Covid automat má len odporúčací charakter, povedal minister Lengvarský
Vladimír Lengvarský
icon

Covid automat má len odporúčací charakter, povedal minister Lengvarský

07. novembra 2021iconiconicon

Bratislava 7. novembra 2021 (HSP/Foto:SITA-Ľudovít Vaniher)

Zdá sa, že žijeme v akomsi absurdistane. Ako uviedol na tlačovej besede 19. októbra minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, covid automat má všeobecne odporúčací charakter, dôležité sú – podľa neho – najmä vyhlášky Úradu verejného zdravia.

Covid automat nie je zákonom schválený, nie je to dokonca ani nariadenie vlády, je to uznesenie vlády – a člen vlády minister zdravotníctva má potiaľ pravdu.

Pokiaľ však ide o vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, tie podľa ústavného súdu nemajú zákonný charakter. Podľa názoru právnikov Úrad verejného zdravotníctva, ktorý sa zhostil úlohy celoplošne obmedzovať základné ľudské práva v čase pandémie, vykonával tieto zásahy nezákonne. Advokátka JUDr. Krajníková doslova povedala: „Platí len to, čo je uverejnené v Zbierke zákonov. Mikasove vyhlášky tam nepatria, takže to nie sú všeobecne záväzné právne predpisy. Nemusíte ich rešpektovať.“

Reklama

Čo je to vlastne covid automat? Oficiálne systém pre monitorovanie vývoja epidémie a prijímanie protiepidemických opatrení v závislosti od intenzity šírenia covidu-19 bol zavedený uznesením vlády – naozaj teda nie je záväzný pre ľudí, iba pre ministrov. Ako sa Slovensko na báze toho automatu sfarbuje do čierna? Po prvé, podľa počtu  prípadov incidencie, to znamená chorých vo veku 18 a viac rokov za 7 dní na 100-tisíc obyvateľov plus dvadsať percent chorých do 18 rokov, ďalej  zaočkovanosť okresu plus „komplexné lokálne zhodnotenie epidemiologickej situácie epidemiológmi na regionálnom úrade verejného zdravotníctva RÚVZ“ kam patrí trend incidencie, splnenie kritéria minimálneho počtu testov, pozitivita testov. Je to naozaj veda?

Z materiálov ministerstva zdravotníctva sa dozvedáme, že pri takzvanom „okresného skóre“ sa berú do úvahy identifikované prípady bez ohľadu na formu testu“. Vieme, čo to je? Následne sa hodnotí situácia v susedných okresoch pričom okolité okresy – prosím počúvajte – „konvergujú k farbe rizikovejšieho okresu aby rozdiel medzi nimi bol maximálne 1 stupeň“. A ďalej „lokálny epidemiológ na regionálnom úrade verejného zdravotníctva má možnosť skóre pozmeniť o jeden stupeň nahor, alebo nadol“ – tak iba v obmedzenom prípade. „Následne je zhodnotený vývoj voči predošlému týždňu, pričom k zhoršeniu hodnotenia môže prísť okamžite, k zlepšeniu až po potvrdení trendu pri nasledujúcom hodnotení.

Reklama

Zdá sa, že pre farbu okresov je rozhodujúca „zaočkovanosť“. Tá výrazne upravuje stupeň – teda farbu covid automatu smerom nadol, k lepším farbám – pri raste zaočkovanosti. Obrazne povedané, ak budú všetci zaočkovaní, Slovensko bude zelené, ba biele.

Má, či nemá pravdu český lekár, MUDr. Jan Hnízdil, že covid naozaj nie je medicínsky problém, že ide o zneužitie vírusu k mocensko-ekonomicko-politickým účelom? Na svojej stránke pokračuje: „Sme svadkami riadeného, dokonale organizovaného a dlho plánovaného civilizačného kolapsu. Globálne rovnaká mediálna propaganda, rovnaká dezinterpretácia PCR testov, plošné dusenie respirátormi, tlak na experimentálnu vakcináciu, lockdowny, represie. To nie je náhoda. Rozkaz znie jasne: Udusiť, utestovať, uočkovať.“ Tejto propagande podľahlo veľa ľudí. MUDr. Hnízdil: „Rýchlosť a hladká realizácia sa darí vďaka prepojeniu sveta internetom, vďaka sústavnému mediálnemu šíreniu strachu, absolútnej kontrole nad šírením informácií… Covid je náhradným riešením problémov našej civilizácie, ktoré globálne vlády riešiť nevedia, alebo riešiť nechcú: preľudnenie, vyčerpanie energetických rezerv, nedostatok pitnej vody a základných potravín, devastácia životného prostredia, astronomické štátne dlhy.“

Vráťme sa však domov.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej nepriaznivá situácia v nemocniciach a aktuálne čísla nakazených koronavírusom prinútili v piatok večer mimoriadne zasadnúť krízový štáb. Približne po dvoch hodinách zasadania prišla hovorkyňa Eliášová s vyhlásením, ktorá označila súčasnú situáciu za veľmi vážnu. Vzhľadom na to, že hovorila v rúšku, jej slová radšej prečítame: „Z toho dôvodu sme chceli informovať o aktuálnej situácii kolegov z ústredného krízového štábu. Informovali sme ich aj o záveroch konzília odborníkov, ktorí prijali relatívne striktné body. Ich cieľom je zdravie a ochrana života ľudí. Tieto body si ešte vyžadujú technické a legislatívne riešenia, preto boli posunuté na ústredný krízový štáb. Pracovníci na viacerých rezortoch budú cez víkend a budúci týždeň pracovať na ich riešeniach, aby v prípade ich schválenia vládou mohli byť následne implementované.“ uviedla. Zároveň predstavila aj jeden z návrhov rezortu zdravotníctva, ktorým má byť zavedenie regionálnych núdzových stavov, pretože „situácia v niektorých regiónoch je veľmi vážna.”

Aj podľa ministra Lengvarského sa epidemiologická situácia na Slovensku zhoršila. Od pondelka 8. novembra bude v čiernej farbe 36 okresov, v bordovej farbe 34 okresov. Červených okresov bude sedem. Oranžové okresy budú dva. Ak sa však dá zaočkovať niekoľko stoviek ľudí v čiernych okresoch, ich farba sa zmení. Motivácia sa našla: dajte sa zaočkovať a dostanete dva lístky na hokej.

Reklama

Konzílium odborníkov navrhuje v reakcii na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu napríklad obmedziť pohyb neočkovaných v čiernych okresoch. Zároveň chcú zvýhodniť očkovaných. Pritom očkovaní sa nemusia testovať. Ale môžu byť pozitívni a infikovať iných, uvádzajú odborníci. V červenej a horšej farbe okresu by sa mal podľa odborníkov vyžadovať od zamestnancov test, potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní ochorenia. Kontrolovať však zdravotný stav, zaočkovanosť či nezaočkovanosť podľa platnej legislatívy zamestnávatelia nemôžu.

Zdá sa, že český lekár má pravdu: ide o zaočkovanosť za každú cenu. Ktovie, či to nie je aj obsah poloutajenej zmluvy medzi Európskou komisiou a firmou Pfitzer, ako o nej hovoril rumunský europoslanec Cristian Terheș, ktorý v pléne Európskeho parlamentu na kameru ukázal, ako vyzerá zverejnenie škandalóznej zmluvy o dodávkach vakcín na bruselský spôsob.

Na otázku, či majú Slováci pred Vianocami rátať s lockdownom, Lengvarský odpovedal, že túto možnosť nevylučuje. Dúfa však, že k tomu nedôjde. Považuje to za jednu z možností. Prijať sa podľa neho musia opatrenia, ktoré znížia nárast prípadov. O zmene opatrení sa podľa jeho slov ešte bude diskutovať.

Profesor Krčméry na podobnú otázku odpovedal Hospodárskym novinám takto: „Čo sa týka Vianoc, ak tu zvíťazí politika, tak nebude žiadne obmedzenie. Pokiaľ však zistíme, že obsadenosť nemocníc a počty mŕtvych sú také, že to ľuďom začne prekážať, tak vtedy bude možno tlak väčší ako obava nesúhlasu. A môže dôjsť medzi Vianocami a Novým rokom ku kroku, ktorý obmedzí cestovanie alebo zhromažďovanie.“

Znamenalo by to, že napríklad cez Vianoce by núdzový stav nebol vyhlásený na celom území republiky, ale len v tzv. najpostihnutejších okresoch Slovenska? Že teda ak nie na celom Slovensku, minimálne na niektorých miestach Slovenska nepôjdu ľudia do kostolov už druhé Vianoce po sebe?

Reklama

Dáša Vanečková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali