Je to možné? Naozaj sa organizátori samosčítania pýtajú ľudí na ich sexuálny pomer?

Je to možné? Naozaj sa organizátori samosčítania pýtajú ľudí na ich sexuálny pomer?

Bratislava 16. februára 2021 (HSP/Foto:TASR-Jakub Popelka,Martin Baumann)

 

Výcvik obyvateľstva pokračuje. Po drezúre s testovaním a mentálnej príprave na vakcináciu teraz prichádza na rad ďalšie cvičenie: samosčítavanie obyvateľstva. Aj s pikantným detailom…

sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021
Na snímke logo ŠÚ k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021

Naša vrchnosť naozaj nedopustí, aby sme sa my občania nudili. V rámci drezúry obyvateľstva tu teraz máme sčítanie obyvateľstva, či presnejšie povedané, samosčítanie. Je to ďalšia príležitosť na šikanovanie ľudí, ktorí môžu dostať pokutu, ak sa nebudú v sčítaní iniciatívne angažovať. Našťastie, pokuta je to iba mierna, maximálne 250 eur, čo nie je ani mesačný dôchodok – na rozdiel od tých za 1659 eur, ktoré môžete dostať, keď porušíte príkazy, zákazy či iné nákazy kovid-teroru.

Reklama

TASR informovala o tom, že aj prezidentka tejtokrajiny Zuzana Čaputová sa pri príležitosti oficiálneho začiatku sčítania obyvateľov slávnostne samosčítala a absolvovala pri tej príležitosti fototermín a mediálne vystúpenie. Pani prezidentke týmto k samosčítaniu gratulujeme.

prezidentka SR Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová vypĺňa elektronický formulár sčítania obyvateľov, domov a bytov
Načo je Štatistickému úradu informácia o vašom sexuálnom živote?

Niektorým pozorne čítajúcim takmer vypadli oči pri otázke „s kým bývate“. Pri nej je uvedený zoznam rôznych možností, kde na konci je možnosť „kohabitujúci partner“. Slovníky umožňujú niekoľko významov slova „kohabitovanie“, ale okrem menšinového, odborného politologického významu, kde to znamená nútené spoluvládnutie názorovo rozdielnych politických subjektov, to v slovenskom jazyku znamená výlučne sexuálne spolužitie, súlož, koitus, párenie.

Reklama

Ťažko povedať, prečo experti, ktorí pripravovali dotazník vybrali práve toto slovo. Možností nie je veľa: buď nevedeli, čo to cudzie slovo znamená, ale sa im zdalo príhodné – alebo vedeli čo znamená a naozaj takto drzo požadujú od občanov informáciu, či s človekom, s ktorým sa delia napríklad o spoločne prenajatý byt, aj sexujú. Alebo nevedeli, čo to znamená a slepo prebrali obsah dotazníka z nejakého eurooriginálu?

 

SaS má super správu pre cirkvi: dostanú menej peňazí, teda budú menej závislé od štátu

Zo samosčítania sa teší aj poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Miroslav Žiak. Ten považuje sčítanie obyvateľov Slovenska za dobrú príležitosť na postupnú odluku cirkvi od štátu: „Sčítanie obyvateľstva umožňuje všetkým, aj veriacim, prihlásiť sa k voľbe ,bez vyznania‘ alebo k ,inému vyznaniu‘. Táto voľba neznamená, že je človek automaticky ateista alebo nehľadá pravdu a koná nemorálne. Naopak, ide o zodpovedné rozhodnutie, ktoré nám umožňuje znížiť celkový objem financií pre cirkví. Tie sa tak stanú oveľa slobodnejšími a menej naviazanými na štát, ako sme boli svedkami doteraz.“

SaS nám tu otvorene prezentuje svoju naozaj brilantnú a prevratnú myšlienku, že cirkvi by sa mali vlastne tešiť zo svojej novo nadobudnutej slobody, ktorú získajú tým, že už viac nemusia byť závislé od štátnych príspevkov. Takýto geniálny nápad naozaj mohol skrsnúť iba v SaS.

Prečo však SaS nepresadí v koalícii, aby podobným spôsobom už konečne rozviazala ruky napríklad aj školstvu či zdravotníctvu? Štát by mohol ušetriť miliardy aj na zbytočnom financovaní škôl, domovov dôchodcov, zdravotníckych či iných nepotrebných zariadení, čím by zároveň tieto inštitúcie oslobodil od závislosti na štáte. Tým by sa aj ony, podobne ako cirkvi, mohli stať oveľa slobodnejšími a dostali by takto konečne šancu na slobodný, nezávislý rozvoj a prosperitu. A občanom by zároveň ostalo v rozpočte viac peňazí napríklad na americké vrtuľníky pre pána ministra Naďa alebo na milióny špáracích testov pre pána ministra Krajčího, ktoré už inde nechcú, lebo majú lepšie a menej nepríjemné.

Reklama

 

Kam sa podela kreativita OĽaNO a ich túžba po priamej demokracii?

Vládna strana OĽaNO sa ešte takto presne pred rokom silne hlásila k metódam priamej demokracie (vo svojom volebnom programe tomu venovali celú kapitolu) a k sfunkčneniu referenda. Všetci si pamätáme pamätnú jedenásťbodovú internetovú anketu Igora Matoviča, v ktorej mohli ľudia vyjadrovať svoje názory na kľúčové horúce témy. Lenže odkedy sú vo vláde, sa im snaha o metódy priamej demokracie a ich povestná kreativita akosi vytráca. Všimli ste si, že by na túto tému od volieb stratili čo len slovo? Prečo napríklad nevyužili príležitosť a k štrnástim otázkam samosčítania nepriložili ešte ďalších 5, 20 alebo hoci aj 100 ďalších otázok, prostredníctvom ktorých mohli získať predstavu o tom, čo ľudia naozaj chcú?

Mnohí ľudia by radi odpovedali napríklad na otázku: ste za členstvo v NATO? Alebo radšej ste za neutralitu Slovenska? Alebo na otázku: ste za čoraz väčšiu integráciu s Bruselom? Alebo radšej za návrat k plnej štátnej suverenite spred podpisu Lisabonskej zmluvy? Čo vlastne bránilo pánom cvičiteľom obyvateľstva dať do formulára aj tieto kolónky? Že nie sú dôležité, lebo už dávno bolo o týchto veciach rozhodnuté? A kto tak rozhodol? A ak, tak to už je na večné veky? Alebo priama demokracia je dobrý nápad iba keď vykrikujeme v opozícii, a akonáhle prídeme k moci, tak žiadna priama demokracia neexistuje?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali