha neutíchajúca diskusia ohľadom rozhodnutia krajín EÚ o predĺžení licencie na predaj herbicídov s rakovinotvornou látkou Glyfosát. To, či je táto látka skutočnou hrozbou a ako sa vlastne dostáva do potraví a nášho tela, sme sa opýtali potravinového kritika Patricka Linharta.
Najprv je potreba ozrejmiť, čo to ten Glyfosát vlastne je. Jedná sa o zložku, obsiahnutú najmä v najpoužívanejšom prípravku na zemeguli. Ten sa volá Round-up. Túto látku však nájdeme v chemických prípravkoch aj pod inými názvami. Priemyselne sa Glyfosát používa najmä kvôli zvyšovaniu zisku. Glyfosátom sa postrekuje chmeľ, kukurica, sója a slúži aj pre chemické „ošetrenie“ repky olejnej, bavlníku, či cukrovej repy. Pri obilninách sa síce používa na rýchle dosušovanie, keďže je to lacnejšie ako poctivo dosušovať obilniny bez chémie, ale u ostatných plodín ide zväčša o „ochranu“ pred plevelom, pričom sa zabíja všetko živé a kontaminuje pôda aj voda, ktorú pijeme. Na to už prišli aj Česi, u ktorých nedávny výskum zistil kontamináciu pitnej aj balenej vody. Kontaminácia vody je na niekoľko desaťročí, keďže sa jedná o neodbúrateľnú látku. Biznis je biznis, zdravie občanov je iba prekážkou pre dosahovanie vyšších ziskov.
Najviac ma však osobne prekvapuje, že napriek predchádzajúcej zhode názorov na karcinogénnosť tejto látky a snahe o jej celoplošný zákaz v EÚ, práve otočilo kartu Nemecko Pritom Nemecko je na druhom mieste v kontaminácii v Európe. A presne Nemecko sa svojím hlasom zaslúžilo o predĺženie používania Glyfosátu do roku 2022. Prvou krajinou je Malta, ktorá Glyfosát definitívne zakázala.
Lobbing predajcov zapríčinil, že i naďalej budeme 5 rokov kontaminovať pôdu a ničiť nielen ľudské životy, ale aj zabíjať nielen v okolí postrekov, všetko živé
Čo sa týka negatívneho vplyvu Glyfosátu na ľudské zdravie, svetoví odborníci poukazujú na to, že je:
- karcinogénny
- poškodzujúci krv a DNA
- spôsobujúci degeneráciu ľudského plodu (Monsanto o tomto riziku vie už od roku 1980.)
- zvyšujúci odolnosť voči antibiotikám
- zapriciňujúci problémy s trávením vrátane neznášanlivosti na lepok
- ochorenie obličiek v oblastiach s tvrdou vodou
- údajne zapriciňujúci aj autizmus
Každopádne, ja som potravinový kritik, zastrešujúci podvody v potravinárstve a nie chemik. Čo teda na danú tému hovoria chemici, práve zo spomínanej Českej republiky?
Chcete zistiť, či sa táto rakovinotvorná látka nachádza v chlebe, pive, či vo vode?
Kliknite sem a podporte pripravované testy potravín a vôd.
www.testypotravin.eu