Bloomberg – EÚ je už unavená sankciami voči Rusku

Bloomberg – EÚ je už unavená sankciami voči Rusku

Brusel 17. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Michael Sohn)

 

Podľa Iana Wisharta z agentúry Bloomberg začínajú štáty EÚ cítiť únavu so sankcií voči Rusku a čoraz častejšie sa objavuje disharmónia v názorovej jednote o pokračovaní sankcií voči Rusku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a nemecký minister financií Wolfgang Schäuble
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a nemecký minister financií Wolfgang Schäuble

Lídri EÚ sa síce dohodli o predĺžení sankcií proti Rusku o polroka, no Taliansko zablokovalo predĺženie sankcií voči Rusku na rok, ktoré požadovali najvernejší proamerickí hráči – pobaltské krajiny, Poľsko a Veľká Británia.  Oficiálnym dôvodom na predĺženie sankcií sa stalo bombardovanie Sýrie zo strany ruského letectva.

Reklama

Téme prehodnocovania protiruských sankcií sa venovala aj CNN. V debate na CNN vystupoval Jack Kingston, bývalý člen Kongresu a momentálne jeden z členov Trumpovho týmu, ktorý posudzoval ďalšie možnosti smerovania rusko-amerických ekonomických vzťahov.

 

Reklama

 

Ian Wishart z Bloombergu naznačuje, že momentálne sme svedkami začínajúcich zmien vo vzťahu k Rusku, nehľadiac na existujúce obvinenia Ruska v eskalácii humanitárnej krízy v Sýrii.

K zmierlivejšiemu tónu a krokom nabádal aj luxemburský premiér Xavier Bettel. Nemecko kvôli nedostatočnému progresu na Ukrajine (Minské protokoly) zastáva názor, že nemá inú možnosť, ako pokračovať v politike sankcií voči Rusku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:27

Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle SR dosiahla v roku 2023 úroveň 1372 eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 133 eur. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

16:26

Austrálsky premiér Anthony Albanese v stredu označil násilie páchané na ženách za “pohromu” a “národnú krízu”. Urobil tak iba niekoľko dní po protestoch, ktoré sa konali vo viacerých veľkých austrálskych mestách.

16:26

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa v stredu pochvalne vyjadrila o občanoch Maďarska aj napriek tomu, že maďarská vládna strana Fidesz voči nej vedie osočujúcu kampaň, konštatovalo internetové vydanie denníka Népszava.

16:25

Na protivládnych protestoch, ktoré sa v utorok konali v Tbilisi, bolo políciou zadržaných 63 osôb. Podľa agentúry DPA o tom v stredu informoval námestník gruzínskeho ministra vnútra Alexander Darachvelidze.

16:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu počas rokovania s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom opätovne vyjadril nesúhlas USA s pripravovaným izraelským útokom na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Netanjahu vyjadril odhodlanie napredovať v tejto operácii.

15:29

Maďarsko premrhalo historickú šancu a aj 20 rokov po vstupe do EÚ je medzi krajinami, ktoré najmenej dostihli ekonomickú úroveň Únie. V rozsiahlej analýze to v stredu konštatovalo internetové vydanie denníka Népszava.

14:55

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová sa prebojovala do semifinále dvojhry na turnaji WTA v Madride. Nasadená štvorka zdolala v stredajšom štvrťfinálovom zápase krajanku Juliu Putincevovú po trojsetovej dráme 4:6, 7:6 (4) a 7:5. V boji o finále sa stretne s víťazkou duelu Mirra Andrejevová (Rus.) – Arina Sabalenková (Biel.-2).

14:41

Turecká polícia, ktorá v Istanbule dohliada na dodržiavanie zákazu prvomájových demonštrácií, v stredu použila slzný plyn a gumené projektily a zadržala desiatky osôb.

14:08

Bitcoin pokračoval v stredu v poklese už tretí deň po sebe, pričom v apríli zaznamenal najhorší mesačný výkon od konca roka 2022. Investori totiž sťahovali peniaze z kryptomien a ďalších rizikových aktív pred stredajším rozhodnutím americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách.

13:46

Wall Street ukončila apríl výrazným poklesom. Dôvodom boli neuspokojivé údaje z ekonomiky a nárast výnosov štátnych dlhopisov. Investori čakajú na stredajšie rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách a predovšetkým na signály, či a kedy začne Fed uvoľňovať menovú politiku.

13:45

Poľský minister zahraničných vecí v stredu odsúdil pokus o podpaľačský útok na varšavskú synagógu. Na sociálnej sieti X s odvolaním sa na hlavného rabína krajiny napísal, “niekto sa pokúsil podpáliť Nozykovu synagógu molotovovým kokteilom”. “Vďaka Bohu, že sa nikomu nič nestalo,” dodal minister.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali