Ako Miroslav Radačovský vyrazil eurobyrokratom dekel

Ako Miroslav Radačovský vyrazil eurobyrokratom dekel

Bratislava 23. augusta 2023 (HSP/Foto:Facebook/Miroslav Radačovský • predseda strany Slovenský Patriot a europoslanec)

 

Rozhovor s poslancom Európskeho parlamentu, bývalým sudcom Miroslavom Radačovským na aktuálne témy

Miroslav Radačovský
Na snímke europoslanec Miroslav Radačovský

Hlavné správy: Aký je váš pohľad na dianie na Slovensku v súvislosti s aktuálnym bojom o ovládnutie NBÚ, SIS a ďalších štátnych inštitúcií skupinou novodobých inkvizítorov blízkou určitým protislovenským silám?

Reklama

Miroslav Radačovský: Časť politických síl využila trestné stíhania, ktoré sa započali nástupom Matovičovej vlády voči nominantom strany Smer, ktorí sa z takého či onakého dôvodu stali tzv. kajúcnikmi. Podarilo sa im dosiahnuť, že tí kajúcnici čosi porozprávali, a boli to vážne veci. Osobne si myslím, že to dosiahli spôsobom, ktorý nebol v súlade so zákonom, možno nátlakom – a nátlak nemusí byť fyzický, nátlak môže byť aj to, keď vám niekto jemne naznačí, že by sa mohlo stať čosi, čo si neželáte. A tieto výpovede sa snažia zneužiť a ešte do volieb z toho vytĺcť nejaký kapitál a strany politických protivníkov pomocou toho nejako znemožniť.

 

Reklama

Hlavné správy: Myslíte si, že voľby toto nechutné predstavenie ukončia?

Radačovský: Do volieb to podľa mňa potrvá, ale otázka je, čo sa bude diať po voľbách. Stretol som sa aj s názorom, že po voľbách sa všetko skončí, lenže to nebude tak, že po voľbách sa vezmú spisy a vyhodia sa von oknom. Treba si uvedomiť, že každé začaté trestné stíhanie sa musí nejakým spôsobom aj ukončiť – zastavením, vznesením obvinenia, odsúdením či oslobodením. Tento problém tu teda bude aj po voľbách, ale mám trochu obavu z inej veci.

Môže nastať taký problém – a možno práve s tým ráta skupinka tých inkvizítorov, ako ich vy nazývate – že ak po nástupe novej vlády ľudia, ktorí budú chcieť rozhodovať nestranne a objektívne, dostanú na stôl všetky tie začaté trestné konania, ktoré sú, podľa toho, čo bolo medializované, naozaj dosť nepodložené, tak im neostane nič iné, ako niektoré veci zastaviť, niektorých ľudí oslobodiť. A to bude voda na mlyn týchto ľudí, ktorí budú kričať: „Vidíte, len čo prišli, všetko zastavujú!“ Takže z pohľadu občana sa vlastne dilema, komu tu veriť, nekončí.

 

Hlavné správy: Ako je možné, že sme sa dostali do takejto situácie?

Reklama

Radačovský: Toto všetko sa stalo najmä preto, lebo polícia podľa môjho názoru získala príliš veľkú moc, presahujúcu určité prirodzené hranice jej pôsobnosti. A potom, nie je predsa možné všetko opierať len o výpovede kajúcnikov.

 

Hlavné správy: A dá sa tým kajúcnikom vôbec veriť? Veď tu do očí bije ten možný konflikt záujmov, to je predsa jasný priestor pre win-win situáciu medzi dvomi stranami hrajúcimi nečisto: povedz nám čo potrebujeme počuť, aby sme mali kompromitujúci materiál na našich nepriateľov, a my ťa nepošleme do basy…

Radačovský: Vždy treba brať do úvahy, ako sa tí ľudia stali kajúcnikmi, ako sa dopracovali k tomu, o čo sa teraz opiera polícia a politici, ktorí hovoria: „Veď vaši ľudia sa popriznávali.“ Lenže otázka je, ako sa priznali. Každý právny úkon musí byť určitý, vážny a zrozumiteľný, nesmie byť urobený pod akýmkoľvek nátlakom.

 

Reklama

Hlavné správy: Budú sa dať ešte spätne prehodnotiť výpovede kajúcnikov? Alebo je to už uzavreté, premlčané…?

Radačovský: Ťažko povedať, či sa bude dať k tomu ešte vrátiť. Niektoré trestné činy sa nepremlčujú. Problém je, že toto je politický boj. Ale tu musím povedať, že podľa mňa toto celé skôr nahráva Smeru resp. Hlasu než druhej strane. Veď väčšina občanov, keď sa na to triezvo pozrie, tak si povie: „Dočasná vláda, Ódor a Čaputová, chcú zlikvidovať potenciálne nastupujúcu vládu.“ A prirodzená reakcia je postaviť sa na stranu tých, ktorým je ubližované.

Ľudia vidia, že toto je ťažké zastaviť: Národná rada nie je uznášaniaschopná, môžu skúšať ju zvolávať koľko chcú, Hamrana môžu chcieť odvolať koľko chcú… Komu sa podarí ľudí presvedčiť, to dúfam uvidíme čoskoro.

 

Hlavné správy: Mali by sa konať voľby. Zdá sa, že popri Smere je najnovšie favoritom aj Progresívne Slovensko…

Radačovský: Áno, Progresívne Slovensko „šliape ako píla“. Majú nenormálnu podporu, a tak idú hore. A pritom nemajú vlastne žiadny program. Celý ich program je založený na tom, že ak si ľudia zvolia niekoho iného, tak pre jednotlivcov ani pre celé Slovensko nebude už žiadna budúcnosť. A tvária sa, že jedine oni sú proeurópski a každý, kto má iný názor ako oni, je podľa nich protieurópsky. Lenže my žijeme v Európe, dokonca v strednej Európe, tak akí iní môžeme byť, ak nie proeurópski? Sme vari promongolskí či provietnamskí?

Tvrdia, že chceme odísť z EÚ, a že to bude katastrofa. Lenže my nechceme odísť z európskeho spoločenstva suverénnych národných štátov – my len namietame svojvôli nevolených bruselských úradníkov. To neznamená, že chceme odísť z Európy…

 

Hlavné správy: A čo NATO?

Radačovský: S NATO je to podobné. Minule sa ma v rámci jednej debaty v Bruseli pýtali, či sme za vystúpenie z NATO. Ja som im povedal: „Nie, my nie sme za vystúpenie zo systému kolektívnej európskej bezpečnosti, my sme za to, aby z NATO vystúpili Spojené štáty americké. Tam je kolektívne rozhodovanie, kde je každý člen rovnocenný, tak si to môžeme odhlasovať a rovno budeme môcť NATO premenovať na Európsky obranný systém.“ Skoro im oči vypadli. Začali protestovať, že to predsa nie je možné, že predsa nemôže existovať NATO bez USA. Tak som im povedal: „Vidíte, tu sami priznávate, že NATO, to sú USA a tí ostatní sú len vazali. A presne preto by mali USA z NATO odísť.“ Prial by som vám vidieť ich tváre.

Reklama

 

Hlavné správy: To je veľmi pekný spôsob ako s ľuďmi z týchto kruhov komunikovať. Na ich imperiálnu neokoloniálnu aroganciu a hrubo demagogickú argumentáciu treba reagovať primerane suverénnym a rukolapným spôsobom. Na hrubé vrece hrubá záplata…

Radačovský: Áno. O to viac, že s podobným pokriveným zrkadlom sa môžeme stretnúť na každom kroku. Tak napríklad si predstavte, že by sme začali o maďarskej menšine žijúcej na južnom Slovensku hovoriť ako maďarskojazyčných či maďarsky hovoriacich Slovákoch. Veď by z kože vyskočili. Ale pritom presne toto Zelenský bez problému robí, a naše médiá takisto: hovoria o ruskojazyčných, o rusky hovoriacich Ukrajincoch. Dôvod je jasný: nechcú priznať, že to sú Rusi, inak by niekto mohol začať koketovať s myšlienkou na právo národov na sebaurčenie.

Alebo bývalý viceprezident USA Mike Pence pred pár mesiacmi povedal, že „je v národnom záujem USA, aby Ukrajinci obsadili Krym“. To je škoda aj komentovať. Ani si nechcem predstavovať ako by si trhali vlasy, keby si podobnú nehoráznosť dovolil niektorý z ich politických súperov. Že by napríklad Rusko vyhlásilo, že je v jeho národnom záujme, aby Mexiko obsadilo Texas.

A podobnú zvrátenú logiku používajú spomínaní progresívci. Majú plné ústa slobody a liberalizmu, ale keď prišlo na očkovanie, tak kričali: povinne očkovať! Toto povie liberál? Veď liberál by mať postoj „kto chce, nech sa zaočkuje, kto nechce, nemusí“.

Reklama

Alebo ďalšia vec: chcú, aby štát dal deťom do učebných osnov ako povinnú výuku o gender ideológii, sexuálnej výchove a podobné veci. Toto predsa liberáli nerobia – naozajstný liberál by povedal, nech sa rozhodnú rodičia. Teda oni si ukradli pojem „liberál“ pre seba, hoci v skutočnosti im vôbec nepatrí.

Nehovoriac už o slove „progresívny“. Oni sa tvária, že sú progresívni, zatiaľ čo ostatné, najmä tie pronárodné strany logicky majú byť opakom, čiže zrejme spiatočnícke, zaostalé. Ale vezmite si napríklad konzervatívnu kresťanskú stranu CDU v Nemecku – zdá sa niekomu, že Nemecko smeruje kamsi dozadu, do stredoveku?

A od týchto hlúpostí potom odvodzujú svoju agendu. „Keď nebudete voliť nás, zatvoria vám hranice, pôjdete do Ruska, nebudete môcť študovať v zahraničí,“ strašia ľudí úplne absurdnými výmyslami, čo by sa údajne malo stať, ak vyhrá voľby Smer alebo SNS. A žiaľ, mnohí ľudia, a najmä mladí, takýmto nezmyslom veria.

 

Hlavné správy: Tieto komunikačné stratégie vyvinuli profesionáli a fungujú. Žiaľ, nie je veľa ľudí, ktorí sú natoľko analyticky a argumentačne zdatní, aby túto prešpekulovanú rétoriku dokázali v médiách účinne a najmä okamžite rozbíjať a demaskovať.

Reklama

Radačovský: Ale my musíme hovoriť svoju, slovenskú pravdu. Slovensko musí byť v Európe rešpektované, nie brániace sa, nie utekajúce. A rešpektovať nás budú iba vtedy, ak tu bude vláda, ktorá bude skutočne proslovenská.

 

Hlavné správy: Títo probruselskí a prowashingtonskí kvislingovia sa tvária, akí sme my v Európe a vo svete rešpektovaní, keď vo všetkom pritakávame veľkému bratovi. Lenže tá servilnosť v skutočnosti vzbudzuje len pohŕdanie. Rešpekt môže vzbudzovať jedine suverénnosť. Rešpektovať nás budú iba vtedy, ak budeme suverénni. Pekným príkladom je napríklad Maďarsko: o čo vážnejšie berú vo svete Maďarsko, keď Orbán hovorí nie to, čo chcú oni, ale to, čo chce on…

Radačovský: Presne tak. No a teraz sa pozrite na tieto vlády, ktoré tu boli v posledných rokoch, a ktoré by chceli vládnuť po voľbách: títo ľudia nechcú suverenitu, oni nechcú aby sme boli rešpektovaní – oni chcú, aby bol rešpektovaný Brusel. Lenže skutočná jednota národných štátov Európy nemôže spočívať v tom, že bude platiť to, čo povie najsilnejší, ale v tom, že každý povie to, čo považuje za potrebné a ostatní sa mu nebudú snažiť nanútiť niečo pre neho nevýhodné.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

10:00

Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to vo štvrtok Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane.

09:27

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Timur Ivanov
Na videosnímke moskovského súdu námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov sedí za mrežami na mestskom súde v Moskve
09:08

Obchodný prebytok Číny v apríli klesol, aj keď menej, ako ekonómovia očakávali. K jeho poklesu prispel slabší nárast vývozu ako dovozu. Ukázali to vo štvrtok údaje čínskeho colného úradu.

08:58

Sýrska protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na predmestie Damasku, ktorých terčom mala byť údajne jedna z budov. Oznámilo to sýrske ministerstvo obrany.

08:45

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli po zverejnení údajov z Číny, ktorá vykázala za apríl obchodný prebytok. Situáciu na trhu s ropou ovplyvnilo tiež potenciálne prímerie medzi Izraelom a Hamasom, najmä keď USA zvýšili svoje úsilie o sprostredkovanie dohody. No zároveň zisky z ropy obmedzil silný dolár, pričom predstavitelia americkej centrálnej banky Fed varovali, že úrokové sadzby zostanú vysoké dlhší čas.

08:35

Za “veľké sklamanie” označil vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.

08:27

Ukrajinský letecký útok na ruskú Belgorodskú oblasť zranil osem ľudí a poškodil desiatky obytných budov a áut.

07:54

Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov.

07:46

Izraelský minister obrany Joav Gallant v stredu vyhlásil, že misia na severe Izraela v konflikte s libanonským militantným hnutím Hizballáh nebola ukončená a dodal, že je naďalej odhodlaný umožniť bezpečný návrat evakuovaných obyvateľov do ich domovov. Informovala  agentúra Reuters.

07:32

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v stredu večer uviedla, že Británia sa rozhodla použiť “vyložené lži” na ospravedlnenie dávnejšie oznámených reštriktívnych opatrení vrátane vyhostenia vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne. Informovali  agentúry Reuters a AFP.

07:16

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili 17 z 20 útočných dronov, ktoré Rusko nasadilo na ukrajinské územie.

07:06

Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku v stredu jasne zvíťazila v parlamentných aj prezidentských voľbách. Volebná komisia už sčítala takmer tri štvrtiny hlasov.

Gordana Siljanovská-Davkovová
Na snímke prezidentská kandidátka Gordana Siljanovská-Davkovová z nacionalistickej strany Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE) odovzdáva hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb a druhého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miro Majerník

Ivan Štubňa

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali