Denník N, Markíza, SME a polícia SR šírili HOAX, že fotka s vysmiatymi moslimami pred Notre – Dame je falošná

Denník N, Markíza, SME a polícia SR šírili HOAX, že fotka s vysmiatymi moslimami pred Notre – Dame je falošná

Paríš/Bratislava 14. mája 2019 (HSP/Foto:Polícia Slovenskej republiky Facebook)

 

Ruská agentúra Sputnik prednedávnom zverejnila fotografiu dvoch smejúcich sa moslimov počas požiaru Parížskej katedrály Notre-Dame. Fotografiu prebrali aj mnohé alternatívne médiá. Hneď sa však toho chytili mainstreamové médiá, ktoré tvrdili, že podľa PolitiFact.com je táto fotka falošná a dvaja moslimovia, boli do fotografie umelo vložení. Dnes sa však ukázalo, že fotka je pravá

Na snímke smejúci sa moslimovia počas požiaru Notre-Dame

Mainstreamové médiá často kritizujú alternatívne médiá zo šírenia HOAXov, no na tomto príklade môžeme vidieť, že aj samotní samozvaní poučovatelia robia to isté.

Reklama

Mnohé nezávislé médiá zverejnili fotografiu z agentúry Sputnik ohľadom požiaru Parížskeho kostola Notre-Dame. Fotografia zachytáva dvoch smejúcich sa moslimov pred spomínanou katedrálou.

Obrázok najskôr bez titulku publikovala facebooková stránka Sputnik France v čase 21:37, neskôr ju začali zdieľať mnohé krajne pravicové stránky vo Francúzsku a USA.

Reklama

„Moslimovia sa počas Veľkého týždňa smejú na tom, že plamene ničenia katedrálu Notre Dame,“ napísala americká pravicová autorka Pamela Gellerová o 22:45. Známa aktivistka kritizujúca islam má na Facebooku viac ako 1,3 milióna sledovateľov a tento príspevok bol následne zdieľaný 33 000-krát.

Americký web PolitiFact.com následne informoval, že fotka je podvrh. Redaktori totiž dali obrázok preskúmať expertom z Národného centra pre mediálnu forenznú analýzu, ktoré funguje pri Univerzite v Denveri. Tí tvrdili, že ak sa pozriete na pravé líce muža, ktorý na fotografii stojí vpravo, uvidíte niekoľko jasných znakov úpravy.

Mainstream však v zúrivej snahe za každú cenu očierniť svoju alternatívnu konkurenciu a zachrániť situáciu pustil do éteru informáciu, že táto fotografia je HOAX a že dvaja moslimovia boli z inej fotografie vystrihnutí a následne do tejto fotky s Notre Damom v pozadí vložení.

Z mainstreamových tvrdení sa však vykľula dezinformácia. Agentúra AFP totiž vyhľadala dvoch moslimov z danej fotografie, ktorí potvrdili jej pravosť.

V deň požiaru, 15. apríla sedeli dvaja priatelia v kaviarni v Paríži, keď ich na požiar Notre-Dame upozornil príspevok, ktorý si prečítali v mobilnom telefóne. Vybrali sa ku katedrále. Všade bol viditeľný dym a situácia vyzerala vážne.

Reklama

Jeden zo študentov vysvetľuje: “Sme študenti architektúry, chceli sme na vlastné oči vidieť, čo sa deje,“ povedal muž, ktorého agentúra AFP označuje ako “S.”.

Muži “S. a J.” 45 minút sledovali oheň na streche Notre-Dame z južného brehu rieky Seina. Potom mužov požiadali policajti, aby opustili miesto kvôli bezpečnostnej hrozbe. Keď následne prekračovali červeno-bielu pásku na ulici Lagrange (v piatom parížskom obvode), okolo 18.00, v tomto momente vznikla fotografia, ktoré im neskôr spôsobila problémy.

“Keď sa pozeráte na požiar architektonických klenotov, nenechá vás to chladným“ Prečo sa dvojica S. a J. usmievala na rozšírenej fotografii? „Keď sme prechádzali cez policajnú pásku, dotkla sa mojej tváre. To spôsobilo úsmev,“ povedal S.

“Učili sme sa o Notre-Dame, fotili sme ju, študovali sme ju, a vytvorili sme jej 3D model, takže ako by sme sa mohli radovať z jej požiaru?“ Dodal. “Keď študenti architektúry, vidia horieť architektonické klenotov, nenechá ich to bez emócií.“

Aby preukázanie svoju úprimnosť, ukázal S. svoj smartfón novinárovi AFP,. Upozornil na správy, ktoré poslal príbuznému cez Snapchat: “Nemôžem tomu uveriť. Videl som pád veže,“ napísal v jednej z týchto správ.

Reklama

Ich právny zástupca Boris Rosenthal povedal, že zaslal “asi pätnásť“ formálnych oznámení rôznym webovým stránkam kvôli porušovaniu práv v súvislosti s virálnou fotografiou, a argumentoval právom jednotlivca na zobrazovanie jeho podoby.

K fotografii sa opätovne vyjadril aj Sputnik France, ktorý fotografiu zverejnil prvotne bez komentára. Aktuálne zdôraznil, že „v žiadnom prípade Sputnik nenaznačil, že títo dvaja muži boli moslimovia, a ani to, že sa smiali kvôli ohňu“.

Chybu si priznal aj extrémne liberálny Denník N, ktorý to však urobil len v nenápadnej sekcii “minúta po minúte”, ktorá je ľahko prehliadnuteľná.

HOAX o “falošnej fotografii” priniesli aj ďalšie slovenské médiá, konkrétne televízia Markíza a denník SME.

Markíza na svojom internetovom portáli napísala článok s názvom “Vysmiati moslimovia pred horiacim Notre-Dame. Fotografia, ktorá sa šírila internetom, je falošná”

Denník SME vo svojom článku

” Klamlivá fotografia, ktorú prevzali ľudia z celého sveta, vrátane Slovákov, zobrazovala dvoch radujúcich sa moslimov, ktorí prechádzali popod policajnú pásku počas evakuácie okolia chrámu. Popis príspevku naznačoval, že by za katastrofu mohli byť zodpovední práve oni.

Klamlivý záber pochádzal z ruského štátneho webu Sputnik, ktorý dlhodobo figuruje v zoznamoch dezinformačných zdrojov. Upozornil na to portál Politifact, ktorý informoval aj o tom, že fotografiu pred publikovaním niekto upravil a vložil do nej práve dvoch smejúcich sa mužov.”

Dnes už vieme, že tá fotografia je pravá. Najhoršie na tom všetkom je však to, že tento HOAX o falošnej fotografii šírila aj Polícia SR na Facebooku, ktorá sa v poslednom čase snaží vyvracať HOAXy , no ako vidíme sama ich šíri :

“TÁTO FOTOGRAFIA JE HOAX

Reklama

V súvislosti s požiarom Notre Dame sa objavilo viacero konšpiračných teórií smerujúcich k radosti moslimov z tejto katastrofy, prípadne o tom, že sami za ňou stáli. Táto fotografia bola zdieľaná po celom svete a má byt dôkazom uvedených tvrdení. Odborníci sa pre rôzne média vyjadrili, že ide o hoax, keďže muži boli do fotografie vložení.

Podľa oficiálnych francúzskych správ nič nenasvedčuje tomu, že požiar vznikol úmyselne. Podobné udalosti šíritelia dezinformácií využívajú na burcovanie nálad spoločnosti, aby vo vás vytvorili pocit strachu a ukázali vám spoločného nepriateľa – moslimov, ” napísala svojho času polícia SR.

Na tomto príklade môžeme pekne vidieť farizejstvo mainstreamových médií, polície SR, ale aj samozvaných “lovcov konšpirácií” typu Smatana, ktorí napriek zjavným HOAXom ich milovaných médií ich nezaradia do zoznamu konšpirátorov.

Samuel Gdovin

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali