Izrael sa už necíti bezpečne. Na jeho vojnu s Hamasom doplácajú aj dvojročné deti

Izrael sa už necíti bezpečne. Na jeho vojnu s Hamasom doplácajú aj dvojročné deti
 

Káhira, Tel Aviv 15. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Dosiaľ posledná obeť izraelského bombardovania je dvojročné dieťa

Izrael sa už nemôže cítiť bezpečne

Na južné predmestie izraelského Tel Avivu dopadla raketa vystrelená z pásma Gazy. Oznámila to dnes izraelská armáda s tým, že ide o najvzdialenejší zásah palestínskej rakety za uplynulé dva dni bojov.

Reklama

Armáda uviedla, že raketa dopadla na okraj mesta Rišon s 300.000 obyvateľmi, ktoré leží na pobreží asi 12 kilometrov južne od Tel Avivu v husto obývanej centrálnej časti Izraela.

Izraelské médiá informovali, že raketa dopadla do pieskových dún neďaleko zábavného parku a nespôsobila žiadne škody ani zranenia. Názorne však ukázala nárast schopností militantov z Gazy.

Reklama

Izraelská armáda začala v stredu ofenzívu v pásme Gazy, ktorej cieľom je “podstatné poškodenie kapacít na odpaľovanie rakiet z Gazy” smerujúcich na južný a centrálny Izrael. Na tlačovej konferencii to v stredu večer oznámil premiér Benjamin Netanjahu.

Izraelská protivzdušná obrana s názvom Železný dóm zasahuje proti raketám vystreleným z územia Gazy

Za uplynulých 24 hodín vystrelili militanti na Izrael 245 rakiet. Izraelský protiraketový systém zlikvidoval vyše 80 z nich, smerujúcich na veľké mestá.

Rakety palestínskych militantov zabili troch civilistov a ďalších zranili. Na druhej strane až na číslo 15 stúpol medzičasom počet mŕtvych palestínskych obetí od začiatku ofenzívy, ktorá podľa agentúry Reuters začala pripomínať otvorenú vojnu.

 

Egypt oficiálne požiadal o zvolanie bezpečnostnej rady

Reklama

Egypt oficiálne požiadal o zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR), aby prediskutovala útok Izraela v palestínskom pásme Gazy. S odvolaním sa na vyhlásenie egyptského ministerstva zahraničných vecí o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Prebiehajúcu vojenskú operáciu Izraela označil egyptský rezort diplomacie za agresiu. Vo vyhlásení sa uvádza, že stály predstaviteľ Egypta v OSN poslal formálnu žiadosť o zvolanie BR OSN generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi a súčasnému predsedajúcemu BR OSN – zástupcovi Indie.

 

BR OSN v noci rokovala, ale nevydala žiadne stanovisko

Raketa si nevyberá. V márnici nad sebou ležia mladí i starí

O situácii na Blízkom východe rokovala BR OSN aj v noci nadnes, ale po skončení mimoriadnej schôdzky nevydala žiadne stanovisko.

Reklama

Palestínska delegácia pred rokovaním žiadala, aby BR OSN podnikla kroky, ktoré by zastavili izraelskú vojenskú operáciu v Gaze a páchanie vojnových zločinov na palestínskom národe.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Ron Prosor v reakcii na palestínsku žiadosť uviedol, že izraelská operácia je odvetou za raketové ostreľovanie územia Izraela zo strany pásma Gazy spravovaného hnutím Hamas. Podotkol, že “nikto neprotestoval, keď Palestínčania zasypávali raketami izraelských civilistov” a dodal, že to by žiaden štát sveta netoleroval.

Ako informovala agentúra AP, Prosor ďalej vyhlásil, že hnutie Hamas premenilo Gazu na “sklad zbraní a munície dodanej Iránom”. Izraelský veľvyslanec ďalej povedal, že niektorí členovia BR OSN “podporujú Izrael a jeho právo na obranu a odsudzujú nepotrestané raketové útoky na nevinných Izraelčanov”.

 

Dym stúpa po izraelskom leteckom ostreľovaní v severnej Gazy, pri pohľade z hraníc Izraela

USA tradične na strane Izraela

Veľvyslankyňa USA pri OSN Susan Riceová uviedla, že Spojené štáty ostro odsudzujú ostreľovanie južného Izraela z pásma Gazy a vyjadrila ľútosť nad obeťami na životoch na oboch stranách. Poukázala na rozpor, keď hnutie Hamas tvrdí, že mu “na srdci ležia záujmy palestínskeho ľudu, a pritom pokračuje v podnecovaní násilia, čo veci Palestínčanov neprospieva”.

Americký prezident Barack Obama sa v noci nadnes telefonicky spojil s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a vyzval ho, aby sa čo najviac snažil vyhnúť civilným obetiam. “Zhodli sa na tom, že by hnutie Hamas malo zastaviť útoky na Izrael, aby sa mohla situácia upokojiť,” píše sa v komuniké Bieleho domu.

 

Obama telefonicky informoval Egypt, že USA sú na strane Izraela

Obama hovoril aj s egyptským prezidentom Muhammadom Mursím, a to vzhľadom na kľúčovú úlohu Egypta pre udržanie regionálnej bezpečnosti. Počas rozhovoru prezident Obama odsúdil raketové ostreľovanie Izraela z pásma Gazy a podporil právo Izraela na obranu,” uvádza sa v stanovisku Bieleho domu.

Reklama

 

Izrael prijal návrh na predbežnú mobilizáciu záložníkov

Izraelská vláda v stredu prijala návrh na predbežnú mobilizáciu vojakov v zálohe pre prípad potreby nasadenia väčších kapacít pri prípadných vzdušných a pozemných útokoch proti vláde hnutia Hamas v pásme Gazy. Izraelská armáda v stredu oznámila, že nálety boli začiatkom rozsiahlejšej vojenskej operácie, ktorá by eventuálne mohla vyústiť aj v pozemnú ofenzívu.

Pri izraelskej odvete za útoky z pásma Gazy na južný Izrael prišiel o život aj šéf vojenského krídla Hamasu Ahmad Džabarí.

 

Reklama
Palestínski pozostalí nesú telo vojenského veliteľa Hamasu Ahmeda JABARA, zabil ho Izrael počas svojho stredjšieho vojenského úderu

Izrael stíhačkami útočí na Hamas. Výsledkom sú mŕtvé deti a tehotné ženy

Izrael v noci nadnes znovu útočil v pásme Gazy, kde už boli zasiahnuté “stovky cieľov”, odkedy izraelské vzdušné sily zabili šéfa vojenského krídla palestínskeho Hamasu Ahmada Džabarího, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Podľa palestínskych zdrojov stúpol počet obetí pri najnovších útokoch na 11 osôb, pričom zabití boli len traja vojaci –  členovia brigád Izz ad-Dína al-Kassáma, ozbrojeného krídla Hamasu. Pri izraelských útokoch prišli o život aj tri deti a tehotná žena, pričom zranenia utrpelo vyše 100 ľudí, informovala palestínska strana.

Na palestínske ciele útočili bojové lietadlá F-16 a helikoptéry typu Apache, pričom sa do ostreľovania zapojilo aj izraelské bojové loďstvo. Pokračovalo aj ostreľovanie Izraela Palestínčanmi, pričom na izraelské územie dopadli od stredy desiatky rakiet.

 

Reklama

Palestínsky prezident skrátil svoju cestu po Európe

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás skrátil svoju cestu do Európy kvôli izraelskej vojenskej operácii v pásme Gazy, oznámili dnes palestínske zdroje.

Podľa agentúry AP zrušil Abbás plánované schôdzky vo Švajčiarsku a ponáhľal sa na územie západného brehu Jordánu. Kontrolu nad pásmom Gazy stratil v roku 2007, keď oblasť ovládlo hnutie radikálne palestínske hnutie Hamas. Stále sa však považuje za prezidenta všetkých Palestínčanov, píše AP.

Hlavný palestínsky vyjednávač Sáib Irikát, ktorý o návrate prezidenta informoval, zároveň ostro odsúdil izraelskú akciu v pásme Gazy. Podľa jeho slov Palestínčania “budú Izrael považovať za plne zodpovedný za následky tohto aktu agresie”.

Židovský štát začal v oblasti v stredu vojenskú operáciu ako reakciu na raketové útoky prichádzajúce z pásma Gazy.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali