Bridlicový kolaps. USA čaká rekord v páde ťažby ropy

Bridlicový kolaps. USA čaká rekord v páde ťažby ropy

Washington 19. júna 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Hasan Jamali)

 

USA stojí na pokraji rekordného pádu ťažby ropy. Počet plynových a ropných vrtov poklesol na minimum, výroba sa stále znižuje. Spoločnosti masovo vyhlasujú bankroty a zastavujú činnosť

Ilustračné foto

V júni padol za obeť zníženia cien ropy ďalší veľký producent tejto bridlicovej suroviny Extraction Oil&Gas. Podľa prognózy čaká tento rok bankrot viac ako stovku firiem. Analytici očakávajú krach bridlicového odvetvia, ak sa ceny ropy nevrátia k predkrízovým.

Reklama

 

Pád ťažby

Reklama

V roku 2019 sa Američania stali lídrami v ťažbe ropy a predstihli Rusko a Saudskú Arábiu, pomohla im v tom bridlicová ropa. Prvýkrát za 70 rokov sa USA stali netto vývozcom čierneho zlata.

Ropný priemysel dokáže prekvapiť, bridlicová revolúcia obrátila hore nohami ceny ropy, výrobu a obchodné toky,” vyhlásil vtedy bývalý poradca prezidenta Georgea Busha juniora pre energetiku a šéf konzultingovej firmy Rapidan Energy Bob McNally.

Analytici predpokladali, že problémy vzniknú v roku 2021, prišla však pandémia koronavírusu. Klesol dopyt po energii a ceny ropy padli. Poškodení boli predovšetkým producenti bridlicovej ropy, ktorí sa zadlžili a pocítili ostrý nedostatok financií. Práve sa stali hlavnou obeťou cenovej vojny medzi Ruskom a Saudskou Arábiou. Vo Washingtone si myslia, že za to môže práve Moskva, ktorá to urobila, aby z trhu vytlačila amerických výrobcov.

Ťažba v USA klesá niekoľko mesiacov z vrcholných 13,1 na 11,1 milióna barelov denne. Júnová správa Správy pre energetické informácie USA (EIA, U.S.. Energy Information Administration) predpovedá ďalšie zníženie, v máji má produkcia ropy v siedmich najväčších bridlicových ložiskách USA, Permian, Eagle Ford, Haynesville, Appalachském a niekoľkých ďalších, klesnúť na 7,632 milióna barelov denne. V Permianskom ložisku, na ktoré pripadá viac ako polovica celej ťažby bridlíc, klesne na 4,5 milióna, v Eagle Ford na 1,3 milióna.

V správe EIA sa píše, že práve USA prispejú ku koncu roka najväčším prínosom k zníženiu svetových dodávok ropy.

Reklama

 

Vlna bankrotov

Podľa dát Haynes&Boone zahájilo od januára procedúru bankrotu 36 ropných a plynových spoločností so súhrnným dlhom asi 25,2 miliardy dolárov. Patrí k nim jeden z najväčších producentov bridlicovej ropy Whiting Petroleum a tiež California Resources a priekopníčka bridlicového odvetvia – spoločnosť Chesapeake Enеrgy.

Chesapeake Enеrgy prečerpávala na vrchole svojej činnosti viac amerického plynu ako ktokoľvek iný okrem Exxon a jej trhová hodnota dosiahla 38 miliárd dolárov. Chesapeake vytvorila šablónu modelu ťažby z bridlíc, ktorá sa dnes rozpadá,píše Bloomberg.

V júni nedokázal v termíne zaplatiť úroky za požičané peniaze na investície ani ďalší bridlicový výrobca Extraction Oil&Gas a obrátil sa na súd so žiadosťou o začatie procedúry bankrotu.

Reklama

Po analýze všetkých možných variantov sme dospeli k záveru, že dobrovoľný bankrot bude podľa článku č.11 za podpory našich kľúčových veriteľov najlepším východiskom zo vzniknutej situácie, vyhlásil šéf spoločnosti Matt Owens.

Denník The Financial Times píše, že sa postavenie Extraction podstatne zhoršilo, keď klesol jej peňažný tok a banky priškrtili úvery. V máji varovali investorov pred eventuálnym zastavením činnosti.

Podľa predpovede analytikov z Rystad Energy má tento rok vyhlásiť bankrot asi 140 amerických ropných a plynových spoločnosti. Ťažba z bridlíc v USA môže klesnúť pod päť miliónov barelov denne. A nakoniec, ako predpovedá ShaleProfile Analytics, prídu USA o jednu tretinu bridlicového odvetvia.

Návrat k predchádzajúcej výrobe v situácii pádu dopytu spôsobenej pandémou nie je možný. “Musia najskôr uplynúť roky, než ťažba ropy z bridlíc dosiahne rovnakú úroveň, ak sa to vôbec stane,” konštatuje The Wall Street Journal.

Podľa prieskumu Federálnej rezervnej banky Dallasu potrebujú pre rentabilitu ťažby dokonca v pomerne lacnom bridlicovom ložisku Permian v Západnom Texase cenu ropy na úrovni 49 dolárov za barel. Banka ale zastáva názor, že pri cene 40 dolárov prežije rok iba 15% výrobcov.

Lenže nikto nepredpokladá možnosť zdraženia čierneho zlata na úroveň, ktorá by bola schopná zachrániť producentov bridlicovej ropy. Podľa prognózy EIA priemerná cena Brent byť v roku 2020 34,13 dolára a v roku 2021 45,62 dolára, západné texaské WTI zase 30,10 v tohtoročnom a 43,31 v budúcom roku.

Keď sa ceny ropy nezvýšia na rovnaké úrovne ako pred pandémiou covid19, môže sa bridlicový priemysel USA zrútiť, varovalo austrálske analytické stredisko Ústav ekonomiky a mieru.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali