Epidemiologička: Je mýtus, že ten, kto hovorí o samovražde, ju nikdy nespácha

Epidemiologička: Je mýtus, že ten, kto hovorí o samovražde, ju nikdy nespácha

Bratislava 2. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Smútok, neschopnosť sa koncentrovať, strata energie či zvýšená únava. Aj to sú príznaky zamestnanca, ktorý prestáva byť v poriadku po psychickej stránke. Duševné zdravie na pracovisku je tento rok hlavnou témou Svetového dňa duševného zdravia

Ilustračné foto

Stres, dôraz na výkonnosť pracovníka a strach zo straty zamestnania, to všetko pôsobí na zamestnancov ako psychická záťaž. Depresívny človek prežíva okrem hlbokých pocitov smútku i pocity viny, cíti sa bezcenný, stráca záujem o prácu alebo sociálne aktivity, zabúda, má problémy s rozhodovaním, môže pociťovať hnev či reagovať podráždene. Môže sa taktiež vyčleňovať z kolektívu.

Reklama

Podľa epidemiologičky Alexandry Bražinovej by si okolie malo všímať takéhoto človeka a či už rodina, alebo priatelia by sa mali snažiť ponúknuť mu pomocnú ruku. “Už tým, že človek vie verbalizovať svoje problémy, už tým sa mu uľaví. Určite je veľmi dôležité z pozície blízkeho preukázať záujem pomôcť,” zdôraznila pre TASR Bražinová.

Zároveň dodala, že ak má niekto sklony k samovražde a už to vysloví, je to varovný signál pre okolie, ktorý sa nesmie odignorovať. “Je mýtus, že ten, kto hovorí o samovražde, ju nikdy nespácha. To nie je pravda, práve naopak. Keď niekto už vysloví, že uvažuje o samovražde, to je veľmi vážny varovný príznak a je potrebné, aby okolie na to reagovalo,” konštatovala.

Reklama

Najčastejšími duševnými ochoreniami, ktoré trápia zamestnancov, sú depresie, úzkostné poruchy a závislosti. Psychiatrička Ľubomíra Izáková upozornila, že na ne môže ochorieť každý človek. “Aby sme predišli takémuto ochoreniu, je veľmi dôležitá psychohygiena, čiže opatrenia, ktoré nám znížia prežívanie stresu, ktoré nám dokážu zharmonizovať telo aj našu dušu a naše duševné fungovanie,” konštatovala. Zamestnancom radí dodržiavať správnu životosprávu vrátane zdravého stravovania, dostatočný spánok, počas práce im odporúča urobiť si krátke prestávky.

Samovraždy sa na Slovensku vlani podpísali pod úmrtie 545 ľudí. V porovnaní s prechádzajúcim rokom ich počet klesol o 47. Celkovo sa vlani zaznamenalo 1496 prípadov úmyselného sebapoškodenia. Svoj život ukončili samovraždou prevažne muži.

Došlo tiež k 951 pokusom o samovraždu, čo je medziročný nárast o 92 prípadov. Zo 489 samovražedných pokusov u mužov bolo 38,7 percenta demonštratívnych, ženy sa pokúsili o samovraždu 462-krát, z toho v 35,5 percenta demonštratívne. Najčastejšie sa pokúšali o samovraždu osoby vo vekovej kategórii 30 až 39 rokov, konkrétne 136 mužov a 88 žien.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali