Aké ďalšie kroky urobí Rusko pre víťazstvo v prípadnej vojne na Ukrajine?

Aké ďalšie kroky urobí Rusko pre víťazstvo v prípadnej vojne na Ukrajine?

Kyjev/Moskva/Washington 22. februára 2022 (HSP/Foto: TASR/AP – Russian Defense Ministry Press Service, TASR/AP-Vadim Ghirda,

 

Ak vypukne vojna na Ukrajine, v prvom rade si treba uvedomiť, že to nebude vojna Ruska, ale bude to ďalšia proxy vojna USA. Bude to bratovražedná vojna dvoch slovanských národov, čo elitám na Západe vyhovuje zo všetkého najviac

spoločné vojenské cvičenie bieloruskej a ruskej armády výcvikový priestor Brestskyj
Na snímke z videa zverejneným ruským ministerstvom obrany tanky pália počas spoločného vojenského cvičenia bieloruskej a ruskej armády v bieloruskom výcvikovom priestore Brestskyj

Zatiaľ čo USA do tejto vojny tlačia ukrajinské politické elity, lebo pre nich má taká vojna iba pozitíva, Európania už si nie sú takí istí, lebo vedia, že keď sa raz bojuje, nikto nikdy nevie, kam všade oheň vojny preskočí. Samozrejme USA by najviac vyhovovalo, keby sa vojnový oheň v Európe rozhorel čo najviac. Ekonomický konkurent (EÚ) bude zničený (vážne poškodený), vojenský konkurent (Rusko) vyčerpaný a veľa sa zarobí na dodávkach zbraní.

Reklama

Potom by sa USA už mohli naplno venovať iba Čine, voči ktorej uzavreli anglosaské spojenectvo v militaristickom spolku AUKUS.

 

Reklama
Ako je zatiaľ pripravená vojna

Ukrajinským elitám sa do vojny nechce. Uvedomujú si, že to bude ich koniec. Vždy je lepšie byť pri moci vo vlastnej krajine, ako byť v azyle neustále vydieraný v USA.

Chápu že budú obetovaní oni ako aj celá Ukrajina. Komu by sa chcelo.

Američania im stanovujú dátumy, ako naposledy 16-teho ale Ukrajinci nejdú. Iste sú z toho nervy a konflikty. V médiách prebehli informácie, že sa Zelensky s Bidenom po telefóne pohádali. Vieme si všetci predstaviť, ako Biden tlačí na Zelenského, ako mu vulgárne nadáva a dáva mu rozkazy. Zelenský však nemá chuť si ako Sákašvili žuť v hrôze svoju kravatu.

Rusko-bieloruské vojenské cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022
Na videosnímke raketový systém S-400 rozmiestnený v bieloruskej Brestskej oblasti počas rusko-bieloruských manévrov s názvom Spojenecké odhodlanie 2022

Biden tlačí, sľubuje zbrane a mediálnu podporu. Samozrejme, nemôže tam poslať vojakov ak nechce, aby sa to vymklo z rúk a z plánovaného lokálneho konfliktu bola medzikontinentálna atómová vojna.

O tom, že je hrozba vojny reálna, nič nesvedčí lepšie, ako útek ukrajinských oligarchov do zahraničia.

Reklama

Celý tento americký proxy konflikt je plánovaný ako spravodlivá obranná vojna Ukrajiny proti ruskej agresii. Svetová verejná mienka je už cez korporátne médiá pripravená. Teraz už je potrebná iba ukrajinská provokácia, na ktorú Rusi vojensky zareagujú. Táto ich odpoveď sa následne predá ako agresia a útok na zvrchovanú krajinu.

Články už sú napísané, (ako sa minule prezradil Bloomberg, ktorý nechtiac publikoval už vopred napísaný článok o tom, že Rusi zaútočili na Ukrajinu), a teraz už sa čaká iba na zámienku.

Rusi to však vedia. Vedia, že hlavným cieľom je vtiahnuť ich do vojny, v ktorej budú označení za agresora.

Ukrajinské vedenie, ktoré chce z časti vyhovieť aj Američanom tak v poslednom čase na línii dotyku pritvrdilo a začalo masívne ostreľovať DĽR a LĽR. Rusi preto evakuovali obyvateľov z Donbasu do Ruska. Aby si uvoľnili ruky. No nakoniec sa rozhodli obe republiky radšej uznať a voviesť do nich svojich vojakov. Teraz by sa útok Ukrajincov na tieto územia rovnal útoku na Rusko. Možno to pomôže schladiť horúce hlavy.

Ak predsa len Ukrajina, ktorá momentálne už aj oficiálne prišla o veľkú časť územia, zaútočí, tak celá vojna a všetky udalosti nadobudnú rýchly spád a Rusko v priebehu niekoľkých dní úplne zlikviduje ukrajinskú armádu. Osobne si myslím, že pri tom nepomere síl z nej po niekoľkých dňoch zostanú iba nepoužiteľné trosky.

Reklama

 

Čo sa bude diať po útoku Ruska

Rusko nebude nič anektovať, ale dá sa predpokladať, že skôr ako na Slovenskej hranici sa jednoducho nezastaví. Nie je na to žiaden rozumný dôvod.

Po tom, čo bude ukrajinská armáda na fronte rozmlátená na kašu (treba si uvedomiť, že Rusko môže mať odrazu na nebi niekoľko sto – až do tisíc lietadiel a iba z akvatória Čierneho mora môže v jedinom okamihu vystreliť skoro 500 rakiet), budú mať Luhanská a Donecká republika otvorené ruky, aby nastolili na Ukrajine novú vládu.

Obe tieto republiky sú aj teraz z pohľadu Ukrajiny formálne jej súčasťou. Ukrajina nikdy neuznala ich oddelenie (a určite ani neuzná a to ani po oficiálnom včerajšom uznaní zo strany Ruska). Preto Luhansko-Donecké politické elity iba formálne obnovia jednotu Ukrajiny a nastolia novú ukrajinskú vládu.

denný život na východe Ukrajiny
Na snímke novooleksandrivka – Anna Filimonovna, jedna z posledných obyvateliek, ktoré neopustili svoj domov na frontovej línii v dedine Novooleksandrivka na východe Ukrajiny

Súčasné politické elity, ak sa nestihnú z Ukrajiny evakuovať, budú postrieľané a odsúdené na ťažké žaláre, ako osoby zodpovedné za občiansku vojnu s tisícami mŕtvych, za genocídu, ako osoby zodpovedné za podporu fašizmu, za potieranie práv ruskojazyčnej menšiny a mnoho ďalších nepremlčateľných trestných činov proti životu a ľudskosti.

Ukrajina bude formálne obnovená vo svojich pôvodných hraniciach bez Krymu cez politické elity z Donecka a Luhanska, ktoré sú samozrejme proruské a pod kontrolou Ruska.

Exponovaní posluhovači súčasného režimu budú prenasledovaní a pozatváraní.

Začne sa zbližovanie oboch štátov a Ukrajina sa postupne vráti do zostavy Ruska, ako sa to momentálne deje s Bieloruskom.

 

Čo čaká Európu

To závisí od jej konkrétnych reakcií a reakcií jednotlivých štátov. Dajú sa predpokladať rozsiahle sankcie, ktoré rovnako ako momentálne sa zdá už na všetko odhodlané Rusko, budú mať negatívny dopad aj na štáty EÚ. Táto situácia nikomu neprospeje.

Reklama

Ak sa niektoré z európskych štátov zapoja do vojny, napríklad Poľsko, pobaltské štáty alebo napríklad Rumunsko, môže sa im stať, že sa po vojne budú vracať do zostavy Ruska, ako to bolo za Sovietskeho zväzu. Veľká vojna by nepoznala hranice, iba územia bojových operácii.

Stále sa historicky opakuje tá istá schéma a je veľkou chybou a smolou nás všetkých, že sa z nej nevieme poučiť. V okamihu, keď si Západ myslí, že je dosť silný, vyberie sa dobyť Rusko. Dnes to je namiesto Napoleona alebo Hitlera Biden a za ním stojace namyslené korporátne, hlavne americké elity.

Rusko-bieloruské manévre pokračujú
Na snímke tanky počas spoločného vojenského cvičenia bieloruskej a ruskej armády Spojenecké odhodlanie 2022 v bieloruskom výcvikovom priestore Obuš-Lesnovskyj

S nádejou, že možno teraz sa im podarí Rusko načať tak, že ho konečne rozdrvia a položia na lopatky. Možno sa im to naozaj podarí. Ale historická skúsenosť hovorí, a Európania to majú ešte stále zapísané na pozadí, že tieto ich ex-tempore končia zdrvujúcou porážkou.

Sovietsky zväz po poslednom takomto pokuse siahal po Berlín a dnes sa môže kľudne stať, že po ďalšej vojne bude siahať k Atlantiku.

Preto si želajme, aby k tejto vojne nedošlo. Aby sa ukrajinské elity pokakali natoľko, že pud sebazáchovy im nedovolí nechať sa vmanipulovať do tejto bratovražednej vojny.

Reklama

Formou uznania DĽR a LĽR vlastne Rusi urobili obranné opatrenia, aby viac zaistili svoju bezpečnosť pred Západom zamýšľanou vojnou.

Rusi konflikt nepotrebujú. Čas hrá pre nich. Ukrajinský režim je rozkolísaný, krajina zruinovaná. Po ďalších voľbách sa k moci dostanú ľudia, ktorí otočia kormidlo Ukrajiny znova na východ a veci sa zase usporiadajú pre Rusko prijateľnejším spôsobom. Je omnoho jednoduchšie sľúbiť Porošenkovi azyl a podporu, ako bojovať.

 

Ako sa tieto udalosti dotknú Slovenska

Od našich politických elít, ktoré sú momentálne voči USA nechutne servilné, bude záležať, ako dopadne Slovensko v tejto skúške dní.

Nedávno sme sa podpisom zmluvy DCA stali priamym vazalom USA a stratili sme štátnu suverenitu. USA v prípade vojny na Ukrajine môžu do nej zasahovať rôznymi spôsobmi a jedným z nich je aj letecká podpora Ukrajiny, samozrejme spočiatku asi nie priamo americkými lietadlami, ale slovenskými, ktoré sme si kúpili a teraz nám budú expresné dodané.

Reklama

Možno to bude podpora Ukrajiny raketami odpaľovanými z nášho územia alebo z lietadiel štartujúcich z nášho územia. Samozrejme, tieto alternatívy by asi prichádzali do úvahy, keby bol záujem konflikt eskalovať do väčšej vojny.

Kuchyňa Presun Cvičenie Saber Strike 2022
Na snímke príslušníci a vojenská technika jednotiek 2 CAV Regimentu USA na leteckej základni Kuchyňa

Čo urobia Rusi, ak na nich budú útočiť z nášho územia? Zo Slovenska? Myslím, že bez toho, aby vôbec riešili, že je to nejaký iný štát, budú vojensky odpovedať.

Nielen že sa ľahko môžeme stať cieľom ich rakiet, ale môžeme byť aj kompletne obsadení.

Američania v prípade pre nich nepriaznivého vývoja konfliktu jednoducho ujdú ďalej na západ, ale my tu zostaneme a budeme znášať dôsledky činov našich vlastizradcov, ktorí hlasovaním a podpisom zmluvy DCA tieto podmienky vytvorili.

Aby sa nenaplnili tieto scenáre a naša generácia nemusela zažiť hrôzy vojny, mali by sme urobiť všetko čo je v našich silách, aby sme tomu zabránili. Hlavným takýmto skutkom by malo byť vypovedanie práve podpísanej zmluvy s USA. Ale to by si vyžadovalo v prvom rade zmenu vlády.

Alebo si niekto z vás vie predstaviť, že by súčasná vláda viedla Slovensko v čase vojny?

Jozef Kováč

Reklama

 

Vzájomne si pomáhame

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám, že ste si prečítali článok a ak si myslíte, že si zaslúži, aby si ho prečítali viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať, ktoré nájdete pod článkom. Pomôžete tak rozšíriť informačné pole o faktoch, ktoré sa z iných médií verejnosť nemá ako dozvedieť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali