Avvenire: Dvojznačný rozsudok súdu v otázke tzv. prenajatia maternice, ktorý bráni uskutočneniu zákazu akéhokoľvek surogátneho materstva

Avvenire: Dvojznačný rozsudok súdu v otázke tzv. prenajatia maternice, ktorý bráni uskutočneniu zákazu akéhokoľvek surogátneho materstva

Štrasburg 15. apríla 2019 (HSP/TK KBS/Foto:TASR/AP-Gregory Bull)

 

Boj o obmedzenie prenajímania maternice v Európe musí brať do úvahy dôsledky nového poradného stanoviska vydaného Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP). Európski sudcovia na podnet francúzskeho kasačného súdu, týkajúci sa špecificky komplikovanej veci úradného preregistrovania nebiologickej „surogátnej matky“, podporili povinnosť štátov uznať prostredníctvom rýchlych riešení takýto filiálny vzťah, i keď to nemusí byť nevyhnutne prostredníctvom doslovných úradných prepisov medzi štátnymi občianskymi registrami

Ilustračné foto

Toto stanovisko zväčšuje riziko faktickej legitimizácie surogátneho materstva aj tam, kde je zakázané, ako napríklad vo Francúzsku. Po kauze rodiny Mennesson, ktorá v roku 2000 využila surogátnu matku v Kalifornii na porodenie dvojičiek, najvyšší francúzski súdni úradníci oslovili kolegov z ESĽP s otázkou, kde sú ohraničenia štátu vzhľadom na „surogátnu matku“.

Reklama

Podľa ESĽP musí platiť „rešpektovanie súkromného života dieťaťa“, čiže predovšetkým jeho právo na život v rodine. Táto priorita, argumentujú európski sudcovia, „si vyžaduje, aby národné právo čím skôr poskytlo možnosť uznania filiálneho vzťahu medzi dieťaťom a surogátnou matkou“ tam, kde už bola uznaná ako „legálna matka“ v úradnom zápise zahraničného štátu. Na uznanie takéhoto vzťahu podľa európskeho súdu domovský štát páru nie je povinný úradne preregistrovať narodenie dieťaťa v zahraničí. Sú možné „iné cesty“, medzi ktoré patrí „adopcia dieťaťa zo strany surogátnej matky“.

Zodpovedá však v skutočnosti tento zjavne technický prístup ESĽP neutrálnej pozícii vzhľadom na surogátne materstvo? Už dnes rôzni pozorovatelia ohľadom danej veci naopak upozorňujú, že ide o rozhodnutie politického charakteru. Konkrétne Mennessonovci považovali vyhlásenie súdu za „veľké víťazstvo“.

Reklama

Vo Francúzsku ostáva úradné uznanie detí narodených v zahraničí surogátnym matkám v občianskych štátnych registroch, spolu s príslušnými filiálnymi vzťahmi, symbolom rozostrenej hranice medzi formálnym zákazom praxe surogátneho materstva a jeho čoraz širšou nepriamou akceptáciou. Úradný zápis detí do občianskeho registra sa čiastočne rozšíril v dôsledku európskeho rozsudku ESĽP v roku 2014, práve vzhľadom na prípad Mennesson. No pokiaľ ide o matky, súdy v zaalpských krajinách obhajujú princíp „reality pôrodu“, zdôraznený v roku 2017 kasačným súdom, teda zákaz prepisovať do francúzskych registrov „surogátnu matku“, napriek zápisom v zahraničných rodných listoch.

Formálne rozhodnutie zo Štrasburgu neukladá Francúzsku, aby túto prax zmenilo. No vzhľadom na ilegálnu prax, z ktorej táto dilema vychádza, sa vyhlásenie obmedzuje len na vágne pripomenutie „rizík zneužitia“ spojených so surogátnym materstvom. Tento sterilný postoj bol z viacerých strán okamžite kritizovaný. Francúzske združenie Alliance Vita bolo medzi prvými, čo pranierovali „závažne dvojznačný“ charakter rozhodnutia ESĽP.

„Ak toto stanovisko práve dalo za pravdu Francúzsku, vzhľadom na odmietnutie úradne preregistrovať lživé údaje o narodení, vyrobené v zahraničí, prispieva žiaľ zároveň k relativizácii tohto podvodu vzhľadom na zákon“, komentoval Tugdual Derville, hlavný delegát organizácie, ktorá slúži tým najzraniteľnejším, a dodal: „Totiž ESĽP vyzýva štáty, aby stanovili filiálny vzťah adopciou alebo nejakým iným prostriedkom, ktorý sa však bude zakladať výlučne na surogátnom materstve zrealizovanom v zahraničí. Táto dvojznačná pozícia tak vlastne bráni uskutočneniu zákazu akéhokoľvek surogátneho materstva“.

Združenie právnikov Giuristi per l’Infanzia zasa označilo za falošnú časť argumentácie ESĽP, ktorý „nástojí na tom, aby sa bralo do úvahy, že pripísanie dieťaťa surogátnej matke sa vo Francúzsku síce neuznáva, pretože absentuje jeho úradný prepis – je to však neuvážené: lebo osvojenie dieťaťa vyplývajúce zo zahraničných dokumentov, aj keď nie je prevedené do francúzskych, má svoje účinky aj vo Francúzsku“. To je analýza, ktorú vo všeobecnejšom zmysle vyrobili na zrelativizovanie argumentu o deťoch – „prízrakoch republiky“, ktorý sa často používa v tejto špecifickej zaalpskej diskusii.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali