Čo povedal Ľuboš Blaha Hlavným správam o Matovičovej a Naďovej konšpirácii?

Čo povedal Ľuboš Blaha Hlavným správam o Matovičovej a Naďovej konšpirácii?

Bratislava 11. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR – Pavol Zachar)

 

Rozhovor s podpredsedom strany Smer – slovenská sociálna demokracia a poslancom Národnej rady SR Ľubošom Blahom na aktuálne povolebné témy

Ľuboš Blaha
Na snímke podpredseda strany Smer – sociálna demokracia Ľuboš Blaha

Hlavné správy: Ako hodnotíte s odstupom 11 dní tohtoročné (predčasné) parlamentné voľby?

Reklama

Blaha: Je to v prvom rade veľké zadosťučinenie pre celú stranu Smer-SSD, lebo počas uplynulých troch rokov nás prenasledovali, mediálne nás lynčovali, zneužívali voči nám políciu a NAKA, skrátka všemožne sa usilovali nás zničiť. A týkalo sa to nielen nás v Smere, ale aj mnohých občanov, ktorým vypínali facebooky, kriminalizovali ich za ich názor, atď. Všetci títo ľudia, naši voliči, mohli teraz cítiť zadosťučinenie, že sme odolali tomu obrovskému, aj zahraničnému tlaku, ktorý tu bol pred voľbami – bolo tu neuveriteľné zasahovanie do našich volieb zo strany amerických, britských a ďalších médií – a napriek tomuto všetkému slovenskí občania mali dosť rozumu a dali strane Smer-SSD najväčší počet hlasov. My sme demokraticky zvíťazili vo voľbách, nikto to nemôže spochybniť a je to veľmi dobrý pocit.

 

Reklama

Hlavné správy: Pani prezidentka hovorila o „čiernom scenári“ v prípade, že by vás nominovali do pozície ministra zahraničných vecí. Je podľa vás namieste, keď hlava štátu takýmto spôsobom dáva najavo svoju politickú preferenciu? Veď ona kedysi tvrdila, že chce byť prezidentkou všetkých občanov…

Blaha: Pani prezidentka nemá absolútne žiadne právo kádrovať predstaviteľov strany Smer-SSD na základe ich názoru. Na to nemá nielen žiadne ústavné právo, ale aj z hľadiska fungovania demokracie je to úplne pomýlené. Prezidentka má samozrejme iný, progresivistický a extrémne liberálny názor, lenže voľby vyhrala strana, ktorá má vlastenecké a ľavicové presvedčenie. Pani prezidentka takýmto kádrovaním vlastne dáva najavo neúctu voči výsledku volieb. To je absurdné – ak toto akceptujeme, tak to by si mohla rovno urobiť vlastnú vládu a nepotrebovali by sme parlamentné voľby…

Akým právom ona spochybňuje vôľu prinajmenšom tých 220 tisíc občanov, ktorí mi dali krúžok? Ona vôbec nechápe svoju úlohu: predsa nemôže vyčiarknuť zo zoznamu potenciálnych kandidátov Ľuboša Blahu, Roberta Kaliňáka alebo kohokoľvek iného, len preto, že sa jej nepáčia ich názory, alebo že má s nimi politické spory.

Samozrejme, iná vec je, keby tam boli nejaké objektívne dôvody, ako že by sa napríklad zistilo, že som trebárs ukradol diplomovú prácu, ako to bolo v prípade Matoviča, alebo niečo podobné, tak tam by mala právo na kritiku a primerané kroky. Ale z minulosti vieme, že v prípade Matoviča nič podobné neurobila. A podobne ani v prípade Lipšica: nevadilo jej, že zabil človeka, ani to, že podvodom získal justičné skúšky. To znamená, že zjavne používa dvojitý meter a to je mimoriadne pokrytecké a falošné.

Toto všetko hovorím bez ohľadu na to, aké máme či nemáme ambície, pokiaľ ide o nejaké konkrétne funkcie. Ja osobne som sa nikdy nevyjadroval k špekuláciám o nejakých ministerských nomináciách, ja som do politiky išiel kvôli ideálom, nie kvôli funkciám.

Reklama

 

Hlavné správy: Aký bude tento nový parlament? Odišli odtiaľ osoby ako Jaroslav Naď či Eduard Heger, na druhej strane prišli ľudia ako Tibor Gašpar či Roman Michelko…

Blaha: Na jednej strane má teraz strana Smer-SSD mimoriadne silný klub, v ktorom je viacero výrazných osobností – spomenuli ste odborníka na bezpečnostnú oblasť, bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ale máme tam aj mnoho mladých ľudí, Zuzku Matejičkovú, odborníčku na zelené témy, Michal Stuška je expert na projekty v sociálnej oblasti, Igor Melicher je šikovný politológ, atď., mohol by som pokračovať. Teda máme veľmi silný klub, v ktorom si myslím, že sme dokázali skĺbiť na jednej strane mladosť a dravosť a na druhej strane stabilitu a lojálnosť.

Veľmi zaujímavé mená však vidíme aj v iných stranách, napríklad Romana Michelka poznám roky ako výborného politológa, ľavičiara a vlastenca. S takými určite budeme vedieť komunikovať a nájsť spoločnú reč.

Na druhej strane však z parlamentu stále nevypadli niektoré tie cirkusové, manéžne typy ako Matovič či Pročko, dokonca tam máme naspäť Galka, takže môžeme očakávať, že politická kultúra a intelektuálna úroveň týchto pravicových síl bude na veľmi podobnej úrovni ako doteraz – že to bude opäť len vykrikovanie, okydávanie a urážanie, a že budeme počúvať tie reči o mafii, zlodejoch a podobné estrádne čísla Igora Matoviča, ktoré svedčia skôr psychiatrickému pacientovi a nie poslancovi Národnej rady. Ale jeho obecenstvo si na to už iste zvyklo, keď dostal od rómskych spoluobčanov toľko hlasov, a žiaľ, aj vďaka nim je v parlamente.

Reklama

 

Hlavné správy: Keď o tom hovoríme: myslíte si, že tých 99 percent hlasov pre OĽaNO v niektorých okrskoch je v poriadku?

Blaha: To je naozaj do očí bijúce, on si tie hlasy zjavne korupčne vypýtal. Budeme sa musieť pozrieť bližšie na to, akým spôsobom sa Matovič vôbec dostal do Národnej rady, pretože to, čo sa dialo v rómskych osadách, že OĽaNO dostalo čísla, ktoré by im mohol aj Kim Čong-un závidieť, to sú naozaj veci, ktoré treba prešetriť. Tu je skutočne veľké podozrenie na volebnú korupciu.

 

Hlavné správy: Keby sa podvod preukázal, bola by podľa vás reálna aj možnosť, že by bolo OĽaNO potrestané vylúčením z Národnej rady?

Blaha: Viem si predstaviť situáciu, že strana, ktorá by skutočne spáchala takýto ťažký volebný podvod, by bola rozpustená a jej mandáty by prepadli. Na tom by nebolo nič neobvyklé. Musí sa to samozrejme vyšetriť a to je otázka na orgány činné v trestnom konaní. Ak tam naozaj došlo k volebnej korupcii, tak v takom prípade zákon hovorí čo sa má diať ďalej. Myslím, že v takom prípade by OĽaNO už nemalo nárok na ďalšiu existenciu.

 

Hlavné správy: Aj Progresívne Slovensko avizuje, že by chcelo napraviť tú katastrofu, do ktorej nás doviedli spomínaní diletanti. A z čisto politologického hľadiska by vlastne partnerstvo sociálnodemokratických strán s progresívcami nemuselo byť až také nelogické, veď súčasný európsky progresivizmus a súčasná európska sociálna demokracia už nemajú od seba až tak ďaleko – obe sa hlásia k modernej trhovej ekonomike a zdôrazňujú dôležitosť úlohy štátu a sociálnych opatrení. A teda PS, keby bolo naozaj progresívne a naozaj slovenské, tak by mohlo byť pre Smer pomerne vhodným koaličným partnerom. V praxi tu však vidíme absolútne nezmieriteľné odmietanie. Preto je tu otázka, či vôbec je v ich prípade nálepka progresivizmu namieste, a či oni skôr než progresívci nie sú len obyčajní oportunisti a kvislingovia…

Blaha: Tu vidím niekoľko rovín, v ktorých je možná odpoveď. Jedna vec je, že na západe sa mnohé sociálnodemokratické strany naozaj už príliš nelíšia od progresivistických liberálnych strán. Tie za svoju hlavnú agendu prijali kultúrne otázky, LGBT témy a podobné, a sociálna demokracia sa postupne tiež začína orientovať na podobné veci a pomaly opúšťa svoj tradičný priestor, kam patria chlebové témy, sociálna spravodlivosť, zamestnanosť, mzdy a pod. (čo Smer stále má ako svoje primárne zameranie). Preto sa tam vytvára úzus, že progresivistické liberálne strany a sociálnodemokratické strany majú veľa spoločného.

My v Smere však tento vývoj odmietame. Naopak, sme v úplnom protiklade proti nemu a tvrdo kritizujeme našich kolegov, ktorí sa týmto smerom uberajú. My preto hovoríme, že sme slovenská sociálna demokracia, pretože zdôrazňujeme práve tie témy, ktoré sú typické pre bežného pracujúceho Slováka. My naozaj nepovažujeme témy gejov či transsexuálov za kľúčové pre Slovensko. Toto je prvá rovina, kde sa veľmi líšime od PS.

Reklama

A potom, keď si vezmeme konkrétne stranu Progresívne Slovensko, tak vidíme, že to je neoliberálna strana. V ekonomickej oblasti, najmä po príchode Šimečku do vedenia tejto strany, je veľmi cítiť prudký posun doprava. Sú tam podnikatelia typu Štefunko či Truban, ktorý je známy svojimi pohŕdavými rečami o robotníkoch. Ich odborník na sociálne veci Hellebrandt hovorí, že dôchodcovia majú nadpriemerné dôchodky a podobne – to sú čisto neoliberálne, pravicové postoje, kde sa nedá hovoriť ani o náznaku ľavicovosti.

Kedysi tam trochu iných názorov vnášala Bihariová, ale táto partia sa už premenila na čisto podnikateľský neoliberálny subjekt prepojený na americké a najmä zbrojárske záujmy, kde pre nás neexistuje žiadny priestor na spoluprácu.

A posledný rozmer je geopolitický: kým vidíme, že mnohé progresivistické, ale žiaľ aj niektoré sociálnodemokratické strany na Západe sa prikláňajú k americkej militaristickej politike a primitívnej rusofóbii hraničiacej s rasizmom, tak toto na Slovensku reprezentuje práve PS, ktoré akoby nemalo iný zmysel existencie, než pomoc bankám, firmám a Amerike. A tým pádom sa úplne vylučuje zo spolupráce so stranou Smer-SSD, ktorá má dramaticky iný postoj ku geopolitickým otázkam, odmieta vojny, je mierovou stranou a snaží sa mať dobré vzťahy na všetky štyri svetové strany, vrátane Ruskej federácie. Z tohto hľadiska sme úplne niekde inde ako PS a priestor na spoluprácu tam nielen že nevidím, ale myslím si, že ide o dva úplne krajné póly slovenskej politickej scény, kde na jednej strane je vlastenecká ľavica, ktorú zastrešujeme aj my, a na druhej strane progresivistický neoliberálny tábor, kde dominuje PS a pani Čaputová.

 

Hlavné správy: Situácia sa vyvinula tak, že Hlas-SD už oznámil, že bude pokračovať v jednaniach už iba so Smerom a SNS. Vidíte v tomto procese ešte nejaké úskalia?

Reklama

Blaha: My sme radi, že Hlas sa rozhodol tak, že dve sociálnodemokratické strany by mali tvoriť pilier novej vládnej koalície. Budeme o tom samozrejme ešte rokovať, ale kľúčové je, že spoločne s SNS vieme vytvoriť ten ľavicovo-národný blok, o ktorý nám vždy išlo, aby sme dokázali poraziť progresívnych extrémistov a polobláznov ako je Matovič.

Je to veľká rana pre Šimečku, ktorý sa ukázal ako maximálne neschopný pandrlák, keď nasľuboval Petrovi Pellegrinimu všetko, vyzliekol sa do naha, opustil všetky svoje ideály, všetky svoje hodnoty, len aby bol pri moci, a nakoniec aj tak vyšiel na psí tridsiatok. Ešte len začína svoju kariéru a už sa maximálne znemožnil.

 

Hlavné správy: Na vyjadrenie Hlasu hneď zareagovali prakticky všetky strany z budúcej opozície, ak to takto už môžeme povedať. Najmä páni Matovič a Naď teraz veľmi nahlas kričia, že to bol od samého počiatku podvod, že v skutočnosti nikdy neexistoval žiadny Hlas, ale že to vždy boli iba dve krídla Smeru, aby ťahali za nos voličov a konkurentov… Čo by ste im odkázali?

Blaha: Títo páni sú naozaj veľmi talentovaní konšpirátori. Odporúčam im obrátiť sa na nejaké konšpiračné médiá, napríklad na Denník N alebo Denník SME, lebo to samozrejme je totálny nezmysel.

Reklama

Strana Hlas je autentický projekt, ktorý sa hlási predsa len k iným hodnotám, než my v Smere – možno k takej tej bruselskej, umiernenejšej sociálnej demokracii, zatiaľ čo my sme oveľa viac národná ľavica. Ako hovorí predseda Robert Fico, sme „rustikálna“ sociálna demokracia. Tie hodnotové rozdiely sú úplne zjavné, rovnako je zjavný rozdiel medzi politickými lídrami, takže tu špekulovať, že tu niekto niečo dohodol, to sú naozaj zúfalé hlúposti.

Liberálne médiá sa niekoľko týždňov snažili pochlebovať Hlasu, aký je úžasný, a ako ho treba zobrať do koalície s progresívcami, len aby sa porazil zlý Smer. Takže tu je zjavne predpoklad, že Hlas je iný druh strany, než Smer. Ale okamžite, keď sa Hlas vyjadril, že pôjde do rokovaní výlučne so Smerom a SNS, tak sa začali na Hlas vylievať kýble špiny. To len ukazuje, akí sú trápni, ako účelovo manipulujú a aká je celá tá ich liberálna obec spolitizovaná.

 

Hlavné správy: Nová vláda preberie krajinu v najhoršom stave od čias „Nežnej revolúcie“. Nie je za týchto okolností víťazstvo vo voľbách skôr nevýhodou než víťazstvom? Veď nech by nová vláda robila čokoľvek, tak ľudí čakajú ťažké časy a budú nadávať na vládu, ktorá bude práve pri moci…

Blaha: Veľmi dobre rozumiem tej otázke. Je úplná pravda, že nová vláda Slovensko preberie v takom dezolátnom stave, v akom tento štát ešte nikdy nebol. Očakávania ľudí sú samozrejme veľmi veľké, ale na druhej strane som presvedčený, že ľudia na Slovensku nie sú naivní. Oni veľmi dobre vedia, že to, čo tu tri roky páchali Matovič so Sulíkom a potom Čaputovej vláda, to sa nebude dať vyriešiť mávnutím čarovným prútikom.

Dôležité bude, aby sme dokázali ľuďom doručiť tie sociálne istoty, o ktorých sme hovorili, a tie mierové riešenia, o ktorých sme hovorili, zastaviť dodávky zbraní. A tiež napraviť škody, ktoré tieto vlády napáchali v oblasti slobody slova. Toto sú veci, ktoré vieme doručiť bez nejakých veľkých ťažkostí.

Samozrejme, z hľadiska ekonomického vývoja to bude veľmi komplikované, stav verejných financií je kvôli Matovičovi a Sulíkovi katastrofálny a my musíme s tým niečo robiť. Na druhej strane však musíme dodržať náš sľub, že to nebudeme robiť na úkor občanov. Preto, ak by sme sa dostali do vlády, bude pred nami veľmi náročná, ťažká úloha, ale som presvedčený, že tým, že máme profesionálny tím, ktorý už nejaký čas vládol, a máme pripravených ľudí, tak rozdiel vo výkone verejnej služby v porovnaní s uplynulým obdobím, keď tu vládli úplní amatéri a diletanti, bude úplne zjavný.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali