“Historicky najviac ľudí zomiera doma, pretože sa nevedia dostať k zdravotnej starostlivosti”: Bývalí ministri zdravotníctva vyzývajú Krajčího k odstúpeniu. Medzi nimi aj Kalavská

“Historicky najviac ľudí zomiera doma, pretože sa nevedia dostať k zdravotnej starostlivosti”: Bývalí ministri zdravotníctva vyzývajú Krajčího k odstúpeniu. Medzi nimi aj Kalavská

Bratislava 17. februára 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Martin BaumannJaroslav Novák/ SITA-Ľudovít Vaniher)

 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) by mal zo svojej funkcie odstúpiť. Pre TASR to povedali bývalí ministri zdravotníctva Tomáš Drucker z mimoparlamentnej Dobrá voľba, Andrea Kalavská a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR z mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši

Marek Krajčí
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO)

Minister zdravotníctva podľa Tomáša Druckera presluhuje. “Vnímam ho ako slušného človeka, ktorý sa však nemal stať ministrom zdravotníctva, pretože nemá manažérske predpoklady na výkon takejto funkcie. Zvlášť je to cítiť v čase súčasnej krízy, keď je potrebné rázne a systematicky krízovo riadiť zdravotníctvo s dosahom na celú spoločnosť,” povedal pre TASR.

Reklama
Tomáš Drucker
Na snímke Tomáš Drucker

Súčasný minister podľa neho reaguje príliš neskoro a spôsobuje tým veľké a zbytočné škody a straty na životoch. Poukázal na to, že slovenské nemocnice sú všetky “nezmyselne” červené, a tiež na to, že historicky najviac ľudí zomiera doma, pretože sa nevedia dostať k zdravotnej starostlivosti.

Covid semafor bol zavedený neskoro

COVID semafor prišiel podľa Druckera mesiace po tom, ako mal byť zavedený. Poznamenal tiež, že Krajčí má od nástupu veľmi slabú komunikáciu so zástupcami sektora zdravotníctva, s odborníkmi a nedostatok odbornosti je podľa neho cítiť vo viacerých Krajčího rozhodnutiach.

Reklama

“Osobitne vnímam veľmi nešťastne jeho personálnu politiku, presadzovanie rodinných príslušníkov a kamarátov na úkor odbornosti a profesionality,” povedal Drucker s dôvetkom, že Krajčí výrazne oslabil dôveru občanov v autoritu štátu.

“Napriek nášmu dobrému osobnému vzťahu z minulosti som presvedčený, že Marek Krajčí by mal čo najskôr ponúknuť svoju funkciu zdatnejšiemu manažérovi,” dodal Drucker.

Podľa názoru Richarda Rašiho sa Krajčí ministrom zdravotníctva ani nemal stať. Vyčíta mu, že jedným z prvých krokov terajšieho šéfa rezortu zdravotníctva bolo vymenovanie generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne – Richarda Strapka, ktorý predtým pracoval pre Pentu. Podľa Rašiho spravil Krajčí desiatky prešľapov a rovnako si myslí, že už vo svojej funkcii presluhuje.

Kalavská-Raši
Na kombosnímke exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská a exminister zdravotníctva a nezaradený poslanec Richard Raši

Krajčí podľa Rašiho boj s pandémiou nového koronavírusu už dávno vzdal.

“Minister zdravotníctva totiž musí počúvať rady odborníkov a nie sa slepo a nekriticky podriaďovať vrtochom premiéra Igora Matoviča (OĽANO),” povedal pre TASR.

Reklama

Exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská poukázala na výsledky boja proti pandémii, podľa ktorých je Slovensko na tom “katastrofálne”. “Denne u nás zomiera najviac pacientov na počet obyvateľov a čísla naďalej rastú. To je podľa mňa viac ako dostatočný dôvod na vyvodenie zodpovednosti, a teda demisiu pána ministra,” dodala pre TASR.

 

Biháriová: Odstúpenie Krajčího by prospelo aj jemu osobne

Podľa názoru predsedníčky Progresívneho Slovenska Ireny Biháriovej prežíva Krajčí bezmocnosť a frustráciu a jeho odstúpenie by neprospelo iba Slovensku, ale aj jemu osobne.

Irena Bihariová
Na snímke predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová

„Viem, že byť ministrom vo vláde Igora Matoviča nie je ľahké ani v priaznivých časoch, tobôž v čase krízy. Ak by som vám preto smela dnes vytknúť len jednu jedinú vec, tak potom to, že ste sa nechali vy – napokon, ako aj viacero rezortných lídrov – vtiahnuť do jeho politických hier a nečitateľného chaosu. Žiaľ, premiér nimi častokrát sledoval viac svoju popularitu (keď ešte dúfal, že práve tým ju získa), než skutočné riešenia ponúkané odbornou obcou. Mrzí ma, že ste celý čas svojim mlčaním a neodhodlanosťou legitimizovali tento stav,“ uviedla na sociálnej sieti Bihariová.

Minister Krajčí podľa nej zredukoval svoju funkciu na rolu konferenciera bez akejkoľvek právomoci. „Preto sme vás vyzvali a vyzývame, aby ste odstúpili. Dnes, keď som si vypočula vaše slová plné bezmocnosti a rezignácie, je jasné, že k tomuto kroku by ste mali pristúpiť čo najskôr,“ dodala Bihariová.

Reklama

 

Smatana: Za pandémiu zodpovedá ústredný krízový štáb, ktorému šéfuje minister vnútra a vláda, ktorej predsedá pán premiér. Minister zdravotníctva je len jeden zo „vstupných“ do celého procesu

Analytik Martin Smatana má na celú vec trochu odlišný názor ako politici. Pripomína, že za pandémiu zodpovedá ústredný krízový štáb, ktorému šéfuje minister vnútra Roman Mikulec a vláda, ktorej predsedá premiér Igor Matovič. Minister zdravotníctva Marek Krajčí je len jeden zo „vstupných“ do celého procesu.

Martin Smatana
Na snímke bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) a zdravotnícky analytik Martin Smatana

“Áno, po obsahovej stránke je spolu s ÚVZ kľúčovým článkom, ale nie je to osoba, ktorá by mala právo veta. Z tlačových besied pritom vieme, že minister Krajči opakovane chcel sprísniť opatrenia, nesúhlasil s uvoľňovaním a chcel zaviesť COVID semafor ešte v lete. Z tohto pohľadu by som sa prikláňal k tomu, na ministerstve zostal a zmenili sa ostatné rozhodovacie procesy a ľudia v nich.”

Zároveň ale dodáva, že minister, ktorý nedokáže pretlačiť nevyhnutné opatrenia medzi svojimi kolegami a vo vláde, kde má jeho strana väčšinu, je nepotrebný.

Zmena ministra by podľa Smatanu bola akýmsi signálom pre ľudí, že je tu nová nádej. Obáva sa však, že ak by teraz došlo k zmene ministra, tak by to mohlo mať opačný efekt.

“Minister je tak silný ako jeho poradcovia. Ak by došlo k zmene ministra a ostali poradcovia, tak výsledok bude pre nás ľudí rovnaký. Ak by odišli aj oni, čo sú ľudia, ktorí zodpovedajú na exekutívnej úrovni za všetky procesy, tak sa obávam dočasného zhoršenia situácie. V súčasnej situácií sme teda v patovej situácií a žiadna možnosť nie je optimálna. Za mňa osobne by mal pandémiu viesť apolitický krízový manažér a nie politický nominant tej alebo onakej strany,” myslí si analytik.

V závere svojho príspevku konštatuje, že ak sa aj minister Krajči vymení, nič to nezmení na tom, že on aj jeho kolegovia sú ľudia politicky zodpovední za tisícky odvrátiteľných úmrtí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali