Asymetrická odpoveď Ruska na útoky amerických lietadiel – Kurdi sa zastavili a odovzdávajú získané územia Asadovi

Asymetrická odpoveď Ruska na útoky amerických lietadiel – Kurdi sa zastavili a odovzdávajú získané územia Asadovi

Moskva 14. júna 2017 (HSP/Warfiles/Foto:TASR/AP-Aijaz Rahi)

 

Včera sme na Hlavných správach uverejnili článok Jurija Podoljaka, v ktorom ruský vojenský expert informoval o tom, prečo ruské lietadlá a protilietadlová obrana nezostreľuje americké lietadlá (útočiace v blízkosti sýrsko-jordánskej hranice) na jednotky prosýrskych iránskych a libanonských spojencov. Jurij Podoljak vysvetlil, že pred odvetou sýrskej a ruskej protivzdušnej obrany sa americkí piloti po rýchlom útoku (2:30 min. v sýrskom vzdušnom priestore) urýchlene vracajú do bezpečia jordánskeho vzdušného priestoru.

Ilustračné foto: Na snímke americká stíhačka F-16

Ruský analytik Jurij Podoljak (Jurasumy) pokračoval vo svojej analýze v novom materiáli, ktorý včera zverejnil portál Warfiles. Jurij Podoljak sa podrobnejšie venoval dôsledkom asymetrických úderov na pozície Kurdov. Tieto asymetrické údery prinútili Američanov prehodnotiť ich vlastné letecké útoky, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom (Američania nemajú v Sýrii čo hľadať, nevyhlásili vojnu v Sýrii, nemajú čo narušovať hranice cudzieho štátu, Bašár Asad ich do Sýrie nepozval a nemajú ani mandát OSN na riešenie situácie v Sýrii).

Reklama

V posledných týždňoch sa zaktivizovali Kurdi v provincii Rakka, kde sa snažia využiť skutočnosť, že ISIS, otrasený útokmi sýrskej vládnej armády je nútený preskupovať svoje sily. V oblasti útočia aj sýrske vládne jednotky a Američania vykazovali príznaky paniky, pretože rýchly postup sýrskych vládnych vojsk im celkovo narúšal ich plány. Preto Američania zatlačili na Kurdov, aby zaútočili v oblasti Rakky a získali pod kurdskú kontrolu strategické územia, ktoré sa snažia oslobodiť sýrske vládne vojská.

Elitné sýrske vojenské jednotky za pomoci ruského letectva prerazili frontovú líniu ISIS a 9. 6. 2017 sa dostali do priameho kontaktu s Kurdami. Na frontovej línii medzi Sýrčanmi a Kurdami sa odohrala menšia prestrelka, no Kurdi i vládne vojská našli čoskoro spoločnú reč a vytvorili líniu dotyku s kurdskými oddielmi. Americké túžby, že sa rozšíria boje medzi Kurdami a Sýrčanmi sa nenaplnili.

Reklama

Po asymetrických leteckých úderoch na pozície Kurdov sa situácia výrazne zmenila. Dňa 11. 6. sa sýrske vládne jednotky preskupili, z chodu prerazili obrannú líniu jednotiek ISIS a za dva dni prešli spolu 40 km. Dosiahli líniu Homs – Salamija – Rakka a získali pod svoju kontrolu dôležitú križovatku ciest. V najbližších dňoch možno očakávať po preskupení a doplnení zásob ďalší útok na pozície teroristických bánd ISIS. Američania zostali šokovaní, keď zistili, že Kurdi po asymetrických leteckých úderoch zastavili svoj postup a odmietajú útočiť.

Takže čo teraz robia Kurdi? Kurdi stoja sa v tesnej blízkosti od strategicky významných oblastí, na ktoré sa pripravujú po preskupení a doplnení zásob zaútočiť sýrske vládne jednotky. Obrana týchto oblastí zo strany ISIS je vážne narušená, ISIS nemá dostatok síl na to, aby sústredenému útoku vládnych vojsk, podporovaných ruským letectvom odolal. Kurdi, ktorých Američania tlačili k ďalšiemu postupu sa však po asymetrických leteckých úderoch nielenže zastavili, ale začali odovzdávať časť obsadených území pod kontrolu sýrskych vládnych vojsk. Ide napríklad aj o oblasť vymedzenú dedinami Zhub al-Ghoul, Al Adzhravi a Dahr al-Rudzhum.

Kurdi pochopili, že Američania im nemajú ako reálne pomôcť a ťahať horúce gaštany za Američanov z ohňa sa im ozajstne nechce. V oblasti mesta Manbidj na kurdské pozície v posledných dňoch v rámci asymetrickej odpovede zaútočili tvrdo Turci a ich turkomanskí spojenci. Rusi neprišli Kurdom na pomoc a prenechali Turkom voľnú ruku, výsledkom čoho Kurdi stratili niekoľko desiatok mužov a Turci Kurdov vytlačili z viacerých strategicky výhodných pozícii. Ukázalo sa, že Kurdi nedokážu úspešne odolávať tureckému tlaku. Hneď ako začali Kurdi znova komunikovať a prestali plniť americké plány, zastavili svoj postup v Rakke a začali odovzdávať časť získaných území, turecký postup v Manbidj sa stlmil.

Situácia samozrejme ešte nie je úplne jasná. V najbližších dňoch sa uvidí či sa Kurdi znova nerozhodnú pod americkým tlakom k novým pokusom „strkať palice“ do kolies rozbehnutého ruského a sýrskeho bojového stroja, alebo či dokážu Američanom odolať a budú sa správať korektne.

V prípade, ak sa niektoré kurdské elity znova podriadia Američanom a Kurdi znova zaútočia ako „americká zástupná armáda“ riskujú ďalšiu „tureckú výchovnú lekciu“. Netreba zabúdať ani na skutočnosť, že Kurdi majú veľmi blízke vzťahy s Iránom, ktorý je takisto výrazne protiamericky orientovaný a v radoch kurdských politických elít nie je až tak veľa proamerických hráčov, aby nemohli byť nahradení inými Kurdami, ktorí nebudú trpieť proamerickou poruchou.

Reklama

Americké letecké údery na provládne iránske jednotky a Hizballáh v oblasti jordánskej hranice teda Američanom nevyšli podľa ich predstáv a vyvolali reakciu, z ktorej Američanov rozbolela hlava. Kto seje vietor, zožne búrku.

Asad, Rusi a Irán drzým americkým leteckým útokom neústupili, ale vykonali bleskový asymetrický úder na pozície Kurdov, jedného z posledných reálnych amerických spojencov. Okrem Kurdov sa už v Sýrii nemajú Američania na koho veľmi spoliehať, pretože proamerickí protiasadovskí ozbrojenci majú veľmi nízku bojovú hodnotu a ISIS, ktorý tak  výrazne tlačil pred ruským vstupom do sýrskeho konfliktu na Bašára Asada, už melie z posledného.

Som presvedčený, že ruská asymetrická odpoveď a rýchla operácia zaujme dôstojne miesto v histórii súčasného vojenského umenia a bude sa vyučovať na vojenských i diplomatických školách.

Jurij Podoljak

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

06:59

Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

06:52

Demokratmi ovládaný americký Senát zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa. Dôvodom pre impeachment bolo neuspokojujúce riešenie krízovej situácie na hranici USA s Mexikom.

06:51

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Povedal to katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

06:47

Americký prezident Joe Biden vyjadril podporu balíku pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstaveného republikánmi v Snemovni reprezentantov. Biden súčasne vyzval na jeho urýchlené prijatie.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:46

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale nakoniec sa ho rozhodol odložiť.

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali