Ďalší útok medvedice: pri rieke Belá utrpel ľahšie zranenie 57-ročný hubár

Ďalší útok medvedice: pri rieke Belá utrpel ľahšie zranenie 57-ročný hubár

Liptovská Kokava 24. augusta 2023 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Polícia SR – Trenčiansky kraj)

 

Pri rieke Belá medzi obcou Liptovská Kokava a Pribylina došlo v stredu (23. 8.) v poobedných hodinách k útoku medvedice na 57-ročného hubára. Muž utrpel ľahšie zranenie v oblasti brucha a pravej ruky. Z miesta útoku odišiel sám a po návrate domov si privolal záchranku. TASR o tom vo štvrtok informovali z odboru komunikácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR s tým, že zranenia si nevyžadovali hospitalizáciu a po ošetrení muža prepustili do domácej liečby

Ilustračné foto

Štátni ochranári dodali, že k stretu došlo mimo intravilánu obce a mimo označených turistických trás v lesnom prostredí. “S najväčšou pravdepodobnosťou muž pre hukot rieky nepočul varovné signály od medvedice, ktorá sa pohybovala pri toku. V drvivej väčšine prípadov medveď najprv varuje vrčaním alebo fučaním, aby sa človek nepribližoval. Zaútočí až následne,” povedala Simona Klamárová zo zásahového tímu pre medveďa hnedého. V blízkosti miesta incidentu sa nachádza aj niekoľko polí s kukuricou.

Reklama

Zásahový tím o útoku informovala polícia. Štátni ochranári obratom preverili miesto útoku, komunikovali so záchranármi a snažili sa skontaktovať so zraneným. Tento rok ide o deviaty útok medveďa na človeka.

“V súvislosti so zvýšeným pohybom verejnosti v neprehľadných lesných porastoch, a to nie len počas hubárskej sezóny, vyzývame na opatrnosť. Vyhnúť sa neočakávanému stretu s medveďom pomôže schopnosť rozpoznať pobytové znaky a najčastejšiu potravu medveďa,” uviedli z komunikačného odboru ŠOP.

Reklama

Štátni ochranári a ministerstvo životného prostredia pracujú na súbore opatrení, ktoré posilnia akcieschopnosť, prevenciu a spoluprácu v oblasti medveďa. Aktuálne sa už testuje aplikácia na ohlasovanie výskytov medveďov. Uskutočnilo sa tiež stretnutie pracovnej skupiny pre medveďa hnedého zloženej z poľnohospodárov, poľovníkov, ochranárov a ďalších aktérov. Zároveň sa formuje nový zásahový tím.

 

Prečítajte si tiež

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:36

Ústavnoprávny výbor gruzínskeho parlamentu potreboval v pondelok iba 67 sekúnd na to, aby posúdil a v treťom čítaní aj schválil kontroverzný zákon o transparentnosti zahraničného vplyvu, ktorý v Gruzínsku vyvoláva masové protesty.

18:36

Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas – Brigády Izzadína Kasáma – v pondelok oznámilo stratu spojenia s militantmi, ktorí dozerali na štyroch unesených izraelských rukojemníkov. Odôvodnili to izraelským bombardovaním Pásma Gazy v priebehu uplynulých desiatich dní.

18:35

Merania v okolí poľskej bane Turów ukázali, že vďaka podzemnej tesniacej bariére stúpa hladina podzemnej vody smerom k ČR. Nárast hladiny odborníci zaznamenali prvýkrát za posledných desať rokov. Český minister životného prostredia Petr Hladík to označil za pozitívnu správu a dôkaz, že stena skutočne funguje. V pondelok to uviedol český rezort životného prostredia.

18:28

Britský kráľ Karol III. v pondelok na slávnostnej ceremónii odovzdal vysoký vojenský titul svojmu staršiemu synovi, princovi Williamovi. Išlo o zriedkavé spoločné vystúpenie dvojice v čase, keď sa kráľ po diagnostikovaní rakoviny postupne vracia k verejným povinnostiam.

17:47

Nemecká polícia začala v pondelok vyšetrovanie podozrenie zo znesvätenia hrobu bývalého ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý zomrel koncom minulého roka.

17:41

Úradujúci katalánsky premiér Pere Aragones, ktorý v nedeľných voľbách kandidoval za Republikánsku ľavicu Katalánska (ERC), v pondelok oznámil, že v dôsledku volebnej porážky svojej strany odíde z vrcholnej politiky.

17:40

Grécky konzervatívny premiér Kyriakos Mitsotakis v pondelok zareagoval na inauguračný prejav novozvolenej prezidentky Severného Macedónska Gordany Siljanovskej-Davkovovej, v ktorom odmietla použiť oficiálny názov svojej krajiny, platný od roku 2018. Zároveň pripomenul, že európska budúcnosť Severného Macedónska nie je istá.

17:38

Úlohou štátu je zabezpečiť stabilné dodávky energií, vyhlásil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Európa má v tejto oblasti vážny problém, pretože energetická politika sa stala rukojemníkom ideologických diskusií a pokrytectva, povedal na energetickom fóre v Belehrade.

16:52

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal novému prezidentovi Čadu Mahamatovi Débymu Itnovi k minulotýždňovému volebnému víťazstvu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali