A máme tu veľkú vzburu. Presne ako sme čakali

A máme tu veľkú vzburu. Presne ako sme čakali

Bratislava 14. marca 2024 (HSP/Foto: RTVS)

Aktualizované 14. marca 2024

Vláda konečne po pol roku vládnutia pristúpila k zmenám v RTVS, pretože táto rádio-televízia si už dlhodobo neplní svoju verejnoprávnu funkciu. Najmä, pod vedením Ľuboša Machaja sa tento problém stal vypuklý, keď redaktori sa politického spravodajstva stali aktivistami súčasnej opozície

RTVS
Výškový blok areálu Rozhlasu a televízie Slovenska (RVTS) v Mlynskej doline

Zamestnanci a externí spolupracovníci RTVS sa búria. Vidia v tom nástroj na politické ovládnutie RTVS. Samozrejme, že o politické ovládnutie aj ide. Načo je Slovákom televízia a rozhlas, ktorý si vôbec neplní svoju verejnoprávnu funkciu? Takáto inštitúcia je úplne zbytočná.

Reklama

Zamestnanci vo chvíli, keď píšem tento komentár, je ich už 800, podpísali petíciu, v ktorej žiadajú ministerku Martinu Šimkovičovú, aby svoj návrh vzala späť.

Vytvoril sa tak akýsi zoznam zamestnancov, ktorých po zmene vedenia treba určite prepustiť (ak teda k podpisu neboli nútení súčasným vedením – čo sa však treba pokúsiť zdokumentovať). Presne kvôli týmto zamestnancom televízia a rozhlas neplnia svoju úlohu verejnej služby.

Reklama

Títo zamestnanci si totiž myslia, že keď oni volia srdcom Progresívne Slovensko, že je nadmieru demokratické, ak to neustále omieľajú v éteri a potláčajú každý iný názor. Absolútne nechápu, že tieto inštitúcie majú slúžiť všetkým občanom a rozloženie politických preferencií, názorov na vojnu na Ukrajine, na všelijaké zvrhlé extrémistické ideológie je medzi obyvateľstvom úplne iný, ako je tento pomer v obsadenosti RTVS.

Keby boli títo ľudia pri zmysloch, tak by chápali, že väčšinu ľudí na Slovensku nezaujíma Progresívne Slovensko, že väčšina ľudí si zvolila úplne iné strany. Absolútne im to ukázali voľby, ale miesto toho, aby sa prispôsobili, uvedomili si, že sú vo verejnoprávnej inštitúcii a nevnášali do spravodajstva svoje osobné preferencie, ale snažili sa, aby ich spravodajstvo odrážalo rozloženie preferencií obyvateľov, tak robia presný opak. Robia kampaň stranám, ktoré vo voľbách prehrali a toto vydávajú za slobodné vyjadrovanie názoru a slobodu novinárskej profesie. Absolútne nepochopenie.

Keď budú mať vlastné súkromné médium, tak si tam môžu prezentovať názory aké chcú, ale nie vo verejnoprávnych inštitúciách, ktoré majú slúžiť všetkým.

Opakujem, všetkých týchto ľudí, ktorí podpísali petíciu, treba prepustiť, lebo nechápu v akej inštitúcii pracujú. Oni sami zničili jej vyváženosť, objektívnosť, nezaujatosť a pretvorili ich v pravý opak, teraz musí zasiahnuť vláda.

Verejnoprávna televízia nemôže predsa slúžiť Progresívnemu Slovensku a nazývať to nezávislosťou. RTVS nemá byť nezávislá. RTVS má odrážať názory a postoje celej spoločnosti, nie iba úzkeho politického, a ešte k tomu extrémistického kruhu.

Reklama

Opakujem, že všetkých treba prepustiť, a to aj keby na nejaký čas niektoré relácie vôbec nemali vyjsť. Aj keby večerné spravodajstvo televízie aj niekoľko mesiacov vôbec nevyšlo. I tak ich treba prepustiť a prijať nových, ktorí si lepšie budú uvedomovať, aké funkcie plnia tieto organizácie a ako má novinár v takýchto inštitúciách vystupovať, pracovať a pôsobiť.

To, že niektoré relácie nebudú nejaký čas vychádzať, nech nás vôbec netrápi. Lebo v takej podobe ako vychádzajú dnes, nemajú pre väčšinu spoločnosti i tak žiaden význam.

Prepustiť ich treba aj preto, že v RTVS vládne ohromná prezamestnanosť a ak 800 ľudí odíde, tak stačí na tú istú prácu prijať 400, i to bude veľa.

Novému vedeniu sa tu naskytne vynikajúca neopakovateľná príležitosť pretransformovať RTVS na modernú, omnoho štíhlejšiu organizáciu, čo mu umožní ušetriť značnú časť mzdových prostriedkov.

Pred novým vedením, ktoré ešte nie je známe, bude stáť veľmi náročná úloha. Úloha náročná psychicky. Všetko čo na jej realizovanie potrebujú je odvaha a podpora radikálneho kroku, ktoré sú veľmi potrebné, zo strany vlády. Našu podporu, podporu obyvateľov, ktorí máme na politické dianie iný názor a nevolíme ani Progresívne Slovensko, ani Korčoka, už majú – radšej žiadne politické relácie ako také, aké sa v týchto médiách produkujú dnes.

Reklama

Verme spolu, že všetkých 800 zamestnancov, ktorí podpísali petíciu, a tým preukázali, že nechápu funkciu RTVS, a že ani nie sú ochotní absolútne zobrať do úvahy, že táto inštitúcia sa musí zobjektivizovať, sa v dohľadnej dobe ocitne na trhu práce.

Treba tiež povedať, že v rovnakej situácii ako RTVS, sa nachádza aj štátna tlačová agentúra TASR. Tá je zatiaľ akoby v závetrí mimo pozornosti vlády. To však neznamená, že jej pôsobenie je v poriadku. Práve naopak. Jej pôsobenie je rovnako nevyvážené a neobjektívne, ako to vidíme v RTVS.

Jednostrannosť je pre produkciu TASR typickou. Súčasnému vedeniu sa absolútne nedarí reflektovať zmeny v spoločnosti ani zmeny v rozložení politických preferencií Slovákov. Rovnako ako RTVS slúži záujmom úzkej politickej skupine a vláda by mala upriamiť pozornosť aj na túto inštitúciu.

Zmena vedenia je tu nevyhnutná, aby sa spravodajstvo agentúry mohlo zobjektívniť, vyvážiť podľa preferencií obyvateľstva a rozloženia síl, politických i hodnotových preferencií spoločnosti.

Pritom, tu platí to isté ako v RTVS. Ak si nejaký čas agentúra nebude vedieť splniť svoju úlohu v rozsahu, ako by mala, kvôli prepúšťaniu novinárov, ktorí nechápu, kde pracujú a odmietajú vykonávať svoju prácu objektívne, je to veľmi prijateľná daň za to, že sa toto spravodajstvo následne vyváži.

Držme preto palce ministerke kultúry, aby vytrvala a nezľakla sa vlády, aby jej poskytla potrebnú podporu a hlavne novému vedeniu, ktoré sa bude musieť popasovať so zaujatými redaktormi a tvorcami.

Diskurz vo verejnom priestore musí byť zobjektivizovaný a k tomu určite pripravované zmeny pomôžu. Inštitúcie, ktoré neslúžia občanom, ale iba na presadzovanie názorov a záujmov úzkej časti personálu názorovo napojenej na extrémistické politické sily, sú Slovensku i tak nanič.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:33

Dva mesiace pred plánovanou konferenciou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Essene organizujú predstavitelia tohto mesta i ďalší aktéri demonštrácie proti tejto strane, na ktorých sa očakáva účasť desiatok tisíc ľudí.

12:24

Naprieč austrálskymi metropolami sa v sobotu konali protesty za účasti stoviek ľudí, ktorí požadujú prísnejšie zákony s cieľom skoncovať s násilím páchanom na ženách. Informovala agentúra AFP.

12:00

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu, uviedol zdroj z prostredia tamojšieho rezortu obrany.

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali