Frankfurter Allgemeine: Nemecko bije na poplach kvôli novým americkým protiruskými sankciám

Frankfurter Allgemeine: Nemecko bije na poplach kvôli novým americkým protiruskými sankciám

Berlín 22. Júla 2017 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP/Maneesh Bakshi)

 

Nemecké spoločnosti sú skutočne znepokojené plánmi USA o zavedenie nových protiruských sankcií, píše Frankfurter Allgemeine. Nemeckí diplomati a experti kritizujú tento krok Washingtonu ako “nepriateľskú snahu” o posúvanie amerického exportu skvapalneného plynu do Európy.

Ilustračné foto

Nemecké podniky volajú na poplach: sú znepokojené tým, že americké plány na zavedenie nových protiruských sankcií budú mať zničujúci následky pre ich biznis s Ruskom, píšu noviny Frankfurter Allgemeine.

Reklama

Reč je o nových sankciách voči Rusku a Iránu, vysvetľuje autor článku Alexander Armbruster. Predpokladá sa, že penalizačné opatrenia voči Moskve budú zavedené kvôli celkovému správaniu na Ukrajine a konkrétne kvôli anexii polostrova Krym. Nemecká vláda už kvôli tomu spoločne s Európskou úniou zaviedla primerané sankcie.

Avšak v skutočnosti je problém oveľa väčší, zdôrazňujú nemecké noviny. Keď sa približne pred mesiacom hovorilo o novom návrhu zákona, tak to vyvolalo neobyčajnú kritiku zo strany nemeckého ministra zahraničia Sigmara Gabriela, uvádza sa v článku. V jeho s rakúskym kancelárom Christianom Kernom spoločnom posudku je uvedené: “Americký návrh zákona pozoruhodne priamo opisuje, o čom je v skutočnosti reč: o predaji amerického skvapalneného plynu a vytesnení ruských dodávok prírodného plynu z európskeho trhu”. Ďalej obaja diplomati poznamenali: “Energetické zásobovanie Európy je vecou Európy a nie Spojených štátov Amerických! Kto a ako nám dodáva energiu, riešime na základe princípu otvorenosti a konkurencie v trhovej ekonomike. ”

Reklama

Nemecká kancelárka Angela Merkelová následne rýchlo vysvetlila, že toto oznámenie nebolo krokom predvolebnej kampane sociálnych demokratov: zdôraznila, že úplne podporuje pozíciu Gabriela k danej otázke.

Tá skutočnosť, že Američania s pomocou tohto zákona idú za svojimi vlastnými obchodnými záujmami, je úplne očividná aj pre mnohé nemeckej spoločnosti, poznamenáva Frankfurter Allgemeine. V texte samotného návrhu zákona sa píše: “americká vláda musí dostať export americkej energie do priorít, aby vytvorila pracovné miesta pre Američanov. Tiež je tam priamo uvedené, že “politika Spojených štátov je založená na pokračovaní odporu voči Severnému prúdu 2 kvôli jeho zlému vplyvu na energetickú bezpečnosť Európskej únie, rozvoj plynového trhu v strednej a východnej Európe a energetickú reformu na Ukrajine”.

Nemecké spoločnosti sa vážne boja, že následkom prijatia amerického návrhu zákona budú penalizačné opatrenia voči všetkým zahraničným firmám, ktoré sa zúčastňujú stavby ruského plynovodu a v závere voči nim zavedú sankcie. Ak vážne začnú platiť nové sankcie, bude to mať podľa vedúceho projektu stavby Severného prúdu 2 Matthiasa Warniga nehorázny vplyv na celé ropné zásobovanie. Dotkne sa to všetkých potrubí, cez ktoré ide export ropy a plynu z Ruska. Následky tak zasiahnu územie od Číny až po západnú Európu, je si istý Warnig.

Okrem toho existujú obavy, že vyjde najavo, že je zákon zameraný tiež na tie spoločnosti, v ktorých je podiel ruských koncernov menší ako polovičný. Zároveň zákon nie je obmedzený len na oblasť energetiky, upozorňuje nemecký novinár. V oznámení senátu z 12. júla je uvedené, že nové rozsiahle sankcie môžu byť zavedené v kľúčových sektoroch ruskej ekonomiky, ako je ťažobný sektor, stavba lodí, výroba ocele, obrábanie kovov a stavba železníc.

Z pohľadu predsedu Východného výboru nemeckej ekonomiky Wolfganga Büchele “vzbudzujú sankčné plány amerického senátu veľký strach a sú skutočnou hrozbou pre európsku a nemeckú ekonomiku”. Zdôraznil, že princíp “Amerika na prvom mieste” sa tu používa v úplne novom rozsahu s cieľom otvorenia medzinárodného trhu pre amerických dodávateľa na úkor európskych pracovných miest.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali