Šéf sudetských Nemcov Bernd Posselt: Benešove dekréty raz určite zrušia. Po zrušení Mečiarových amnestií to už niektorí nepokladajú za nemožné

Šéf sudetských Nemcov Bernd Posselt: Benešove dekréty raz určite zrušia. Po zrušení Mečiarových amnestií to už niektorí nepokladajú za nemožné

Praha 6. januára 2018 (TASR/HSP/Foto: Screenshot Der Spiegel)

 

Časopis Týden priniesol rozhovor so šéfom Sudetonemeckého krajanského združenia a kritikom Benešových dekrétov Berndom Posseltom, ktorý verí, že sa dočká dňa, keď nebudú existovať štátne príslušnosti, len tá európska.

Na snímke Bernd Posselt

Predseda Sudetoněmeckého krajanského združenia vysvetlil, že komunita, ktorú zastupuje nemá vlastný štát a ani sa o jeho vytvorenie neusiluje. Je skôr zástancom vytvorenie silnej jednotnej Európy.

Reklama

Sudetskí Nemci sú dnes podľa jeho slov rozprášení v Nemecku, Rakúsku, niektorí žijú v Českej republike, iní v Južnej alebo Severnej Amerike. “Ak by sme sa chceli spojiť, nemôžeme sa spoľahnúť na žiadny štát. Preto sa musíme sami organizovať. A to je práve Sudetonemecký landsmanšaft,” vysvetlil Posselt a dodal, že krajanské spolky existovali už za monarchie. Išlo o príslušníkov národa, ktorí nežili vo svojej vlasti – napríklad Česi vo Viedni.

“My spájame všetkých sudetských Nemcov, pokiaľ sa tak chcú identifikovať, nikoho nenútime. Spoločne sa staráme o minulosť, o identitu. Aj v tejto skupine existujú úplne odlišné politické názory. Niektorí chcú zachovať kultúrne dedičstvo, dokumentovať naše dejiny a užšie kontakty s Čechmi. Sme organizáciou, ktorá sa v Nemecku najviac zaujíma o Českú republiku. V Sudetonemecký landsmanšaftu je tiež menšina idúca opačným smerom – chce, aby sme sa s Čechmi dohadovali o reštitúcii. Ale to je v demokracii normálne, že existujú rozdielne názory,” podotkol.

Reklama

Z českého pohľadu je však dodnes bolestný Mníchov 1938. Vtedajšie mocností sa dohodli na odstúpení pohraničných oblastí Československa Nemecku. Podľa Posselta to ale bolo historickou chybou. “Mníchov bol katastrofou pre český národ, pre sudetských Nemcov, pre celú strednú Európu. Bol to Hitlerov nástroj, ako roztrieštiť strednú Európu, a bol to prvý krok k druhej svetovej vojne.” Posselt si myslí, že tu nešlo o žiadne oslobodenie. Sudetskí Nemci sa síce dostali k Nemecku, ale tam vládol teroristický režim. “Hovorili sme o tom s Bohuslavom Sobotkom, keď bol v Mníchove na rokovaní landsmanšaftu. Ja ho považujem za veľmi rozumného a slušného muža a chcel by som mu poďakovať za to, čo urobil pre nemecko-českej vzťahy,” pochválil prácu bývalého českého predsedu vlády a dodal: “Nerozumiem tomu, že takýto človek môže len tak zmiznúť z politiky. Pre mňa je významným Európanom.”

Mnohí historici a politici zastávajú názor, že reakciou na Mníchov 1938 bolo vydanie Benešových dekrétov a vyhostenie kolaborujúcich Nemcov. “Všetko má nejakú predohru a tiež dohru. Dejiny nie sú pieskovisko, kde jedno dieťa vezme druhému lopatku, ono si ju potom vezme späť, a ešte si dajú po hlavách. Hoci to tak niekedy v dejinách bolo. Ale otázka je, či reakcia vôbec musí prísť.”

Aj predseda Sudetonemeckého krajanského združenia Bernd Posselt si myslí, že vyhnanie bolo následkom roku 1938, rovnako ako že rok 1938 bol následkom roku 1918 a ten zase následkom roku 1848. V tejto súvislosti sa však pýta, či to bol nutný a oprávnený následok. “Ja na to hovorím: Nie. Hitlerove zločiny boli príčinou mnohých chýb, ktoré sa stali, ale nemohli odôvodniť takéto vyhnanie. Vyhnanie nebolo oprávnené trestanie Hitlerových zločinov a to, čo urobili komunisti v roku 1948, tiež nebolo oprávnené. Keby neexistovali také zločiny nacionálneho socializmu a nemeckého národa, k vyhnaniu nemuselo dôjsť. Nebolo nutné,” vysvetľuje v rozhovore nemecký politik a milovník Česka.

Na otázku, či by sa za dekréty mal niekto ospravedlniť odpovedá záporne. “Nie. Za minulosť sa nemáme ospravedlňovať. Minulosťou sa musíme zaoberať, ale je potrebné sa starať o to, aby sa už neopakovala. Ona sa totiž už nedá zmeniť. Žijem podľa toho, čím viac skúseností z minulosti mám, tým viac môžem urobiť pre budúcnosť. Áno, nesmie sa zabúdať, ale nemali by sme kvôli minulosti útočiť.”

Vzhľadom na uvedené si preto Posselt myslí, že pomaly dozrieva čas Benešove dekréty zrušiť, keďže už nemajú opodstatnenie. “Urobilo by mi veľkú radosť, keby Benešove dekréty neboli v českých zákonoch.” Takýto text sa podľa neho nezlučuje s Európou dvadsiateho prvého storočia.

Reklama

“Stačí vziať ich texty a položiť ich vedľa seba s dnešnými európskymi zmluvami – tie rozpory uvidíme hneď. Privítal by som, keby dekréty boli odstránené, ale viem, že to potrebuje diskusiu a čas. A teší ma, že Česi sú na túto debatu pripravení. Ocenil som, ako hovoril Daniel Herman pred dvoma rokmi na akcii Sudetonemeckého landsmanšaftu, ako následne vystúpili Pavol Bělobrádek, Petr Nečas a Bohuslav Sobotka. Nehovorím o dvoch národoch, ale o dvoch jazykových skupinách – českej a nemeckej. Pri oboch národoch totiž existujú isté tendencie k rozčuľovaniu, zmätku. Toho by sme sa mali zbaviť. Musíme o sebe viac vedieť, budovať vzájomnú dôveru a jedného dňa mladí ľudia na oboch stranách povedia: “Čo s tými hlúpymi dekrétmi, veď ich nikto nepotrebuje,” zdôvodnil svoju požiadavku Posselt.

 

Benešové dekréty

Benešove dekréty alebo dekréty prezidenta Edvarda Beneša je označenie prezidentských dekrétov – vydaných počas druhej svetovej vojny exilovou vládou a v prvých povojnových mesiacoch v Československu. V prvej fáze povojnového vývoja republiky nebolo ešte ustanovené Dočasné Národné zhromaždenie, bolo potrebné zaplátať vzniknutú dieru, a tak sa všetky legislatívne aktivity realizovali prostredníctvom prezidentských dekrétov. Dekréty však nepísal samotný prezident, zostavila ich exilová vláda. Všetky dekréty boli po vojne 5. marca 1946 spätne ratifikované Dočasným Národným zhromaždením ústavným zákonom č 57/1946 Zb.

Na základe niektorých ustanovení tzv. Benešových dekrétov vysťahovali po druhej svetovej vojne z Československa tisíce Maďarov a Nemcov. Aj dnes sa preto ozývajú hlasy za zrušenie dekrétov.

Reklama

Slovenský historik Dušan Kováč si myslí, že zrušenie Benešových dekrétov nemá praktický význam, avšak ich zrušením by sa podľa jeho slov nič nestalo.  “Zrušením by sa nestalo nič, bolo by to nezmyselné. Celý rad ďalších zákonov, ustanovení a vládnych nariadení spôsobil, že tieto dekréty sú dnes iba historickým dokumentom,” tvrdí Kováč.

Historik Štefan Šutaj má ale odlišný názor. “Zrušiť Benešove dekréty en bloc nie je možné, je to ďalší mýtus. Znamenalo by to právne vákuum do 28. októbra 1945. Na akom základe by potom fungovala Československá republika, alebo by sme odmietli ich existenciu?” uviedol.

O zrušenie Benešových dekrétov sa okrem sudetonemcov usilujú aj niektorí predstavitelia Maďarska. Na Slovensku vola po náprave Strana maďarskej koalície, žiada odškodniť tzv. obete Benešových dekrétov, ktorým zhabali majetok.

Zdalo sa, že zrušenie Benešových dekrétov je na Slovensku tabu. Avšak vo svetle zrušenia tzv. Mečiarových amnestií sa situácia javí úplne inak (viac TU). Dnes, keď zákonodarci zasiahli do právneho systému tak, že zrušili akty vydané zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom, nezdá sa už až tak nemožné, aby zasiahli aj do rozhodnutí prezidenta Beneša a zrušili i jeho rozhodnutia. Hlavne, čo si málo kto na Slovensku pri rušení Mečiarových amnestií uvedomil, nemožno už argumentovať tým, že zrušenie prezidentských dekrétov nie je možné z právneho hľadiska.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali