Budú USA nútené zasiahnuť v Sýrii priamo?

Budú USA nútené zasiahnuť v Sýrii priamo?

Washington/Damask 25. augusta 2016 (HSP/Foto:TASR-Aleppo Media Center via AP)

 

Ruský vojenský analytik Ivan Gog uverejnil na serveri warfiles.ru článok, v ktorom sa zamýšľa nad možnosťou priameho zásahu USA v konflikte v Sýrii. Dôvodom možného zásahu podľa Ivana Goga je skutočnosť, že USA sa konflikt v Sýrii vymkol z rúk a hrozí, že úplne stratia svoj vplyv na Blízkom východe

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Podľa Ivana Goga sú jastrabi, zomknutí okolo Hillary Clintonovej prívržencami eskalácie vojenského napätia a hybridných vojen, pomocou ktorých destabilizujú a rabujú celé regióny s cieľom udržať hegemóniu USA. Ivan Gog si je vedomý skutočnosti, že USA sú schopné zasiahnuť len proti slabším krajinám a konvenčný konflikt s Ruskom a Čínou, ktorých armády sú vyzbrojené modernými zbraňami, prevyšuje potenciál USA. Ivan Gog si kladie preto otázku, či budú schopné USA v Sýrii naozaj zasiahnuť, alebo či nejde len o súčasť predvolebného boja o prezidentské kreslo.

Reklama

Podľa Ivana Goga sa situácia v Sýrii momentálne mení raketovým tempom. Západ na čele s USA sa v podstate 5 rokov snažil zraziť Sýriu na kolená a odstrániť Bašara Asada. Sýrska armáda a jej legitímny prezident Bašár Asad 5 rokov dokázali odolávať americkým neoconom  a politickým figúrkam z EÚ, najmä z Francúzska a Veľkej Británie. Keď už bola situácia neúnosná, zasiahlo na jeseň 2015 Rusko a vďaka ruskému zásahu sa postavenie legitímneho prezidenta Bašára Asada v Sýrii upevnilo. V posledných dňoch Rusko získalo ďalšie cenné diplomatické víťazstvo a podarilo sa mu zangažovať do svojich plánov aj Turecko, Irán a pozitívne k ruským aktivitám pristupuje aj Čína a India.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin Foto:TASR-Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin Foto:TASR-Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Okrem toho Kremeľ aktívne spolupracuje aj s Izraelom a darí sa mu do riešenia sýrskeho problému zaangažovať aj Jordánsko a Irak. V posledných hodinách dosiahli ďalšie body Rusi svojou vojenskou misiou v Pakistane, ktorý USA považuje za svoju doménu. Rastúci vplyv Ruska a úpadok amerických diplomatických pozícii v Strednej Ázii je viac ako zrejmý.

Reklama

USA a Západ stratili iniciatívu a momentálne sa nachádzajú v ťažkom postavení. Najmä USA už dlhé roky využívali ekonomický nátlak, majdany, farebné revolúcie, hybridnú vojnu a zástupné vojny na posilnenie svojho postavenia, Rusko ich tlak však dokázalo nielenže ustáť, ale vyrazilo USA tromfy z rúk a získalo iniciatívu na svoju stranu.

Ukazuje sa, že USA akosi nemajú dostatok síl kontrolovať vlastných hráčov v konflikte a situácia sa im vymyká z rúk. Vyzerá to tak, že dozrel čas na priamu americkú intervenciu. Približne pred 14 dňami Mike Morell, bývalý riaditeľ CIA, ktorý vehementne podporuje Hillary Clintonovú vyhlásil, že Rusi a Iránci musia platiť za svoju podporu Asada. Rusi sú pritom presvedčení, že vrtuľník MI-8, zostrelelili členovia an-Nusry americkou raketou. Nasledoval známy ruský útok strategických bombardérov TU-22M3, ktorý teroristov vymazal zo zemského povrchu a doslovne vyrazil jastrabom z USA dych.

Nervozita amerických jastrabov a neoconov (Morell, Nulandová, Clintonová, Brzezinskij, McCain) sa vďaka americkým neúspechom neustále zvyšuje. Čoraz častejšie musia do diania zasahovať, čo svedčí o tom, že situácia sa nevyvíja tak, ako by si predstavovali. Zasahujú do diania nielen v Sýrii, ale aj na Ukrajine a je zrejmé, že sa čoraz viac sústredia na silové riešenie celého problému.

Na snímke Hillary Clintonová Foto:TASR/AP-Matt Rourke
Na snímke Hillary Clintonová Foto:TASR/AP-Matt Rourke

Pritom západné vojenské jednotky v Sýrii už dávno operujú, potvrdené je nasadenie príslušníkov amerických Navy Seals, britských SAS, francúzskej Cudzineckej légie a údajne aj príslušníkov nemeckej GSG 9. V Sýrii bojujú aj príslušníci Saudských špeciálnych jednotiek a Turecka.

Ivan Gog potom analyzuje a porovnáva vojnu v Iraku, pri ktorej bolo nasadených cca 150 000 vojakov USA a Sýriu, v ktorej bojuje len niekoľko tisíc príslušníkov špeciálnych jednotiek. Nasadenie 150 000 vojakov a masívne nasadenie letectva, delostrelectva, námorníctva, tankov a peších jednotiek v Iraku a Afganistane prinieslo obrovské zisky americkým zbrojárskym koncernom, podľa princípov hybridnej vojny sa konflikt neukončil a naďalej pretrvával, pričom  destabilizácia a ekonomický kolaps dostával napríklad Irak do čoraz väčšej závislosti od USA a Západu. USA a Západné firmy pritom rabovali Irak neokoloniálnym spôsobom.

Reklama

Až vstup Ruska do konfliktu v Sýrii priniesol so sebou skutočnú elimináciu teroristov, ktorých ruský letecký kontingent likvidoval a likviduje vo veľkom štýle. Teroristi, ktorí pôsobili v Sýrii a Iraku, vrátane “umiernenej opozície” predstavovali zástupnú armádu USA, s ktorou mohli  jastrabi a neoconi z Washingtonu udržiavať konflikt v aktívnom móde. Tým že Rusi teroristov z väčšej časti eliminovali, vyrazili jastrabom a neoconom v USA z rúk ich najnebezpečnejšiu zbraň.

Podľa Ivana Goga tak sú momentálne jastrabi a neoconi v USA v situácii, kedy sa už nemôžu výrazne spoliehať na teroristov, pretože im ich ruské letectvo zlikvidovalo. Výchova nových teroristov bude trvať dlhšiu dobu, čas a financie sú však veci, ktoré USA momentálne vďaka svojej  ekonomickej situácii a ruským diplomatickým aktivitám nemá. Navyše sa nad Hillary Clintonovou a neoconmi neustále vznáša prízrak Donalda Trumpa, ktorý sleduje iné priority ako americkí jastrabi, jeho víťazstvo bude znamenať pravdepodobne výrazné odstavenie neoconov od moci (v tomto procese sa angažoval aj odchádzajúci prezident Barack Obama).

Na snímke Donald Trump Foto:TASR/AP-Gerald Herbert
Na snímke Donald Trump Foto:TASR/AP-Gerald Herbert

Podľa Ivana Goga ak zvíťazí v prezidentských voľbách Hillary Clintonová, jastrabi budú mať rozviazané ruky. Keďže majú nedostatok členov “zástupnej armády”, budú musieť do konfliktu vstúpiť priamo, čo so sebou nesie veľké riziká. Americkí kastrabi útočili vždy len na slabšie ciele, ktoré si predtým predpripravili pomocou ekonomického tlaku, rôznych embárg, majdanov a farebných revolúcii.

Ako sa ukázalo, tento systém a stratégia nemusia v prípade Ruska a Číny fungovať. Americká armáda, spoločne s NATO sa nebude môcť spoľahnúť na nadvládu vo vzduchu a takisto nebude bojovať proti druhotriednym jednotkám, ale bude bojovať proti elitným čínskym a ruským armádam. V hre sú navyše aj jadrové zbrane.

Bolo by však podstatne lepšie, keby v prezidentských voľbách v USA zvíťazil Donald Trump a politická kríza, ktorá momentálne zamestnáva svet by sa vyriešila kultivovanejším a prijateľnejším spôsobom, ako si predstavujú americkí jastrabi a neoconi v čele s Hillary Clintonovou. Koniec Clintonovej politických ambícii bude znamenať, že sa nerozruší architektúra medzinárodnej svetovej bezpečnosti a základné princípy medzinárodného práva, ktoré existujú od konca II. svetovej vojny – uzatvára svoj článok Ivan Gog.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali