Ako prežiť kolaps dolára: Zlato funguje. Kryptomeny nie

Ako prežiť kolaps dolára: Zlato funguje. Kryptomeny nie

Washington 4. mája 2023 (HSP/dailyreckoning/Foto:Pixabay)

 

First Republic Bank bola včera zatvorená a väčšina jej operácií bola predaná banke JPMorgan Chase za výpredajové ceny, píše rešpektovaný ekonóm James Rickards

dolár
Ilustračné foto

Bol to druhý najväčší bankrot banky v histórii USA. Po Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank to bol už tretí bankrot v priebehu šiestich týždňov.

Reklama

Úpadok First Republic nie je prekvapujúci. First Republic je už nejaký čas zombie. Ako som varoval minulý mesiac, keď sa začalo zatváranie bánk, kríza sa ešte ani zďaleka neskončila.

Veteráni takýchto kríz (a do tejto kategórie sa zaraďujem aj ja) vedia, že keď začne domino padať, padá ďalej, až kým vláda nezasiahne obzvlášť drakonickým spôsobom.

Reklama

Boli sme svedkami niekoľkých významných regulačných opatrení zo strany Federálneho rezervného systému, Federálnej korporácie pre poistenie vkladov (FDIC), amerického ministerstva financií a Švajčiarskej národnej banky, ale tieto opatrenia boli dočasné a rýchlo po nich nasledovali nové zlyhania.

 

To bude pokračovať

Dôležité je mať na pamäti, že krízy tohto typu sa neskončia za niekoľko dní alebo týždňov.

Typickejšia je pomaly sa rozvíjajúca panika, ktorá trvá rok alebo dlhšie. Finančná kríza zo septembra 1998, do ktorej sa zapojila spoločnosť Long Term Capital Management, sa v skutočnosti začala v Thajsku devalváciou meny v júni 1997.

Bankrot banky Lehman Bros. v septembri 2008 bol vyvrcholením paniky, ktorá sa začala v lete 2007 stratami z hypoték a hromadným výberom vkladov vo francúzskej banke. Táto panika pokračovala krachom banky Bear Stearns v marci 2008 a dvojitým krachom spoločností Fannie Mae a Freddie Mac v júni 2008.

Reklama

Inými slovami, panika môže trvať rok alebo aj dlhšie, kým ju nakoniec potlačí masívny regulačný zásah. Podľa tohto meradla sa súčasná kríza začala v marci krachom Silvergate a mohla by trvať až do začiatku roka 2024, kým sa situácia vyrieši.

Nerealizované straty z cenných papierov v držbe bánk poistených FDIC presahujú 620 miliárd USD. To je suma bankového kapitálu, ktorá by bola zničená, ak by banky boli nútené predať tieto cenné papiere, aby uspokojili požiadavky vkladateľov, ktorí chcú späť svoje peniaze.

To by spôsobilo ďalšie bankroty bánk a pokračovanie paniky, ktorá sa začala v marci, na neurčito.

V poslednom čase som veľa písal o tom, čo nazývam “Biden Bucks” (Bidenove peniaze). To je môj termín pre digitálnu menu centrálnej banky (CBDC), ktorú v súčasnosti pripravuje vláda.

Čo má táto banková kríza spoločné s Biden Bucks? Ako sa ukázalo, veľa.

Reklama

 

Biden Bucks dostane ľudí do peňažného väzenia

To, či je účet v CBDC alebo bežný účet, nie je až taký veľký rozdiel. Bankové runy sa dnes z hľadiska správania nijako nelíšia od tých v 30. rokoch minulého storočia.

Všetko je to o stratenej dôvere, strachu, nechuti byť posledným človekom z horiacej budovy, fámach, ústnom podaní a množstve psychologických faktorov, ktoré sú súčasťou ľudskej povahy.

Táto časť sa nezmenila prinajmenšom od 14. storočia, keď okolo roku 1345 zlyhali banky Bardi a Peruzzi.

Čo sa zmenilo, je technológia. Marshall McLuhan v 60. rokoch minulého storočia povedal, že v globálnej dedine všetci vedia všetko a v rovnakom čase. Mal pravdu. To znamená, že keď sa začne hromadné vyberanie peňazí z bánk, okamžite sa reaguje.

Rozdiel oproti 30. rokom 20. storočia je v tom, že sa nestaviate do radu za rohom a nečakáte na príležitosť, aby ste si od pokladníka vyžiadali hotovosť. Vytiahnete iPhone, urobíte niekoľko ťuknutí a bez ohľadu na to, či ide o Venmo alebo bankový prevod, peniaze sú na ceste von

Či už ste drobný vkladateľ s 1 000 dolármi, alebo moloch s 8 miliardami dolárov, všetci boli naraz online a presúvali peniaze. V tomto zmysle CBDC nemajú veľký význam.

Či už ide o CBDC, Venmo, bankový prevod alebo hotovosť z bankomatu, všetci v rovnakom čase vyberajú hotovosť prostredníctvom digitálnych kanálov. Existuje však jeden obrovský vplyv CBDC, ktorý je úplne nový a odlišuje ich od vyššie opísaných…

CBDC sú programovateľné a kontrolované vládou.

To znamená, že keď vznikne run, vláda môže run zastaviť len tým, že zmrazí prevody na účty CBDC. Dokonca môže vrátiť aj predchádzajúce prevody.

Reklama

Keďže vláda kontroluje účtovnú knihu CBDC, môže zistiť, kam sa podeli predčasné výbery, a jednoducho ich obnoviť na účte krachujúcej banky a odpísať ich z účtov príjemcov. Vláda to môže urobiť niekoľkými stlačeniami klávesov, pretože vidí všetko.

To znamená, že po zavedení Biden Bucks ste uväznení v systéme kontrolovanom vládou. Ste v peňažnom väzení.

Nemá zmysel ani začať bankový run, pretože vláda môže sledovať vaše pohyby a vrátiť peniaze tam, odkiaľ prišli. Je to jeden z mnohých spôsobov, ako Biden Bucks dáva vláde úplnú kontrolu nad vašimi peniazmi a môže sledovať vaše myšlienky a pohyby.

Hotovosť bude pravdepodobne skôr ako neskôr odstránená, aby sa pripravila pôda pre dominanciu digitálnych mien centrálnych bánk. CBDC v amerických dolároch príde čoskoro. Hotovosť bude musieť byť odstránená, aby sa jednotlivci prinútili vstúpiť do sveta CBDC. V dobrom aj zlom, jediným spôsobom, ako sa občania budú môcť vyhnúť povinnému používaniu CBDC, bude používať zlato, striebro alebo kryptomeny.

Porovnávanie zlata (a striebra) a Bitcoinu zaraďujem do rovnakej kategórie ako porovnávanie rýb a bicyklov. Môžete to robiť, ale aký to má zmysel? Zlato sú peniaze a Bitcoin je halucinogén;(alebo presnejšie akustické hypnotické kúzlo).

Reklama

Myšlienka, že americké ministerstvo financií, FED a ďalšie mainstreamové peňažné inštitúcie sú nepriateľské voči kryptomenám, je absolútne správna. Už 10 rokov zastávajú názor, že sa im to nepáči, ale nevedia, čo s tým. Teraz už to vedia.

 

Riešením je to zabiť

Samozrejme, Bitcoin a iné kryptomeny majú svoj vlastný ekosystém búrz, derivátov, správcov, platobných kanálov, tickerov atď. atď. Ale čo z toho? Kryptomeny sú ako žetóny v kasíne.

Pri hazardných hrách s žetónmi môžete zarobiť alebo prehrať peniaze. Ale ak vyjdete von s žetónmi vo vrecku, sú bezcenné. V kasíne môžete zmeniť stôl, ale nemôžete opustiť kasíno. Žetóny majú hodnotu len vo vnútri. Ak chcete vonku minúť peniaze, musíte najprv navštíviť pokladňu, aby ste si žetóny vyplatili. Pokladňa je portálom zo sveta kryptomien do skutočného sveta peňazí.

To je dôvod, prečo FDIC v nedeľu 12. marca prevzal banku Signature Bank, keď zatvoril banku Silicon Valley. Signature Bank na tom nebola o nič horšie ako mnohé iné banky. Ak by prežila do pondelka 13. marca, bola by spolu s celým americkým bankovým systémom zachránená v rámci programu BTFP (Bank Term Funding Program) Federálneho rezervného systému. Prečo sa Signature Bank dostala za týchto okolností na lopatky?

Reklama

Signature Bank dostala na frak, pretože ponúkala portál do sveta kryptomien s názvom Signet. Akonáhle FDIC oznámil plošnú záruku za vklady a Fed ponúkol neobmedzenú možnosť výmeny dlhopisov za hotovosť v nominálnej hodnote, Signature by bola v poriadku ako každá iná banka.

Yellenová len využila panický víkend na to, aby portál Signet zlikvidovala. Ako povedal Rahm Emanuel, nikdy nenechaj krízu vyjsť nazmar. Toto je jeden z príkladov toho, ako sa kryptomeny dusia na celom svete. Vytvárajú sa CBDC, ktoré majú nahradiť kryptomeny ako digitálne meny.

Pokiaľ ide o zlato, môžete na krátky čas manipulovať s cenou dumpingom zlata, maľovaním pásky, konaním v zhode atď. Tieto techniky však nie sú udržateľné (pokiaľ nechcete predať všetko svoje zlato, v takom prípade skončíte bez zlata a trh si stále ide svojou cestou).

Dohoda o manipulácii s cenami v rámci Londýnskeho zlatého poolu sa zrútila v roku 1968. Britský minister financií Gordon Brown predal v roku 1999 takmer polovicu britského zlata za takmer 50-ročné minimum, čo bola známa snaha o cenovú manipuláciu známa ako Brownovo dno.

Oba prípady sú dobrým príkladom toho, že manipulácia nakoniec vždy zlyhá. Vláda by sa mohla pokúsiť zopakovať konfiškáciu zlata FDR z roku 1933, ale tentoraz to nevyjde, pretože vládnym sľubom nikto nedôveruje.

Existuje na to mnoho dôvodov. Dnes vláde nikto nedôveruje, zatiaľ čo v roku 1933 panovala viera, že FDR vie, čo robí, a snaží sa ukončiť Veľkú hospodársku krízu. COVID je dobrým príkladom toho, ako sa ľuďom klamalo o vakcínach, maskách atď.

Dnes platí pravidlo: “Nenechajte sa znovu oklamať”. Nikto sa nevzdá svojho zlata, snáď okrem demokratov, ktorí stále nosia masky. Tí však na začiatku žiadne zlato nemajú.

Reklama

Ďalším dôvodom, prečo konfiškácia zlata nebude fungovať, je, že zlato nemá pevnú cenu ako v roku 1933. Len málokto videl, že príde devalvácia dolára z 20 USD za uncu na 35 USD za uncu zlata, ktorú v roku 1933 zorganizoval FDR.

Toto zvýšenie ceny zlata (v skutočnosti devalvácia dolára) bolo oznámené až niekoľko mesiacov po konfiškácii. Išlo o vrcholné insiderské obchodovanie, ktoré zorganizoval FDR. Informovaní občania na to druhýkrát nenaletia.

Na trhu, ktorý nie je viazaný, ako máme dnes, príde najprv kríza a zlato sa dostane na 5 000 alebo 10 000 dolárov za uncu alebo vyššie, než sa vláda dostane k pokusu o konfiškáciu. Vtedy už budú škody hotové a majitelia zlata budú mať svoje výhry.

Ako by mali bežní ľudia hodnotiť krízovú voľbu medzi zlatom a kryptomenami ako alternatívami k doláru? Položte si nasledujúce otázky:

Dostávajú kryptografické nástroje od vlád na frak? Áno. Môže byť zlato dlhodobo manipulované? Nie.

Tieto otázky a odpovede v skutočnosti odpovedajú na väčšiu otázku, ako prežiť kolaps dolára.

Zlato funguje. Kryptomeny nie. Dosť bolo povedané.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali