Premiér sa vyjadril k návrhom zmien v RTVS: To, čo sa deje, je nevídané

Premiér sa vyjadril k návrhom zmien v RTVS: To, čo sa deje, je nevídané

Bratislava 13. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian)

Aktualizované 13. marca 13:17

Návrhom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase by sa mohol podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) parlament zaoberať už v apríli. Otázku telerozhlasu by chcel mať vyriešenú do leta. Vyplýva to z rozhovoru Fica pre denník Štandard. Doplnil, že v RTVS treba sprísniť kontrolné mechanizmy a zmeniť jej charakter z hľadiska právnej formy

Robert Fico
Na snímke premiér SR Robert Fico

Fico v rozhovore potvrdil, že RTVS by sa nemala rozdeľovať. Jednou z myšlienok bola aj možnosť, aby sa inštitúcia stala štátnou akciovou spoločnosťou s tým, že by akcionárom bolo ministerstvo financií. “Boli predsa zrušené koncesionárske poplatky. Ak tam štát dáva toľko desať miliónov eur, koľko dáva, asi je normálne, že by tam ministerstvo financií malo mať svojho človeka vo vedení, predstavenstve, dozornej rade takejto akciovej spoločnosti,” priblížil premiér.

Reklama

V RTVS je tiež podľa Fica potrebné sprísniť kontrolné mechanizmy. “To, čo sa deje v slovenskej televízii, je nevídané,” povedal a v tejto súvislosti zopakoval kritiku redaktorky RTVS počas brífingu v Prahe, kde podľa neho útočila a použila klamstvá. Fico tvrdí, že mu nezáleží na obsahu vysielania súkromných televízií. Za dôležité považuje alternatívne médiá či komunikáciu cez sociálne siete a stretnutia s ľuďmi. Rozhodnutie vo vzťahu k RTVS podľa neho spôsobí “politickú traumu” v opozícii.

 

Reklama

Ministri sa zhodujú, že zmena v telerozhlase je potrebná

RTVS je v stave, v ktorom sú potrebné zmeny. Zhodli sa na tom ministri, ktorí sa k tejto téme vyjadrili pred rokovaním vlády. Otázky súviseli s predloženou verziou návrhu zmien v telerozhlase, ktorý podstatne mení kreovanie orgánov verejnoprávneho média.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) uviedol, že na nevyhnutnosti zmien v súčasnej RTVS je v koalícii zhoda, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) sa zároveň pridal ku kritikom obsahu vysielania telerozhlasu. “RTVS neplní svoje verejnoprávne poslanie,” povedal.

Najostrejší bol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ktorý zopakoval svoje myšlienky z utorkového (12. 3.) statusu na sociálnej sieti. Kritizuje osobu generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i nehospodárne využívanie drahých externých služieb, najmä však absenciu širšieho názorového spektra v obsahu vysielania.

“RTVS je roky paródiou vyváženosti a objektívnosti,” vyhlásil Taraba, ktorý mieni, že súčasné verejnoprávne médium a jeho spravodajský výstup je ovplyvňovaný politickými väzbami na súčasnú opozíciu. “Úzka skupina ľudí, ktorá končí na kandidátkach PS, si z RTVS urobila stranícke médium. Toto nemá nič s pluralitou. Stanovisko vlády je jasné, Slovenská televízia a rozhlas majú patriť všetkým občanom,” zdôraznil. Myslí si, že návrh, ktorý Ministerstvo kultúry SR predložilo v pondelok (11. 3.) do pripomienkového konania, na vláde schvália bez výraznejších zmien.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) potvrdila, že zdieľa názor, ktorý panuje v koalícii. “A to, že zmeny vo vedení RTVS podporujeme, pretože RTVS má byť objektívna, nemá sa správať ako súkromné médium,” uviedla. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) si vie predstaviť zmenu v RTVS, k návrhu zákona sa však bližšie zatiaľ vyjadrovať nechce, odvoláva sa aj na legislatívny a pripomienkovací proces, ktorý môže modifikovať predloženie znenie. Za dôležité však pokladá najmä to, akým spôsobom je RTVS vedená.

Reklama

Ďalší zástupca Hlasu-SD vo vláde, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš, tiež upozornil, že návrh je len na začiatku pripomienkového procesu. “Návrh sa preto môže meniť, radi sa vyjadríme k jeho finálnej verzii,” uviedol Tomáš. “Faktom je, že RTVS potrebuje zmenu,” dodal.

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase neráta s rozdelením na dva samostatné subjekty, prináša však viacero zmien. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

Návrh ostro odsúdila opozícia. Snahy o nový spôsob kreovania orgánov verejnoprávneho média, pri ktorom bude mať rozhodujúci vplyv minister kultúry a parlamentná väčšina, označila opozícia za snahu o zrušenie verejnoprávnosti RTVS a za pretvorenie mediálneho domu na propagandistický názor súčasnej vlády.

 

Opozícia hovorí o konci verejnoprávnosti

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase neráta s rozdelením na dva samostatné subjekty, prináša však viacero zmien. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

Reklama

Návrh ostro odsúdila opozícia. Snahy o nový spôsob kreovania orgánov verejnoprávneho média, pri ktorom bude mať rozhodujúci vplyv minister kultúry a parlamentná väčšina, označila opozícia za snahu o zrušenie verejnoprávnosti RTVS a za pretvorenie mediálneho domu na propagandistický názor súčasnej vlády.

 

RTVS vidí za návrhom zmien snahu o účelové ovládnutie verejnoprávnych médií

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase považuje telerozhlas za účelový. RTVS za tým vidí snahu vládnej koalície ovládnuť verejnoprávne médiá a podriadiť ich silnej politickej moci. Legislatíva je podľa nej v rozpore s princípmi európskej ochrany verejnoprávnych médií. Plánuje k nej predložiť pripomienky. TASR jej stanovisko poskytla vedúca odboru komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.

Telerozhlas odmieta zdôvodnenie, že zmeny sú potrebné pre jej zaujatosť a neobjektívnosť spravodajstva. “Predložená dôvodová správa k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase uvádza zavádzajúce a neobjektívne informácie, ktoré účelovo skresľujú plnenie verejnoprávnej funkcie RTVS, predovšetkým v oblasti jej nestrannosti, objektivity a vyváženého spravodajstva,” poznamenal. Ministerstvo kultúry podľa inštitúcie dosiaľ neuviedlo žiadne konkrétne výhrady podložené dôkazmi, že by si neplnila svoje zákonné povinnosti.

Za účelový považuje RTVS tiež návrh na zmenu voľby riaditeľa. Skritizovala aj zámer zriadiť programovú radu, ktorá má dohliadať na dodržiavanie verejnoprávneho charakteru vysielania. Považuje to za zásah do fungovania a nezávislosti verejnoprávneho média. “Odmietam tvrdenia, že pôvodná tvorba RTVS je nedostatočná,” poznamenal šéf RTVS Ľuboš Machaj. Telerozhlas upozornil tiež na to, že návrh sa nekonzultoval s nikým z manažmentu inštitúcie.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali