Eduard Chmelár občanom: Nastal čas na aktivovanie článku 32 Ústavy SR

Eduard Chmelár občanom: Nastal čas na aktivovanie článku 32 Ústavy SR

Bratislava 151 januára 201 (HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian)

 

Slovensko sa nachádza v situácii, kedy premiér Igor Matovič opätovne tlačí na celoplošné testovanie. Odborníci pred ním varujú a koaliční partneri s ním síce nesúhlasia, ale v záujme zachovania koalície radšej strkajú hlavu do piesku. Podľa politológa Eduarda Chmelára preto nastal čas na aktivovanie článku 32 Ústavy Slovenskej republiky, ktorý hovorí o práve občanov postaviť sa na odpor v prípade, že nie sú dodržiavané demokratické princípy základných ľudských práv a slobôd

Eduard Chmelár, Socialisti.sk, snem
Na snímke Eduard Chmelár

Podľa slov Eduarda Chmelára Igor Matovič funguje v nereálnom, paralelnom svete, v ktorom neplatia žiadne pravidlá a štýl jeho riadenia krajiny má prvky autokratívneho režimu. Proti vôli lekárov, vedcov, samospráv i koaličných partnerov, bez akýchkoľvek analýz a podkladov si vymyslel opätovné plošné pretestovanie všetkých obyvateľov.

Reklama

Úplne nepochopiteľná je  ale „pasivita všetkých zainteresovaných, ktorí síce s týmto šialenstvom kategoricky nesúhlasia, ale napokon sa prispôsobia a podriadia, čím sa ich odpor mení na neškodné šomranie“.

 

Reklama
Kritika odborníkov

Tomuto podriadeniu sa, sa pritom dá jemne rozumieť. Každý, kto s premiérovým nápadom nesúhlasí, je označený za hlupáka.

Ako príklad Chmelár uvádza aj prípad uznávanej epidemiologičky . MUDr. Alexandry Bražinovej, PhD., MPH, ktorá upozorňovala, že „celoplošné testovanie so sebou prináša riziko šírenia infekcie, nakoľko sa pri čakaní na odber budú hromadiť ľudia, a v situácii, kedy sa tu šíri nielen doterajší vírus, ale aj jeho oveľa infekčnejšia britská mutácia si naozaj akékoľvek zhromažďovanie ľudí nemôžeme dovoliť.“ Práve ju si dovolil kritizovať premiér, ktorého Chmelár označil za „nedoštudovaného, s podvodne získaným magisterským titulom“.

Kým koaliční partneri ticho sedeli a šúchali nohami, vedkyne sa zastali až rektori slovenských univerzít. Tí vyzvali ľudí, aby sa priklonili na stranu expertov a dôverovali im.

A Chmelár ich vyhlásenie podporuje. „Počúvajme ich argumenty, aj keď nám ich slová niekedy nemusia zapadať do myšlienkových schém. Situácia je príliš vážna na to, aby sme znevažovali odborníkov. Naopak, mali by sme byť na našich vedcov hrdí. V náročných podmienkach odvádzajú špičkovú prácu, porovnateľnú s tými najlepšími svetovými expertnými centrami, ktorá pomáha celej spoločnosti.“

Na koaličných partnerov strany OĽaNO sa už podľa politológa spoliehať nemôžeme. SaS na čele so Sulíkom vyhlásila, že „premiér už síce prekračuje hranice, ale SaS zostáva v koalícii, lebo táto vláda je ešte nádejou“. Sme rodine ide hlavne o kšefty a strane Za ľudí o upratanie svojich ľudí na teplé miestečka skôr, ako sa ich loď potopí.

Reklama

 

Chmelár vyzýva na uplatnenie článku 32 Ústavy SR

Chmelár tvrdí, že „ak ale nikto nevie donútiť premiéra, aby dodržiaval ústavu, legislatívu, kompetencie a dobré mravy, ak sa nedá spoliehať na štátne inštitúcie, že mu zabránia v páchaní činnosti, ktorá nás môže stáť ďalšie ľudské životy, potom dozrel čas na uplatnenie článku 32 Ústavy SR, ktorý hovorí: ‘Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené.’

Politológ následne vysvetľuje, že odpor voči vláde môže mať formu aktívnu, alebo pasívnu. Aktívna je vzhľadom na epidemiologickú situáciu momentálne nevhodná. Preto vyzýva všetky štátne inštitúcie i bežných občanov k uplatneniu pasívnej formy odporu. Išlo by o ignorovanie príkazov premiéra Matoviča, ktorý napriek všetkému trvá na celoplošnom testovaní.

„Nestačí vyjadriť nesúhlas, treba mať odvahu neposlúchnuť rozkazy a nariadenia predsedu vlády, ktorý stratil kontrolu nielen nad pandemickou situáciou, ale predovšetkým nad samým sebou. Nepristúpte na účelové dohody, vydieranie, vyhrážky a iné formy nátlaku. Naplňte politické klišé ‘spolu to zvládneme’ reálnym obsahom,“ dodáva na záver ľuďom odvahu Eduard Chmelár.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Včera 18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Včera 18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
Včera 18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

Včera 18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

Včera 17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

Včera 16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

Včera 16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

Včera 15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali