Bielorusko sčasti naplnilo na poľskej hranici svoje ciele a stiahlo sa do „strategickej obrany“

Bielorusko sčasti naplnilo na poľskej hranici svoje ciele a stiahlo sa do „strategickej obrany“

Moskva 18. novembra 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Leonid Shcheglov/BelTA pool photo via AP,Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

 

„Rana“, ktorú bieloruský prezident „uštedril“ Európanom v prípade utečeneckej krízy na poľských hraniciach, je zárukou, že napriek hrozivému slovníku sankcií a prejavenej nenávisti nielen voči nemu, ale aj Vladimírovi Putinovi, budú teraz oveľa opatrnejší vo svojich nepriateľských akciách. Vrátane otázky sankcií. Keďže Alexander Lukašenko jasne varoval, že „už nemá kam ustúpiť“. Analýza vznikla na základe komentárov RIA Novosti, Vzgľad a Tsargrad.tv

Bielorusko Poľsko EÚ hranica migranti
Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska

 

Reklama

 

O čo išlo Minsku

Obvinenia Bieloruska z dovozu nelegálnych migrantov na prepadnutie poľských a litovských hraníc sú absolútne falošné. Pochádzajú od Sorošovej migračnej mafie. Pričom tá samotná pomáhala zaplaviť Európu miliónmi znepriatelených utečencov. Ich cieľom sú predovšetkým sociálne výhody bez rešpektovania miestnych zvyklostí. Podobné problémy má i Rusko. Nemožno však poprieť, že vo vnútri Bieloruska, vysoko centralizovanej krajiny, úrady skutočne kontrolovali toky migrantov. Prirodzene s určitými cieľmi.

Reklama

 

Štyri bieloruské ciele

Po prvé. Bolo potrebné pokúsiť sa prinútiť Západ, aby prestal na Bielorusko útočiť a drzo zasahovať do jeho vnútorných záležitostí. Pripomenúť mu, že hybridná vojna je dvojsečná zbraň a Minsk sa už nebude len brániť.

Po druhé. Zrušenie sankcií voči bieloruským letiskám a zákazu letov na bieloruskom nebi pre letecké spoločnosti.

Po tretie. Pokúsiť sa prinútiť Západ platiť. Aby Bielorusi ako Turci, Líbyjčania či Maročania dostali za stráženie východných hraníc EÚ pred ilegálnymi imigrantmi zaplatené. Tiež, aby sa obnovili dohody o spätnom vrátení utečencov do krajiny ich pôvodu.

Po štvrté. Dostať sa z izolácie a vynútiť si rokovania so Západom.

Reklama

 

Čo sa Lukašenkovi podarilo?

Nie všetky plány fungujú, ale Lukašenko odviedol „kus dobrej práce“. Predstavitelia EÚ a ochrancovia ľudských práv majú teraz hlavy v smútku. Ešte nedávno považovali utečencov za „posvätné kravy“. Dokonca ich pozývali. Nevôľu im spôsobil nielen bieloruský prezident, ale aj rozhodné činy Poliakov a Litovčanov. Tí jasne ukázali, že nikoho na návštevu nepozývali a preto nemienia za Európu platiť utečenecké účty.

„Inštrumentalizácia migrantov“

Ani v Bruseli však nesedia hlupáci. Dokonca vymysleli nový špeciálny termín „inštrumentalizácia migrantov“. Na základe neho hrozia Bielorusku novými sankciami. Zoznam jednotlivcov a subjektov, na ktoré sa vzťahuje zmrazenie aktív a zákaz cestovania, zostavia európski úradníci v najbližších týždňoch.

Sankcie by sa mali vzťahovať na „osoby, letecké spoločnosti, cestovné kancelárie a organizácie zapojené do tohto nezákonného náporu migrantov na hranice EÚ“. Nebo nad Bieloruskom má zostať i naďalej zatvorené. Mimochodom, Turecko je ďalším kandidátom na sankcie, ak sa znova pokúsi rozpútať v Európe ďalšie „migračné cunami“.

Reklama

 

Verejnosť sa ako vždy nedozvie všetko

Na prvý pohľad sa zdá, že viac zatiaľ získala únia než Bielorusko. Lenže, Brusel sa napríklad konečne rozhodol potrestať tých, ktorí do EÚ privážajú „ilegálnych imigrantov“. Teda, ako sa ukazuje, svojich vlastných „ochrancov ľudských práv“ a s nimi spolupracujúcich pašerákov „ľudského tovaru“. A netýka sa to len bielorusko-poľskej hranice. Len pred pár dňami sa napríklad 1 185 nelegálnych migrantov z Francúzska preplavilo cez Lamanšský prieliv do Británie. Napriek faktu, že Londýn platí Parížu peniaze „za ochranu“.

Nie všetky ústupky Minsku budú oznámené verejne. Pri porovnaní niektorých dátumov sa ale len ťažko možno zbaviť dojmu, že existujú náhody. Migračný tok akosi prekvapivo zmenil pôvodný smer a namiesto litovských sa obrátil k poľským hraniciam. Stalo sa tak potom, čo Litva na hrôzu Ukrajiny nečakane ukončila energetickú blokádu Bieloruska. A začala aktívne dovážať elektrinu z najnovšej bieloruskej jadrovej elektrárne.

Sankcie uvalené úniou na bieloruské letiská pravdepodobne zrušené nebudú. Je tu ale predpoklad, že tam budú môcť pristáť lietadlá, aby „vyzdvihli utečencov“. Brusel tiež prirodzene verejne neprizná, že zrejme začal Minsku platiť za ochranu východnej hranice EÚ pred nelegálnymi imigrantmi.

Alexander Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko
Najväčšie víťazstvo Lukašenka – neformálne uznanie ako prezidenta

A hlavne, vďaka súčasnej kríze sa Lukašenko hoci nie úplne najnevinnejším spôsobom dostal z izolácie. Prvýkrát od prezidentských volieb v roku 2020, ktorých výsledky sú na Západe považované za zmanipulované.

Vášne okolo Bieloruska sa samozrejme týkajú aj Ruska. Západ sa teraz veľmi snaží obviniť Moskvu zo zodpovednosti za súčasnú krízu a obviniť ju z „hybridnej vojny“. Pričom ju sám začal. Tak proti Minsku, ako aj Moskve. S pribúdajúcimi sankciami voči Bielorusku ale Západ dosiahne pravý opak. Teda tesnejšie spojenie s Ruskom.

Zároveň sme svedkami, že krajiny, ktoré v súvislosti s krízou na poľských hraniciach nenechávajú na Bielorusku v oficiálnych stanoviskách „suchú nitku“, neváhajú od neho bez hanby nakupovať elektrinu, uhlie a ropu. A pri najmenšom zakolísaní objemu dodávok sa domáhajú „dodržiavania dohôd“. Ako sa hovorí, „ani zásadné rozpory našich politických názorov by nemali brániť výhodnému obchodu“.

 

Partia „hybridného šachu“

Terajšia hraničná konfrontácia v bieloruských lesoch sa zrejme tak skoro neskončí. Rovnako nemožno rátať so zmiernením tvrdej rétoriky Západu smerom k Minsku. Hoci by sa celý problém uzavrel uspokojivo.

Možno sme na bielorusko-poľských hraniciach len svedkami výsledku „série náhodných udalostí“. A možno pred našimi očami pokračuje partia „hybridného šachu“. Na bitevnom poli síce priamo nevidno stopy pásov tankov, no intenzita boja nie je o nič menšia.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali