Ako prežiť kolaps dolára: Zlato funguje. Kryptomeny nie

❚❚

Washington 4. mája 2023 (HSP/dailyreckoning/Foto:Pixabay)

 

First Republic Bank bola včera zatvorená a väčšina jej operácií bola predaná banke JPMorgan Chase za výpredajové ceny, píše rešpektovaný ekonóm James Rickards

dolár
Ilustračné foto

Bol to druhý najväčší bankrot banky v histórii USA. Po Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank to bol už tretí bankrot v priebehu šiestich týždňov.

.

Úpadok First Republic nie je prekvapujúci. First Republic je už nejaký čas zombie. Ako som varoval minulý mesiac, keď sa začalo zatváranie bánk, kríza sa ešte ani zďaleka neskončila.

Veteráni takýchto kríz (a do tejto kategórie sa zaraďujem aj ja) vedia, že keď začne domino padať, padá ďalej, až kým vláda nezasiahne obzvlášť drakonickým spôsobom.

.

Boli sme svedkami niekoľkých významných regulačných opatrení zo strany Federálneho rezervného systému, Federálnej korporácie pre poistenie vkladov (FDIC), amerického ministerstva financií a Švajčiarskej národnej banky, ale tieto opatrenia boli dočasné a rýchlo po nich nasledovali nové zlyhania.

 

To bude pokračovať

Dôležité je mať na pamäti, že krízy tohto typu sa neskončia za niekoľko dní alebo týždňov.

Typickejšia je pomaly sa rozvíjajúca panika, ktorá trvá rok alebo dlhšie. Finančná kríza zo septembra 1998, do ktorej sa zapojila spoločnosť Long Term Capital Management, sa v skutočnosti začala v Thajsku devalváciou meny v júni 1997.

Bankrot banky Lehman Bros. v septembri 2008 bol vyvrcholením paniky, ktorá sa začala v lete 2007 stratami z hypoték a hromadným výberom vkladov vo francúzskej banke. Táto panika pokračovala krachom banky Bear Stearns v marci 2008 a dvojitým krachom spoločností Fannie Mae a Freddie Mac v júni 2008.

.

Inými slovami, panika môže trvať rok alebo aj dlhšie, kým ju nakoniec potlačí masívny regulačný zásah. Podľa tohto meradla sa súčasná kríza začala v marci krachom Silvergate a mohla by trvať až do začiatku roka 2024, kým sa situácia vyrieši.

Nerealizované straty z cenných papierov v držbe bánk poistených FDIC presahujú 620 miliárd USD. To je suma bankového kapitálu, ktorá by bola zničená, ak by banky boli nútené predať tieto cenné papiere, aby uspokojili požiadavky vkladateľov, ktorí chcú späť svoje peniaze.

To by spôsobilo ďalšie bankroty bánk a pokračovanie paniky, ktorá sa začala v marci, na neurčito.

V poslednom čase som veľa písal o tom, čo nazývam “Biden Bucks” (Bidenove peniaze). To je môj termín pre digitálnu menu centrálnej banky (CBDC), ktorú v súčasnosti pripravuje vláda.

Čo má táto banková kríza spoločné s Biden Bucks? Ako sa ukázalo, veľa.

.

 

Biden Bucks dostane ľudí do peňažného väzenia

To, či je účet v CBDC alebo bežný účet, nie je až taký veľký rozdiel. Bankové runy sa dnes z hľadiska správania nijako nelíšia od tých v 30. rokoch minulého storočia.

Všetko je to o stratenej dôvere, strachu, nechuti byť posledným človekom z horiacej budovy, fámach, ústnom podaní a množstve psychologických faktorov, ktoré sú súčasťou ľudskej povahy.

Táto časť sa nezmenila prinajmenšom od 14. storočia, keď okolo roku 1345 zlyhali banky Bardi a Peruzzi.

Čo sa zmenilo, je technológia. Marshall McLuhan v 60. rokoch minulého storočia povedal, že v globálnej dedine všetci vedia všetko a v rovnakom čase. Mal pravdu. To znamená, že keď sa začne hromadné vyberanie peňazí z bánk, okamžite sa reaguje.

Rozdiel oproti 30. rokom 20. storočia je v tom, že sa nestaviate do radu za rohom a nečakáte na príležitosť, aby ste si od pokladníka vyžiadali hotovosť. Vytiahnete iPhone, urobíte niekoľko ťuknutí a bez ohľadu na to, či ide o Venmo alebo bankový prevod, peniaze sú na ceste von

Či už ste drobný vkladateľ s 1 000 dolármi, alebo moloch s 8 miliardami dolárov, všetci boli naraz online a presúvali peniaze. V tomto zmysle CBDC nemajú veľký význam.

Či už ide o CBDC, Venmo, bankový prevod alebo hotovosť z bankomatu, všetci v rovnakom čase vyberajú hotovosť prostredníctvom digitálnych kanálov. Existuje však jeden obrovský vplyv CBDC, ktorý je úplne nový a odlišuje ich od vyššie opísaných…

CBDC sú programovateľné a kontrolované vládou.

To znamená, že keď vznikne run, vláda môže run zastaviť len tým, že zmrazí prevody na účty CBDC. Dokonca môže vrátiť aj predchádzajúce prevody.

.

Keďže vláda kontroluje účtovnú knihu CBDC, môže zistiť, kam sa podeli predčasné výbery, a jednoducho ich obnoviť na účte krachujúcej banky a odpísať ich z účtov príjemcov. Vláda to môže urobiť niekoľkými stlačeniami klávesov, pretože vidí všetko.

To znamená, že po zavedení Biden Bucks ste uväznení v systéme kontrolovanom vládou. Ste v peňažnom väzení.

Nemá zmysel ani začať bankový run, pretože vláda môže sledovať vaše pohyby a vrátiť peniaze tam, odkiaľ prišli. Je to jeden z mnohých spôsobov, ako Biden Bucks dáva vláde úplnú kontrolu nad vašimi peniazmi a môže sledovať vaše myšlienky a pohyby.

Hotovosť bude pravdepodobne skôr ako neskôr odstránená, aby sa pripravila pôda pre dominanciu digitálnych mien centrálnych bánk. CBDC v amerických dolároch príde čoskoro. Hotovosť bude musieť byť odstránená, aby sa jednotlivci prinútili vstúpiť do sveta CBDC. V dobrom aj zlom, jediným spôsobom, ako sa občania budú môcť vyhnúť povinnému používaniu CBDC, bude používať zlato, striebro alebo kryptomeny.

Porovnávanie zlata (a striebra) a Bitcoinu zaraďujem do rovnakej kategórie ako porovnávanie rýb a bicyklov. Môžete to robiť, ale aký to má zmysel? Zlato sú peniaze a Bitcoin je halucinogén;(alebo presnejšie akustické hypnotické kúzlo).

.

Myšlienka, že americké ministerstvo financií, FED a ďalšie mainstreamové peňažné inštitúcie sú nepriateľské voči kryptomenám, je absolútne správna. Už 10 rokov zastávajú názor, že sa im to nepáči, ale nevedia, čo s tým. Teraz už to vedia.

 

Riešením je to zabiť

Samozrejme, Bitcoin a iné kryptomeny majú svoj vlastný ekosystém búrz, derivátov, správcov, platobných kanálov, tickerov atď. atď. Ale čo z toho? Kryptomeny sú ako žetóny v kasíne.

Pri hazardných hrách s žetónmi môžete zarobiť alebo prehrať peniaze. Ale ak vyjdete von s žetónmi vo vrecku, sú bezcenné. V kasíne môžete zmeniť stôl, ale nemôžete opustiť kasíno. Žetóny majú hodnotu len vo vnútri. Ak chcete vonku minúť peniaze, musíte najprv navštíviť pokladňu, aby ste si žetóny vyplatili. Pokladňa je portálom zo sveta kryptomien do skutočného sveta peňazí.

To je dôvod, prečo FDIC v nedeľu 12. marca prevzal banku Signature Bank, keď zatvoril banku Silicon Valley. Signature Bank na tom nebola o nič horšie ako mnohé iné banky. Ak by prežila do pondelka 13. marca, bola by spolu s celým americkým bankovým systémom zachránená v rámci programu BTFP (Bank Term Funding Program) Federálneho rezervného systému. Prečo sa Signature Bank dostala za týchto okolností na lopatky?

.

Signature Bank dostala na frak, pretože ponúkala portál do sveta kryptomien s názvom Signet. Akonáhle FDIC oznámil plošnú záruku za vklady a Fed ponúkol neobmedzenú možnosť výmeny dlhopisov za hotovosť v nominálnej hodnote, Signature by bola v poriadku ako každá iná banka.

Yellenová len využila panický víkend na to, aby portál Signet zlikvidovala. Ako povedal Rahm Emanuel, nikdy nenechaj krízu vyjsť nazmar. Toto je jeden z príkladov toho, ako sa kryptomeny dusia na celom svete. Vytvárajú sa CBDC, ktoré majú nahradiť kryptomeny ako digitálne meny.

Pokiaľ ide o zlato, môžete na krátky čas manipulovať s cenou dumpingom zlata, maľovaním pásky, konaním v zhode atď. Tieto techniky však nie sú udržateľné (pokiaľ nechcete predať všetko svoje zlato, v takom prípade skončíte bez zlata a trh si stále ide svojou cestou).

Dohoda o manipulácii s cenami v rámci Londýnskeho zlatého poolu sa zrútila v roku 1968. Britský minister financií Gordon Brown predal v roku 1999 takmer polovicu britského zlata za takmer 50-ročné minimum, čo bola známa snaha o cenovú manipuláciu známa ako Brownovo dno.

Oba prípady sú dobrým príkladom toho, že manipulácia nakoniec vždy zlyhá. Vláda by sa mohla pokúsiť zopakovať konfiškáciu zlata FDR z roku 1933, ale tentoraz to nevyjde, pretože vládnym sľubom nikto nedôveruje.

Existuje na to mnoho dôvodov. Dnes vláde nikto nedôveruje, zatiaľ čo v roku 1933 panovala viera, že FDR vie, čo robí, a snaží sa ukončiť Veľkú hospodársku krízu. COVID je dobrým príkladom toho, ako sa ľuďom klamalo o vakcínach, maskách atď.

Dnes platí pravidlo: “Nenechajte sa znovu oklamať”. Nikto sa nevzdá svojho zlata, snáď okrem demokratov, ktorí stále nosia masky. Tí však na začiatku žiadne zlato nemajú.

.

Ďalším dôvodom, prečo konfiškácia zlata nebude fungovať, je, že zlato nemá pevnú cenu ako v roku 1933. Len málokto videl, že príde devalvácia dolára z 20 USD za uncu na 35 USD za uncu zlata, ktorú v roku 1933 zorganizoval FDR.

Toto zvýšenie ceny zlata (v skutočnosti devalvácia dolára) bolo oznámené až niekoľko mesiacov po konfiškácii. Išlo o vrcholné insiderské obchodovanie, ktoré zorganizoval FDR. Informovaní občania na to druhýkrát nenaletia.

Na trhu, ktorý nie je viazaný, ako máme dnes, príde najprv kríza a zlato sa dostane na 5 000 alebo 10 000 dolárov za uncu alebo vyššie, než sa vláda dostane k pokusu o konfiškáciu. Vtedy už budú škody hotové a majitelia zlata budú mať svoje výhry.

Ako by mali bežní ľudia hodnotiť krízovú voľbu medzi zlatom a kryptomenami ako alternatívami k doláru? Položte si nasledujúce otázky:

Dostávajú kryptografické nástroje od vlád na frak? Áno. Môže byť zlato dlhodobo manipulované? Nie.

Tieto otázky a odpovede v skutočnosti odpovedajú na väčšiu otázku, ako prežiť kolaps dolára.

Zlato funguje. Kryptomeny nie. Dosť bolo povedané.

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali