Bezbrehá rusofóbia na Slovensku – nový fenomén slovenskej politiky a očakávaný historický zlom

Bezbrehá rusofóbia na Slovensku – nový fenomén slovenskej politiky a očakávaný historický zlom

Bratislava 8. apríla 2021 (HSP/Foto:Pixabay, Sputnik-Chedly Ben Ibrahim, TASR/AP-Evan Vucci, Sputnik-Axel Schmidt)

 

Je to slovenský fenomém alebo je importovaný? Odkiaľ pochádza? Má slovenské korene? Alebo prichádza zvonku, hlavne spoza veľkej mláky? Bola rusofóbia prítomná u slovenskej inteligencii v 19. storočí? Jednoznačne nie

rusko
Ilustračné foto

Čo písal vtedy Kolár, Štúr alebo Vajanský o Rusku? Nie sú ich myšlienky slovanskej vzájomnosti tým skutočným dôvodom, prečo sú dnes maistreamom zaznávaní a niekedy dokonca vykresľovaní pomaly ako fašisti? Kto prispieval značnou čiastkou v 19. storočí na vydávanie slovenských novín a časopisov v časoch národnostného útlaku Slovákov? Keď sme boli opustení všetkými a hrozila nám záhuba ako národa? Áno, bolo to práve Rusko ktoré pomáhalo udržiavať slovenský duch pri živote. Ešte aj zatracovaný autoritatívny slovenský štát počas 2. svetovej vojny poslal bojovať proti Rusom slovenských vojakov s cieľom oslobodiť Rusko od boľševizmu. Samozrejme, že hlavný dôvod bol, že na tom trval náš vtedajší tzv. „spojenec a ochranca“ nacistické Nemecko. Ale slovenskí vojaci (a väčšinou aj ich velitelia) srdcom vedeli na akej strane majú bojovať a pri prvej príležitosti opustili našich “oficiálnych“ spojencov. A dnes? Rusko sa stalo fackovacím panákom a podľa väčšiny prorežimných médii je Putin nielen vrah ale aj celé Rusko je že vraj agresívne, nepriateľské, zaostalé, primitívne a žije v zemľankách. V lepšom prípade ho nazvú benzínovou pumpou.

Reklama

A zrazu toto už odpísané a rozpadajúce sa Rusko vstáva z kolien a vyvíja nové, lacnejšie a technologicky účinnejšie zbrane. Obnovuje spoju prítomnosť v Arktike, napriek sankciám a zrušeniu podpísaných zmlúv na dodávky výrobných komponentov, začalo vyrábať z ruských súčiastok dopravné lietadlo MC 21, nové atómove ponorky, turbíny, letecké motory, satelity, znovuobrodilo farmaceutický priemysel, znova dosiahlo poľnohospodársku sebestačnosť a začalo aj exportovať poľnohospodárske produkty.

Nové nekomunistické Rusko sa hlási ku konzervatívnym hodnotám ako vlasť, rodina, identita, tradičná morálka vychádzajúca z kresťanstva alebo úcta k starším. Rodina je napríklad v novej ústave definovaná ako výlučný zväzok muža a ženy. Žiaden rodič 1 a 2. A pohlavia sú dve. Nie 10, 20 alebo päťdesiat.

Reklama

Ako raz povedal Putin, že Rusko vyznáva tradičné európske hodnoty, ktorých sa západná Európa vzdala. Z tohto pohľadu sa dá pochopiť novodobá rusofóbia. Rusko je zatracované, lebo sa postupne stáva nepohodlnou alternatívou rozvoja európskej civilizácie (vrátane severnej Ameriky a Austrálie).

 

Sputnik V nabúrava starostlivo pestované stereotypy?

A čerešničkou na torte v tomto kontexte je, že sa objavuje vakcína Sputnik V. Sputnik V je zaregistrovaný v skoro šesťdesiatych krajinách s celkovým obyvateľstvom vyše 1,5 miliardy (EU ma okolo 450 miliónov obyvateľov).

Sputnik V
Na snímke vakcína Sputnik V

Jej vysoká účinnosť bola potvrdená aj prestížnym odborným medicínskym časopisom The Lancet. Ako si to zaostalé Rusko dovoľuje konkurovať v takomto vysoko technologickom a ziskovom odvetví so známymi západnými firmami ako napríklad BioNTech (Pfizer) aleboAstraZeneca? A oberať ich o zaslúžené zisky? Toľká bezočivosť!!

Najprv pani predsedníčka dozornej rady Európskej liekovej agentúry (EMA) Christa Wirthumer-Hocheová bezdôvodne prirovnala Sputnik V k ruskej rulete, čo vyvolalo vážne otázky o možnom politickom zasahovaní do procesu expertízy (znaleckého posudku) pri schvaľovaní a registrovaní Sputnik V, ktorý je druhou najpoužívanou vakcínou na svete proti COVID 19. Je dobré si pripomenúť, že Rusi si podali žiadosť o registáciu Sputnik V v EMA už 21. januára, ale proces registrácie sa začal len nedávno.

Reklama

A Slovensko si dovolilo Sputnik V doviezť. A vrece sa roztrhlo. Niekedy sa (aj náročky) zabúda, že vláda padla práve kvôli dovozu Sputnik V.

Najprv Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vyhlásil, že nemajú na to ani kapacity ani vybavenie aby skúmali účinnosť ruskej vakcíny. Sypali sa vyjadrenia ako hybridná zbraň. Testovali Sputnik na myšiach a morčatách. Myši nezomreli. Asi tam predsa len nebol ten smrteľný Novičok. Už vyše mesiaca testujú, hoci nemajú ani kapacity a vybavenie. A zatiaľ ľudia umierajú. A pritom mnohí politici majú plné ústa o súcite a starostlivosti o ľudí.

Po vyše mesiaci ŠÚKL šalamúnsky vyhlási, že „bez dostatočných dôkazov nepríjme stanovisko k pomeru prínosov a rizík vakcíny Sputnik V. Hlavným dôvodom majú byť chýbajúce údaje od výrobcu (možno obchodné tajomstvá?).

„Laboratórne testy podľa ŠÚKL zodpovedajú niektoré otázky o farmaceutickej kvalite vakcíny. Len na základe laboratórnych testov však nie je možné prijať záver o účinnosti a bezpečnosti u ľudí“.

Ale veď vy nemáte podľa vašich vlastných slov ani kapacity, ani vybavenie na vykonanie klinických testov. A také testy už boli dávno vykonané. Šesťdesiat krajín s vyše 1,5 miliardou ľudí už zaregistrovalo Sputnik V a desiatky miliónov ľudí už bolo očkovaných Sputnikom V.

Reklama

Vychádzajúc zo svätého princípu transparentnosti, nebolo by vhodné zverejniť príjem riaditeľky ŠÚKL od EMA, keďže je tiež riadnou členkou dozornej rady EMA a teda musí dostávať za túto prácu pravidelný príjem?

 

Slovenská sluhovská politika? Potreba počúvať staršieho brata?

Niekoľko poznámok ku slovenským politikom, ktorí sa hlásia k liberalizmu. Prečo vy chcete zakazovať očkovanie vakcínou Sputnik V, ktorou sa očkuje v šesťdesiatich krajinách sveta, je uznávaná ako jedna z najúčinnejších vakcín a nie sú hlásené vážnejšie následky po očkovaní? Veď vy sa odvolávate na liberalizmus, ktorý sa zakladal a stále zakladá na osobnej slobode, slobode slova a slobodnom výbere.

Nechcete si tak náhodou prečítať diela zakladateľov liberalizmu ako Adam Smith a John Stuart Mill? Možno by ste potom zmenili názor alebo sa prestali hlásiť k liberalizmu? Lebo to čo sa na Slovensku začína diať pod rúškom liberalizmu je na míle vzdialené od skutočného liberalizmu. Veľakrát to pripomína fanatickú sektu (svojím správaním pripomínajúcu Leninových boľševikov), ktorá chce zakazovať iné nepohodlné názory a prikazovať čo slobodný človek môže robiť a čo nie.

Nie, vy nemáte právo rozhodovať za obrovské množstvo ľudí na Slovensku, či sa majú alebo nemajú zaočkovať vakcínou AstraZeneca alebo Sputnik V. To je slobodný výber každého slobodného občana.

Ľudia nie sú ovce, aby ste ich balamutili pred voľbami a potom na nich zabudli.

Mimochodom, väčšina médii a politikov nám hovorí, že sa naše súčasné spoločenské zriadenie nazýva liberálna demokracia. To nie je iba demokracia, ale v jej centre je myšlienka slobody a slobodného vyjadrovania. A tiež slobodného výberu slobodnými občanmi. Čo tak uviesť do súladu hlásané princípy s reálnym životom jednoduchých ľudí?

 

Antiruská vojnová hystéria. Skutočne slúži záujmom Slovenska?

Rusko a Putin osobne sú vykresľovaní ako stelesnenie diabla a dokonca si americký prezident dovolil ho nazvať vrahom. Prečo sa porušili všetky diplomatické normy slušného správania sa vo svetovej politike? Najprv sa zdalo, že to nedopatrením vykĺzlo z úst amerického prezidenta.

Donald Trump, Vladimir Putin
Na snímke Donald Trump a Vladimir Putin

Nie Trumpa, ktorý bol okrem iného aj odsudzovaný ako vojnový štváč. To sa stalo teraz. A protiruskými vyjadreniami a hystériou sa roztrhlo vrece. Najprv v USA, potom v NATO a v menšej miere v EU a niektorých členských štátoch.

Reklama

A Slovensko sa postavilo do pozoru a jednoznačne sa zaradilo.

Rusi sa zrazu stali z polopriateľov jednoznační nepriatelia. Nielen slovne. Aj konkrétne. Hrozí konflikt na východ od nás.

Američania a Anglosasi všeobecne masívne vyzbrojujú Ukrajinu a cvičia jej armádu. Sú pripravení viesť vojnu proti Rusku rukami ukrajinských vojakov, väčšina ktorých medzi sebou komunikuje po rusky. Reálne hrozí bratovražedná vojna medzi ruským obyvateľstvom Donbasu (ukrajinskými občanmi), podporovaným Ruskom a ukrajinskou armádou. Slovania majú zabíjať Slovanov.

Ukrajina ruské vakcíny odmietla (prvé sa v tomto zmysle vyjadrilo veľvyslanectvo USA), hoci boli ponúknuté zadarmo. Asi sú tiež hybridnou zbraňou.

Pritom Ukrajina západné vakcíny zatiaľ nedostala, ale zbraní dostala hojne.

Reklama

Aj nám sa vysvetľuje, že Rusko sa chystá zaútočiť na Ukrajinu a preto presúva niektoré jednotky bližšie k ukrajinskej hranici. Opomína sa taká maličkosť, že to je hlavne Kyjev, ktorý nedodržiava Minské dohody. Nielen prímerie, ale aj politickú časť dohôd ako napríklad osobitný štatút Donbasu, amnestia alebo garantované používanie ruštiny a výučba v ruštine ( školy s vyučovaním v ruštine boli zrušené na Ukrajine, ale aj v Pobaltí).

Nehovorí sa tiež o stovkách zabitých detí na Donbase alebo leteckom bombardovaní Luhanska a Donecka. A vôbec sa nespomína nedávne zastrelenie sedemdesiatjedenročného dôchodcu ukrajinským snajperom a zabitie päťročného chlapčeka dronom, dodaným ukrajinskej armáde. Pritom chlapčekovi odtrhlo nohy a ruky pri výbuchu granátu. Chlapček bol oficiálne ukrajinským občanom. Prečo potom prezident Ukrajiny (ruština je jeho materinský a rodný jazyk) nevyjadril sústrasť rodine zabitého chlapčeka?

A nakoniec pri tej propagande a hystérii sa tiež zabúda na pravý dôvod posilnenia ruských jednotiek neďaleko od hraníc. Prezident Putin už pred viac ako rokom povedal, že pokiaľ Ukrajina bude chcieť vojensky vyriešiť konflikt na Donbase, v takom prípade Rusko vojenské riešenie nedopustí.

Rusi teda dávajú najavo ukrajinskému režimu a jeho americkým podporovateľom aby nevyvolávali bratovražedný konflikt. Rusko konflikt nechce, ale nenechá vraždiť etnických Rusov na Donbase. Väčšina prostých Ukrajincov vojnu tiež nechce, okrem fanatických bataliónov fašistickej orientácie.

Na druhej strane existujú veľké pochybnosti o skutočnej lojalite ruskohovoriacich ukrajinských vojakov. Veď už na Kryme veľká väčšina z nich prešla na stranu ruskej armády. Ale táto bratovražedná vojna môže byť veľmi krvavá. Nikto ju nepotrebuje. A už vôbec nie Slovensko.

Reklama

 

Severný prúd 2

Častým argumentom je, že Severný prúd 2 nie je výhodný pre Slovensko a sme rezolútne proti. Lebo Ukrajina a my prídeme o tranzit plynu. Na prvý pohľad to tak vyzerá. Ale dáva si niekto otázku, že ukrajinská rúra je fyzicky opotrebovaná a potrebuje obrovské investície? A ktorý blázon investuje do bojovej zóny?

Nord Stream 2
Na snímke plynovod

Navyše, Rusi majú dosť ukrajinského vydierania (a tiež občas aj kradnutia). Preto začali stavať plynovody, ktore obchádzajú Ukrajinu a tým pádom aj Slovensko. Zatiaľ je postavený Severný prúd 1 a do značnej miery aj Turecký prúd a jeho predĺženie do Bulharska a Srbska.

A čo sa stane v prípade krvavej vojny na Ukrajine? Asi sa zastaví tranzit plynu úplne ako aj dodávky na Slovensko. A my vystupujeme proti Severnému prúdu 2? Proti poistke aby sme v prípade konfliktu dostali vôbec nejaký plyn? Lebo nám to radia zahraniční radcovia z Washingtonu alebo Bruselu?

 

Ako ďalej Slovensko?

Kde je tiež napísané, že musíme povinne púšťať cez naše územie vlaky americkej armády plné tankov a inej vojenskej techniky? Aby sa Slovania navzájom vraždili? Je toto v záujme Slovenska?

Jednoduchý Američan ani nevie kde je Ukrajina alebo Slovensko. Len v podvedomí niekde vedia, že tí Rusi a Slovania všeobecne (Slavs) sú kultúrne nižšie ako oni. Veď nakoniec tí Slovania (Slavs) pochádzajú od otrokov (Slaves). Je to smutné, že táto sluhovská mentalita je tak rozšírená hlavne medzi tzv. slovenskými elitami. Zmení sa to niekedy? Zatiaľ to tak nevyzerá.

Reklama

Väčšina mainstreamových médii odvádza pozornosť. Nielenže úspešne vedie antiruskú propagandu (hlavne medzi mládežou), ale aj usilovne vyvoláva vášne a nenávisť medzi Slovákmi.

A rozhádané a navzájom sa nenávidiace Slovensko (vrátane rodín) nie je schopné vidieť, čo sú v skutočnosti hlavné problémy Slovenska. Divide et impera. Rozdeľ a panuj. Pod týmto heslom ovládali Rimania po stáročia početné barbarské kmene, ktoré dokonale rozhádali.

Múdry sa učí na chybách druhých. A hlupák sa nikdy nenaučí. Slovensko zobuď sa. Prichádza historický zlom.

COVID 19 je jedným zo zvestovateľov. Ďalšími je nadchádzajúca ekonomická a finančná kríza, zbedačovanie obyvateľstva a sociálna nerovnosť, zahraničná migrácia a koniec dominancie európskej civilizácie.

My Európania a naše tzv. elity (hlavne bruselské) sú príliš zahľadené do seba a stále si myslia, že sme pupkom sveta. Nie sme! Ekonomicky a technologicky sa dravo derie dopredu východná Ázia. A Afrika a moslimský svet s ich vysokou pôrodnosťou nás demograficky prevalcuje.

Príde kruté vytriezvenie. Všetky politické „korektnosti“ a byrokratický spôsob riadenia z bruselského centra nemajú šancu sa postaviť vyššie uvedeným výzvam.

V tejto situácii sa Slovensko musí pripravovať na historický zlom, nie hádať sa a slúžiť vždy nejakej cudzej vrchnosti.

Reklama

Veď aj socializmus sa zdal byť naveky. A zrazu ho nebolo. V histórii prežívajú iba tí, ktorí majú na pamäti v prvom rade národnoštátne záujmy a sú pripravení na historické zlomy.

Táto výzva sa týka nielen Sloveniek a Slovákov (Slovenov), ale aj slovenských elít a politikov. Najmä tých, ktorí predsa len majú radi naše Slovensko.

Dezider Štefunko

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali