Čižnár: Prokuratúra je personálne poddimenzovaná

Čižnár: Prokuratúra je personálne poddimenzovaná

Bratislava 24. júla 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Čižnár sa chce zasadzovať za to, aby sa procesy na prokuratúre podstatne zrýchlili a konania netrvali aj niekoľko rokov

Prokuratúra je personálne poddimenzovaná, keď už približne dva a pol roka nemôže prijímať právnych čakateľov. Uviedol dnes generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Od jeho vymenovania do tejto funkcie uplynul vo štvrtok 17. júla rok. Čižnár prezentoval výsledky, ktoré dosiahla prokuratúra za posledný rok pod jeho vedením. Bude požadovať, aby sa ešte v tomto roku zvýšil počet prokurátorov o 35. Prokurátori by mali byť zaradení nie na Generálnu prokuratúru (GP) SR, ale najmä na okresné a krajské prokuratúry, kde je situácia najviac poddimenzovaná. “Polovica prokurátorov pracuje aj cez víkendy, aby stíhala svoju prácu,” povedal generálny prokurátor.

Reklama
Na snímke generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár hovorí s novinármi počas neformálneho stretnutia s médiami

Čižnár sa chce aj naďalej zasadzovať za to, aby sa procesy na prokuratúre podstatne zrýchlili a konania netrvali aj niekoľko rokov. Už pri nástupe deklaroval, že má snahu odstrániť prieťahy v prípravnom konaní a teda zrýchliť konania. Od jeho nástupu do funkcie sa v oblasti prokuratúry znížil počet nevybavených vecí nad jeden rok o 25,57 percenta, počet nevybavených vecí nad dva roky o 45,20 percenta a počet nevybavených vecí nad tri roky až o 53,50 percenta.

Podľa ďalších slov Čižnára naďalej chce konať ex offo na základe medializovaných informácií. “Chcem sa aj touto formou poďakovať médiám, ktoré poukazujú na prípady, pri ktorých je podozrenie zo spáchania trestného činu alebo porušenia zákona. Od svojho nástupu do funkcie, teda od 17. júla 2013 do 1. júla tohto roku, som dal preveriť na základe medializovaných informácií na trestnom odbore 39 vecí,” pokračoval Čižnár s tým, že medzi najznámejšie patrili preskúmanie medializovanej bitky pred barom Mariatchi v Nitre, preverenie incidentu v Moldave nad Bodvou a ďalšie. “Povinnosťou každého prokurátora je, aby konal ex offo aj na základe podnetu médií či občanov. Nikto to doteraz do môjho nástupu do funkcie nežiadal,” zdôraznil ďalej dnes Čižnár. Ako dodal, toto bolo dôrazne pripomenuté na poradách krajských prokuratúr.

Reklama

Na strane druhej Čižnár uviedol, že prokuratúra si dokáže priznať aj vlastné pochybenia. “Neváham v prípade zistení závažných porušení, nečinnosti či iných nedostatkov v práci prokurátorov vyvodiť aj disciplinárnu zodpovednosť,” zdôraznil. Od 17. júla 2013 do 17. júla tohto roka sa začalo 25 disciplinárnych konaní, čo však nezahŕňa takzvané napomenutia, ktoré generálny prokurátor, respektíve krajskí prokurátori uložili pri porušeniach menšieho rozsahu. “Niektoré prieťahy boli enormné,” priznal okrem iného Čižnár. Aktuálne prebiehajú dve trestné stíhania prokurátorov.

Ako pokračoval, od jeho nástupu do funkcie došlo na prokuratúre k zmenám na vyšších, ale aj nižších stupňoch. Bolo zrušených niekoľko odborov, medzi nimi napríklad odbor osobitného určenia. To však neznamená, že “sa nepokračuje v boji proti organizovanému zločinu”. Táto činnosť sa robí naďalej pod inými odbormi.

Poslanci Národnej rady SR zvolili Čižnára za generálneho prokurátora 18. júna 2013. Vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič ho do funkcie vymenoval 17. júla minulého roka. Na základe výberových konaní nastali zmeny aj vo vedení GP SR. Prvým námestníkom generálneho prokurátora SR sa stal René Vanek, námestníkom generálneho prokurátora SR pre trestný úsek Peter Šufliarsky, námestníkom generálneho prokurátora SR Jozef Szabó.

 

Čižnár: Ja som bol legálne zvolený za generálneho prokurátora

Reklama

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár je presvedčený, že bol minulý rok v júni legálne zvolený za generálneho prokurátora.

Čižnár tak dnes reagoval na rozhodnutie Ústavného súdu SR v Košiciach, ktorý prijal v stredu 23. júla sťažnosť prokurátora Jozefa Čentéša. “Ja som bol legálne zvolený. Mojou účasťou na voľbe neboli porušené práva pána Jozefa Čentéša. Neviem, ako dopadne rozhodnutie ÚS SR v tejto veci. Príde čas, keď poviem veci, ktoré som povedal, že nepoviem,” povedal dnes Čižnár na otázku novinárov.

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR Čentéš berie stredajšie rozhodnutie senátu Ústavného súdu (ÚS) SR na vedomie. ÚS prijal jeho sťažnosť proti tomu, že ho vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič odmietol napriek zvoleniu v NR SR vymenovať za generálneho prokurátora. Čentéš zároveň očakáva a verí, že ÚS v primeranej lehote rozhodne aj v merite veci.

Sťažnosť Jozefa Čentéša bola ÚS doručená 3. januára 2013. Čentéš ňou namietal porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti prezidentom Slovenskej republiky. Sťažnosť obsahovala aj návrh na nariadenie dočasného opatrenia, ktoré by malo zabrániť voľbe nového generálneho prokurátora (GP) SR. Čentéš sa rozhodol podať sťažnosť na ÚS, pretože dôvody odmietnutia jeho vymenovania do funkcie GP, ktoré začiatkom roka 2013 oznámil prezident SR Ivan Gašparovič, podľa jeho názoru nespĺňajú kritériá stanovené v uznesení pléna ÚS z konca októbra 2012. „Podľa tohto uznesenia prezident môže odmietnuť moje vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora iba z takých dôvodov, ktoré sa musia vzťahovať na moju osobu, teda nie na proces voľby. Dôvody musia byť natoľko závažné, že dôvodne spochybňujú moju schopnosť vykonávať funkciu generálneho prokurátora SR. Takéto dôvody nesmú byť svojvoľné,” uviedol začiatkom januára 2013 pre TASR Čentéš.

Dňa 9. januára 2013 bola táto sťažnosť na neverejnom zasadnutí pléna Ústavného súdu náhodným výberom pridelená sudcovi spravodajcovi Petrovi Brňákovi, členovi I. senátu, ktorý pracuje v zložení Marianna Mochnáčová, predsedníčka a sudcovia Peter Brňák a Milan Ľalík. Ešte v ten istý deň bola Ústavnému súdu doručená Čentéšova námietka predpojatosti proti dvom sudcom I. senátu Petrovi Brňákovi a Milanovi Ľalíkovi, ktorí mali rozhodovať o predmetnej sťažnosti.

Reklama

Nasledovala séria námietok zaujatosti zo strany Jozefa Čentéša aj vtedajšieho prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Po skončení jeho funkčného obdobia vyhlásil novozvolený prezident Andrej Kiska, že sťahuje všetky námietky zaujatosti v takzvanej kauze generálny prokurátor. Prvý senát ÚS teda dnes opäť prijal Čentéšovu sťažnosť na nevymenovanie do funkcie generálneho prokurátora na ďalšie konanie.

Poslanci Národnej rady SR zvolili Čižnára za generálneho prokurátora 18. júna 2013. Vtedajší prezident SR Ivan Gašparovič ho do funkcie vymenoval 17. júla minulého roka. Na základe výberových konaní nastali zmeny aj vo vedení GP SR. Prvým námestníkom generálneho prokurátora SR sa stal René Vanek, námestníkom generálneho prokurátora SR pre trestný úsek Peter Šufliarsky, námestníkom generálneho prokurátora SR Jozef Szabó.

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali