Ak dobehneme Maďarsko v očkovaní, budeme mať aj rovnaké štatistiky úmrtnosti?

Ak dobehneme Maďarsko v očkovaní, budeme mať aj rovnaké štatistiky úmrtnosti?

Bratislava 8. decembra 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Maya Alleruzzo, HSP)

 

Ako to vlastne je s tou nebezpečnosťou Covidu-19 a s užitočnosťou či dokonca nevyhnutnosťou očkovania? To je otázka, ktorú si kladie každý z nás. Skúsme sa nad tým trochu zamyslieť pri porovnaní štatistických čísel z nespochybniteľných zdrojov

pacient, nemocnica
Ilustračná snímka

V médiách sa objavujú rôzne údaje a je naozaj ťažké sa v tej záplave informácií zorientovať, najmä ak nám ponúkajú raz taký, inokedy opačný záver. Napríklad najnovšie informácie z Maďarska. Čo si má človek myslieť o tom, že na rozdiel od Slovenska, tam žiadny lockdown nemajú, napriek tomu, že tam pribúdajú nové prípady (a aj úmrtia) ako na bežiacom páse? A napriek tomu, že Maďarsko je znateľne viac zaočkované ako Slovensko…

Reklama

 

Čo hovoria oficiálne čísla

Rozhodli sme sa preto porovnať oficiálne dáta z dvoch nespochybniteľných, renomovaných zdrojov: jedným z nich je známa stránka s celosvetovou štatistikou koronavírusovej pandémie worldometers.info (viď tu) a druhým ďalšia celosvetovo pôsobiaca stránka, ktorá zhromažďuje údaje o veľkých globálnych problémoch ourworldindata.org (viď tu).

Reklama

Spojili sme údaje z týchto dvoch zdrojov. Do tabuľky s európskou covidovou štatistikou sme pridali ešte jeden stĺpec: percento zaočkovanosti populácie v jednotlivých krajinách. V tabuľke tak môžeme sledovať, do akej miery sa v danej krajine Covid-19 rozšíril, koľko oficiálnych úmrtí krajina registruje, a v porovnaní s tým, na koľko percent sú jej obyvatelia zaočkovaní.

tabuľka
Európske krajiny zoradené podľa úmrtnosti

Čo nám tabuľka ukazuje? Skôr než sa dostaneme k nejakému záveru, treba povedať, že všetky tieto covidové štatistiky sú len také presné, aké presné sú rôzne „bulharské konštanty“, ktorých násobením, sčítaním, odmocnením, pobosorovaním a scenzurovaním štátne orgány jednotlivých krajín dospeli k výsledkom, ktoré následne poslali medzinárodným organizáciám. Napriek tomu, pri štatistikách z mnohých krajín sa dajú rozpoznať určité tendencie.

 

Takže, čo sa dá z tabuľky vyčítať?

Je tu jedna všeobecná tendencia, ktorá poteší priaznivcov vakcinácie: dá sa povedať, že krajiny s vysokým počtom úmrtí na Covid-19 sú častejšie tými, kde je menej ľudí zaočkovaných. Táto všeobecná tendencia však nie je úplne jednoznačná a výsledok sa dá pripisovať aj iným faktorom: sú to často krajiny viac premorené a relatívne chudobnejšie (východoeurópske), s horším zdravotníckym systémom. V niektorých prípadoch potom čísla naznačujú pravý opak.

Porovnajme si napríklad Belgicko s premorenosťou cca 160 tisíc prípadov na milión obyvateľov, cca 2340 úmrtiami na milión obyvateľov a 76-percentnou zaočkovanosťou, či Česko s premorenosťou cca 210 tisíc prípadov na milión obyvateľov, cca 3150 úmrtiami na milión obyvateľov a 63-percentnou zaočkovanosťou, a na druhej strane Srbsko s premorenosťou cca 145 tisíc prípadov na milión obyvateľov, cca 1380 úmrtiami na milión obyvateľov a 48-percentnou zaočkovanosťou, či Bielorusko s premorenosťou cca 70 tisíc prípadov na milión obyvateľov, cca 550 úmrtiami na milión obyvateľov a 38-percentnou zaočkovanosťou.

Reklama

Iste, kritici povedia, že každý z tých prípadov je z nejakého dôvodu špecifický, ale napriek tomu sa dá tvrdiť, že očkovanie nie je jediným, a možno ani tým najdôležitejším faktorom ovplyvňujúcim covidovú situáciu v danej krajine.

 

Čo nám naznačujú čísla z Maďarska?

Pozoruhodná je situácia v spomínanom Maďarsku. V posledných dňoch tam počet nových prípadov trvale presahuje desaťtisíc, niekedy aj dvadsaťtisíc pozitívne testovaných denne a počet úmrtí od 22. novembra je nasledovný: 392, 171, 176, 185, 162, ?, ?, 460, 195, 192, 218, 191, ?, ?, 489. Napriek tomu v Maďarsku nie je žiadny lockdown, všetko funguje tak, ako normálne…

Pre nás je však zaujímavejšie porovnanie situácie v Maďarsku a u nás na Slovensku z hľadiska celkových čísel. Ak by sme práve toto porovnanie brali za bernú mincu, museli by sme si vážne položiť otázku, či je to naozaj práve očkovanie, čo danej krajine pomáha zachraňovať životy. Veď si to vezmite: kým Slovensko má zaočkovanosť 49 percent, premorenosť necelých 135 tisíc prípadov na milión obyvateľov a cca 2730 úmrtí na milión obyvateľov, susedné Maďarsko pri dokonca trochu menšej premorenosti cca 120 tisíc prípadov na milión obyvateľov má úmrtnosť až 3700 prípadov na milión obyvateľov – a to dokonca pri vyššej preočkovanosti obyvateľstva, až 64 percent.

Čiže, ak by sme aj Maďarsko, ktoré má teraz preočkovanosť o 15 percent vyššiu, v očkovaní dobehli, pritom, ako nepoznáme tie ďalšie faktory, ktoré tieto čísla ovplyvňujú, akú máme záruku, že neskončíme ako Maďari, s oveľa vyšším počtom úmrtí? To iba na margo vládnej demagógie o tom, že nás spasí jedine očkovanie a nič iné…

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali