História bývalého prezidenta: Bývalý alkoholik, ktorého prezývajú fašistickým dozorcom, bude poučovať Azerbajdžan o demokracii

História bývalého prezidenta: Bývalý alkoholik, ktorého prezývajú fašistickým dozorcom, bude poučovať Azerbajdžan o demokracii

Baku 9. júna 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Markus Schreiber)

 

Tento titulok zdobí článok azerbajdžanského novinára Sokrata Babajeva, ktorý prezentujeme našim čitateľom. Azerbajdžanskú verejnosť pobúrilo správanie sa predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, na ktoré novinár reaguje

Ešte raz sa ukazuje, že šport a politika nie sú zlučiteľné. Viacerí politici však na to zabúdajú. Dnes taktiež píšeme o otvorení historicky prvých Európskych hier práve v Azerbajdžane. Azerbajdžanskú verejnosť pobúrilo to, že presne dva dni pred začiatkom tohto významného podujatia predseda Europarlamentu Martin Schulz organizuje v Štrasburgu konferenciu Šport a ľudské práva – a to aj v kontexte Európskych hier v Baku.

Reklama
Na snímke predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz
Na snímke predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz

Bude to posledný bod programu rokovania Europarlamentu 10. júna v Šrasburgu. Na konferenciu pozvali aj predstaviteľov azerbajdžanskej opozície, ktorí budú hovoriť o porušovaní ľudských práv v Azerbajdžane. Niet sa čo čudovať, že to vyvolalo búrku nevôle aj v radoch súčasného azerbajdžanského vedenia, členovia ktorého prízvukujú, že vedenie Europarlamentu túto konferenciu načasovalo skutočne „geniálne“…

Prinášame preklad článku v pôvodnom znení. Je to redakčný úvodník azerbajdžanského novinára Sokrata Babajeva, ktorý bol zverejnený v novinách 1news.az.

Reklama

„Ako sme už avizovali, iba niekoľko dní pred štartom prvých Európskych hier v Baku predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz organizuje konferenciu Šport a ľudské práva. Na tomto podujatí, ktoré sa bude konať 10. júna, sa zúčastní aj azerbajdžanský „opozičný výsadok“, vrátane cestujúcich predstaviteľov mimovládneho sektora, tradične navštevujúcich všetky podujatia, ktoré majú protiazerbajdžanský charakter.

Podobná iniciatíva šéfa Európskeho parlamentu vyvolala spravodlivý hnev v Baku. Napríklad vo svojom vystúpení na zasadnutí parlamentu poslanec koaličnej strany Siavuš Navruzov poukázal na to, že Martin Schulz sa už dlhšie snažil skryť svoju účasť na protiazerbajdžanskej kampani a tvrdil, že útoky na vedenie Azerbajdžanu je iba výsledok činnosti skupinky niektorých poslancov. „Avšak pred summitom EÚ v Rige Martin Schulz odhodil masku a otvorene tvrdo kritizoval Azerbajdžan na objednávku arménskej lobby,“ prízvukoval poslanec Navruzov.

Nespokojnosť a rozčarovanie z pozície Europarlamentu zaregistrovali v Baku už aj predtým. Napríklad minulý mesiac podpredseda parlamentu Valeh Aleskerov vyjadril nespokojnosť v súvislosti s tým, že Europarlament sa premenil na jeden z inštrumentov šírenia protiazerbajdžanskej kampane.

„Útoky na adresu našej krajiny majú už trvalý charakter, čo svedčí o tom, že existuje jednotné centrum, ktoré riadi a koordinuje protiazerbajdžanskú kampaň. Ten fakt, že do objednaných šou v Europarlamente pozývajú nepriateľov nášho ľudu, napríklad Alikrama Gumbatova, svedčí sám o sebe. Členovia Euruparlamentu konajú podlo a nízko,“ podčiarkol.

Ešte vo februári 2014 niekoľko poslancov Europarlamentu pozvali na konferenciu v Bruseli separatistu Alikrama Gumbatova. Na podujatí, kde sa diskutovalo o situácii v Azerbajdžane, sa taktiež zúčastnili etnickí Arméni. A už 5. mája v Bruseli za účasti toho istého Alikrama Gumbatova europoslanci Laurenitiu Rebeti /Rumunsko/, Bohdan Brunon Wenta /Poľsko/ a Jaromír Štetina /Česko/ zorganizovali ďalšiu protiazerbajdžanskú konferenciu, o čom samozrejme informovali aj samotného predsedu Europarlamentu Martina Schulza.

Reklama

Vtedy zástupca riaditeľa administrácie prezidenta Azerbajdžanu, riaditeľ oddelenia zahraničných stykov Novruz Mamedov podotkol, že „pán Schulz akoby hľadá dôvod, aby demonštroval svoju negatívnu pozíciu voči Azerbajdžanu. Nikdy si podobnú možnosť nenechal újsť. Martin Schulz úmyselne poskytuje nesprávne informácie svetovej verejnosti, zámerne ju zavádza, formuje nesprávnu pozíciu,“ zdôraznil Mamedov.

Podľa jeho slov, ak by tento človek, ktorý sa navonok ukazuje ako bojovník za spravodlivosť a obhajca ľudských práv, aspoň raz povedal niečo na obranu milióna Azerbajdžancov, z ktorých sa stali utečenci a ktorí boli nútení presťahovať sa, ak by obhajoval práva týchto nevinných starcov, žien, detí, mladých ľudí, ktorým vzali všetky ich fundamentálne práva, potom by sme mohli veriť aj iným jeho vyhláseniam. Avšak Schulz nič také nerobí,“ prízvukuje riaditeľ oddielu zahraničných stykov administratívy prezidenta Novruz Mamedov.

Podobné hodnotenie je zákonité. V r. 2014 Martin Schulz vyjadril svoje znepokojenie v súvislosti so smrťou kvôli srdcovej a pľúcnej nedostatočnosti arménskeho diverzanta v Azerbajdžane Karena Pertosiana. Avšak nevystúpil ani raz, keď troch Azerbajdžancov – Diľgama Askerova, Šahbaza Gulieva a Gasana Gasanova zajali ako rukojemníkov, keď v okupovanom Arménskom Kaiaľbadžarskom okrese Azerbajdžanu chceli navštíviť hroby svojich príbuzných. Pritom Gasanova zastrelili z bezprostrednej blízkosti.

Nepovedal ani slovo ani počas narafičeného súdneho procesu, ktorý inicioval Jerevan na okupovaných územiach Náhorného Karabachu, počas ktorého azerbajdžanskí vojenskí zajatci fakticky boli zbavení aj teoretických šancí na spravodlivý súd.

Pozícia Schulza v otázkach spravodlivosti, ako aj jeho životopis, sú perfektnou ilustráciou jeho povahy. Narodil sa v Západnom Nemecku. Od malička sníval, že sa stane futbalistom. Mladý Martin sa snažil, ako sa dalo, avšak jeho sny o kariére profesionálneho futbalistu sa nesplnili. Schulz bol vážne zranený a toto zranenie fakticky pochovalo všetky jeho nádeje. Martin Schulz sa britskému Financial Times priznal, že vtedy upadol do depresie a začal sa opíjať. Potom, ako sám povedal, sa mu s pitím podarilo skoncovať. Avšak táto „vášeň“ bola tak vážna, že aj dodnes sa bojí dotknúť alkoholu.

Reklama

Presne tak je to s nim aj v politike. Pred niekoľkými rokmi, keď ešte bol iba poslancom Europarlamentu, vyprovokoval hádku s talianskym premiérom Silviom Berluskonim. Keď si vymenili názory, Berluskoni sa otočil k Schulzovi a podotkol, že by sa ten perfektne hodil na úlohu nacistu. „Pán Schulz, poznám sa s talianskym producentom, ktorý momentálne nakrúca film o nacistických koncentračných táboroch. Myslím si, že by ste sa perfektne hodil na úlohu dozorcu. Určite sa na to hodíte,“ podčiarkol Berluskoni. Martin Schulz sa vtedy nahneval, avšak porovnania s nacistami si musel vypočuť ešte viac razy.

V r. 2010 britský politik Godfrie Bloom počas rokovaní v Europarlamente ho taktiež porovnal s nacistom. „Jeden národ, jeden reich, jeden fűhrer,“ tak sa obrátil na Martina Schulza, ktorý bol vtedy predsedom frakcie európskych socialistov. Keď predseda Europarlamentu Jerzy Buzek požiadal, aby sa Bloom ospravedlnil, ten sa ohradil, že „slová herra Schulza navádzajú práve na tieto myšlienky. Povedal: „Je to nedemokratický fašista.“ Za to Blooma vypovedali zo sály.

„Môj otec bol pilotom a bojoval proti nacistom. Keďže som sa dostal do Europarlamentu, budem bojovať proti pokusom o likvidáciu demokracie v Európe. Schulz, to je euronacionalista a socialista. Vystupuje za jeden štát, jednu valutu, jeden národ. Podobní ľudia sú fanatici, ktorí predstavujú nebezpečenstvo pre demokraciu,“ prízvukoval Bloom.

Preto by sme chceli podotknúť, že pokusy Martina Schulza poučovať iných ľudí o morálke a demokracii vyzerajú prinajmenšom nehorázne. Čomu nás môže naučiť bývalý alkoholik, ktorého viackrát za jeho postoje porovnávali s nacistami? Vo vyše spomínanom rozhovore pre Financial Times Schulz zdôrazňoval, že Európa, zdá sa, sa nachádza v stave voľného pádu a samotný novinár Financial Times dodáva, že jeden z hlavných orgánov Starého sveta – Európsky parlament, ktorý v súčasnosti riadi Martin Schulz – opodstatnene považujú za zbytočný prenájom kancelárskych priestorov v Bruselu a Štrasburgu. Je ťažké nesúhlasiť s obidvoma týmito tvrdeniami,“ uzatvára svoj komentár Sokrat Babajev.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali