Čarnogurský: Za pani Čaputovou stáli peniaze a liberálne mainstreamové médiá. Tak došlo k jej zvoleniu. Slovensku ešte potrvá, kým pochopí, že situácia vo svete sa zmenila

Čarnogurský: Za pani Čaputovou stáli peniaze a liberálne mainstreamové médiá. Tak došlo k jej zvoleniu. Slovensku ešte potrvá, kým pochopí, že situácia vo svete sa zmenila

Bratislava 20. apríla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:SITA-Martin Medňanský)

 

Slovenku bude ešte nejakú dobu trvať, než si všimne, že sa situácia vo svete zmenila a je potreba novej situácii čeliť s politikmi inej kvality, povedal Sputniku o zvolení novej liberálnej prezidentky Čaputovej bývalý predseda slovenskej vlády Ján Čarnogurský, ktorý sa zúčastňuje jubilejného piateho Jaltského medzinárodného ekonomického fóra

Na snímke Zuzana Čaputová

Pán Čarnogurský, Slovensko si zvolilo prvú prezidentku, pani Zuzanu Čaputovú. Prvú ženu na post prezidenta krajiny. Ako by ste slovenskú voľbu okomentovali? Predsa len je to pre Slovensko niečo veľmi nové …

Reklama

To by mi ani tak nevadilo. Mimochodom v mojej vláde bola prvá žena vo vláde na Slovensku. Trochu mi vadia jej liberálne vyjadrenia, ktoré sú miestami až ultraliberálne.

 

Reklama

Máte na mysli medzinárodnú politiku?

Mám na mysli kultúrne a etické otázky. Ona sa ani nedištancovala od osvojovania detí homosexuálnymi pármi. Tiež má pomerne dosť protiruské vyjadrenia.

 

Niektorí Rusi s vysokými spoločenskými postmi hovoria, že sa začína meniť celé spoločenské prostredie. Hovoria, že je možné vidieť ústup od neoliberálneho kurzu, a to aj z dôvodov ekonomiky. Zmieňujú, že neoliberálnemu kapitalizmu došiel dych a že teraz bude prebiehať návrat k tradičným hodnotám. Ako je možné vysvetliť, že keď už ten proces začal a začína byť cítiť, tak si Slovensko zrazu zvolí pani Čaputovú?

Za pani Čaputovou boli peniaze a liberálne masové médiá. Tak došlo k jej zvoleniu. Slovensku to chvíľu potrvá, než si všimne, že sa vo svete situácia zmenila.

Reklama

 

S ohľadom na to, čo sa teraz na Slovensku deje okolo Ústavného súdu, okolo pána Harabina a jeho sťažnosti vo veci prezidentských volieb, vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, máte pocit, že slovenské politický systém sebavedome funguje, alebo sa v posledných rokoch otriasa?

Ja si myslím, že vražda Jána Kuciaka bola zneužitá liberálnymi kruhmi na pokus o zmenu vlády, ktorý sa im čiastočne podaril. Znovu ale opakujem, na Slovensku to nejaký ten rok potrvá, kým pochopia, že sa situácia vo svete zmenila.

 

Slovenská vláda nakupuje americké lietadlá F-16. Čo o tejto investícii súdite?

Reklama

Môj názor na to je vyslovene negatívny. Po prvé je to vyhadzovanie peňazí, pretože ruské lietadlá sa v Sýrii ukázali ako účinnejšie než americké stroje, a boli by aj lacnejšie. Výmena lietadiel však nie sú len lietadlá, mení sa aj celý systém zabezpečenia. To znamená, že aj toto všetko budeme musieť s tými americkými lietadlami meniť.

Po druhé je to osud všetkých krajín, ktoré sú na hranici svetových blokov. Boli sme súčasťou východného bloku – preto sme mali takú výzbroj. Teraz sme sa ocitli v západnom bloku, tak znovu meníme výzbroj. Opäť zopakujem, bude nám niekoľko rokov trvať, než pochopíme, že to nebol správny krok. Potom to všetko budeme znova meniť a opäť nás to bude stáť obrovské peniaze. To je aj jedna z príčin, prečo je na slovenské nižšia životná úroveň oproti iným krajinám, aj oproti Česku.

 

Poslednú dobu sa hovorí, že Slováci Česko doháňajú …

Áno, dobiehame. Krivky ekonomického rozvoja hovoria jasne. Priemerný plat je ale stále nižší.

 

Slovenskí podnikatelia hovoria, že na Slovensko prichádzajú investori skôr do západnej časti krajiny – od západných hraníc až k Nitre. Vzťah k východnej časti Slovenska je chladnejší. Máte nejaký recept, s ktorého pomocou by bolo možné dosiahnuť rovnomerného vývoja Slovenska z hľadiska územia?

Urobiť to tak, aby sa krajina vyvíjala rovnomerne, nie je možné. Historicky sú rozdiely v ekonomickom vývoji západu a východu Slovenska v prospech západu. Bude nejaký čas trvať, než sa to začne presúvať aj na východ. Volkswagen prišiel k Bratislave na začiatku 90. rokov. Kia však prišla do Žiliny iba pred niekoľkými rokmi, pomerne nedávno. Postupne to celé ide aj na východ.

 

S vaším kolegom pánom poslancom slovenského parlamentu Petrom Marčekom, ktorý sa tiež zúčastňuje jaltského fóra, sme hovorili o možnosti priameho spoja medzi Slovenskom a Krymom, hlavne z dôvodu turizmu. Vidíte možnosť priamych letov ako reálnu?

Reklama

Zatiaľ nie, pretože tento spoj sa zatiaľ nedokáže sám uživiť. Pokiaľ má takýto spoj existovať, tak musí byť samostatne rentabilný, nie aby ho dotovala vláda.

 

Pán Čarnogurský, sme v Rusku na Kryme. Ako sa ako bývalý predseda vlády informujete, aby ste podrobne vedel, čo sa kde deje? Čítajte aj Sputnik?

Sputnik ako taký nečítam, ale čítam pravidelne Hlavné správy, ktoré správy zo Sputnika preberajú. Poprípade Sputnik čítam cez web Slovensko-ruskej spoločnosti.

 

Reklama

Je v slovenskom mediálnom prostredí nejaký segment, ktorý vám chýba? Alebo máte pocit, že je všetkého dosť?

Chvíľu musím premýšľať … Musím premýšľať preto, že Hlavné správy už majú veľmi vysokú návštevnosť. Tuším, že sú na treťom mieste v poradí návštevnosti médií. Hlavné správy sa už stali takým “alternatívnym mainstreamom”. Odtiaľ dostávam ten iný a ďalší pohľad na to, čo sa deje vo svete.

V Hlavných správach nie je možné obísť obrovské zásluhy šéfredaktora Róberta Sopka. Tento zdroj je skutočne dobrý. Podávajú, povedal by som, objektívny obraz o svete a vďaka tomu vyvracajú informácie mainstreamových médií.

Jan Masák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali