Figeľa trápi vývoj pravice, KDH však po najbližších voľbách nemusí byť v parlamente

Figeľa trápi vývoj pravice, KDH však po najbližších voľbách nemusí byť v parlamente
Predseda KDH Ján Figeľ (na snímke)

Bratislava 31. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Dohody v pravicovej opozícii sa rodia ťažko. Stranám chýba vzájomná dôvera

Opozičné KDH, ktoré skončilo v marcových voľbách spomedzi stredopravých subjektov najlepšie, cíti zodpovednosť za vývoj pravice, za Slovensko aj za spoločnú Európu. V rozhovore pre TASR to uviedol predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ s tým, že v týchto rovinách cíti zodpovednosť aj za veci verejné.

Reklama

“KDH považujem za nositeľa presvedčenia, ktoré nás spája od Novembra ’89 na hodnotách a cieľoch potrebných pre Slovensko. Marcové voľby zmenili pomery, priniesli nástup vlády jednej strany a na druhej strane sú výzvou pre stredopravé spektrum, aby ponúklo alternatívu. KDH túto výzvu prijíma,” deklaroval Figeľ.

Na margo dohôd, ktoré sa rodia v opozícii ťažko, poznamenal, že základom dohody je dôvera, ktorá sa rodí vo vnútri strany a medzi stranami tak, aby priniesla vonkajšie ovocie. “Nemá to byť hľadanie straníckych záujmov, ale služba spoločnosti. Po marcových voľbách nebolo jednoduché hneď začať dôveryhodnú spoluprácu, ale len čo sa konsolidovali pomery v jednotlivých stranách, napríklad v máji voľbou nového predsedu SDKÚ-DS a v júni snemom KDH, priamo v Ružomberku na sneme som ponúkol formovanie Ľudovej platformy troch stredopravých strán, ktorá alternatívou môže byť,” myslí si Figeľ. Šéf KDH zároveň upozornil, že opozícia sa netvorí na základe volebnej dohody, ale ako zvyšok po sformovaní vládnej koalície. “Ja sa ani neusilujem o nejaké iluzórne, všeobjímajúce dohody,” tvrdí.

Reklama

Figeľ zdôrazňuje, že samotný návrh na vytvorenie Ľudovej platformy vyšiel od neho a z KDH. “Za najdôležitejšiu vlastnosť lídra a líderstva považujem schopnosť inšpirovať a pridať k tomu aj silu a angažovanosť pre dobrú vec. Ale otočiť to do polohy, že líder je ten, ktorý určuje, diktuje a rozhoduje, je skôr vodcovské alebo autokratické, a to by som nemenil,” povedal.

 

Figeľ sa teší, že od kedy vedie KDH nie je už poslednou stranou v parlamente, ale neuvedomuje si, že percent dostalo podobne

V akom stave je dnes opozícia, však zhodnotiť nechcel. “Ja nenesiem zodpovednosť za celok. Keď som prichádzal pred troma rokmi do KDH, bolo v opozícii a bolo posledné medzi šiestimi parlamentnými stranami. Dnes je na tom inak a som presvedčený, že tento trend sa dá posilňovať. Iné strany by som nerád hodnotil,” podotkol Figeľ. Pripomenul, že KDH na sneme obnovilo vedenie, pribudli noví mladí ľudia na postoch podpredsedov, formuje nový základný program, bude pracovať na dobrom a potenciálne úspešnom návrhu na voľby do VÚC a “hlavne ponúka Slovensku praktické odpovede na problémy ľudí na parlamentnej pôde”.

“To, že sme dokázali ako tri strany veľmi silno reagovať na témy ako dôchodkové sporenie, ochrana druhého piliera, rovná daň, Zákonník práce, štátny rozpočet, zvolali sme mimoriadnu schôdzu k justícii a k školstvu, dokázali sme zabrzdiť väčšinový valec v oblasti dotácií Paroplynového cyklu, potvrdzuje, že to z našej strany nie sú reči, ale reálne postoje, ktoré získavajú rastúcu podporu,” uzavrel.

Reklama

KDH však opustil Daniel Lipšic, ktorý mu so svojou stranou Nová väčšina v najbližších voľbách určite odkrojí nejaké percentá. Aj Obyčajní ľudia, ktorí sa profilujú ako oveľa zásadovejší kresťania, ako alibistické a na všetky kompromisy prístupné KDH, mu odkroja niekoľko percent. Pretože ich KDH nemá na rozdávanie, bolo by užitočnejšie, keby sa Figeľ zamýšľal, čo urobiť, aby jeho strana aj po nasledujúcich voľbách bola v parlamente.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali