Od 6. mája by podľa Matoviča mohli byť otvorené všetky obchody, s výnimkou nákupných centier. Vyjadril sa aj k Sulíkovi: Správa sa ako keby ani nebol náš koaličný partner. Osobne ma to zraňuje

Od 6. mája by podľa Matoviča mohli byť otvorené všetky obchody, s výnimkou nákupných centier. Vyjadril sa aj k Sulíkovi: Správa sa ako keby ani nebol náš koaličný partner. Osobne ma to zraňuje

Bratislava 2. mája 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR – Pavel Neubauer)

 

Od stredy 6. mája by mohli byť otvorené všetky obchody, s výnimkou nákupných centier. V dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Priblížil, že o tom v súčasnosti rokujú odborníci a epidemiológovia. Celá Európa podľa jeho slov Slovensku závidí, ako zvláda situáciu s koronavírusom

Na snímke predseda vlády Slovenskej republiky Igor Matovič (OĽaNO)

Matovič taktiež uviedol, že ho nebavia podrazy zo strany predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) a ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Reklama

„Nech už neblázni a rešpektuje názor autorít, ktorými sú epidemiológovia či infektológovia. Koronakrízu zatiaľ zvládame úžasne, tak si to nepokazme zbrklými a hlúpymi rozhodnutiami. Keď si tú disciplínu udržíme, tak v najbližších dvoch týždňoch môžeme mať nula nakazených a môžeme otvoriť všetko,” zdôraznil premiér.

Potvrdil, že v tejto súvislosti Sulíka osobne opakovane na rokovaní vlády vyzýval, aby nerobil podrazy. „Chýba mi zodpovednosť z jeho strany. Správa sa ako keby ani nebol náš koaličný partner. Osobne ma to zraňuje a berie mi to dve tretiny životnej energie, ktoré chcem venovať Slovensku,” konštatoval Matovič.

Reklama

Občanom Slovenskej republiky odporučil, aby rešpektovali rozhodnutia epidemiológov a infektológov. „Verím, že tí nás z koronakrízy postupe vyvedú. Pri súčasnej situácii by sme navyše mohli vyjsť v ústrety dôchodcom a nerušiť možnosť bezplatného cestovania,” priblížil premiér. Zároveň zopakoval, že slovenská ekonomika neprežije druhú vlnu koronavírusu.

„Musíme preto postupne prijímať také opatrenia, aby sme to zvládli,” dodal Matovič.

 

Premiér pripustil, že by mohli žiaci dobehnúť učivo v škole počas leta

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) pripustil, že deti by mohli mať počas letných prázdnin možnosť aspoň mesiac chodiť do škôl a dobehnúť zameškané učivo. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy vysvetlil, že ak to umožní situácia a čísla budú naďalej priaznivé, bolo by to v prospech detí.

Reklama

Zdôraznil, že o tom, ale aj o skoršom otvorení obchodov budú rozhodovať odborníci a epidemiológovia, nie politici.

Na otázku, či zvažujú zrušenie letných prázdnin, odpovedal, že nie všetky deti mali počas krízy rovnaké možnosti venovať sa štúdiu vzhľadom na pomery, z akých pochádzajú. “Je, samozrejme, v ich záujme, aby sme túto medzeru dobehli,” poznamenal s tým, že uvažujú, že by aspoň mesiac počas prázdnin dali deťom možnosť chodiť do školy.

V súvislosti s otváraním predškolských zariadení skonštatoval, že nie všetci rodičia sú ochotní dať svoje deti do škôlok už teraz.

 

Dohoda na mene nového generálneho prokurátora zatiaľ nie je

Reklama

Koaliční partneri už diskutovali o novom generálnom prokurátorovi, dohoda na mene zatiaľ nie je, aj to povedal premiér Igor Matovič (OĽaNO)  v diskusnej relácii RTVS. Skonštatoval, že z programového vyhlásenia vlády (PVV) sa bude koalícia snažiť naplniť čo najviac, pripustil, že niektoré opatrenia sa budú musieť odložiť vzhľadom na krízu. Kritizoval súčasné médiá, zastáva nápad vládnych novín.

“Nie je dohoda na mene, tri štyri mená zazneli a každý jeden je veľmi dobrý kandidát,” priblížil Matovič v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora s tým, že ho potešila konštruktívna diskusia aj návrhy koaličných partnerov. Ak by vybrali hociktorého zo spomínaných kandidátov, šlo by podľa neho o osobu, za ktorú by sa nikto nehanbil postaviť. Mená však nekonkretizoval.

V súvislosti s PVV a jeho naplniteľnosťou skonštatoval, že bude potrebné okresať nezmyslené výdavky, pričom kritizoval predchádzajúcu vládu. Poznamenal, že vzhľadom na krízu bude dôležitá spolupatričnosť a zodpovednosť. Potrebu vidí v podpore domácich produktov a firiem. Ľudia, ktorí si to môžu dovoliť, by podľa neho mali investovať, aby tak dali prácu ďalším. Podotkol, že ak príde druhá vlna koronakrízy, slovenská ekonomika ju nemusí prežiť.

Pripustil, že niektoré navrhované opatrenia budú musieť odložiť. “Budeme sa musieť postaviť aj pred nepopulárne rozhodnutia. Musí byť na tom najprv dohoda v koalícii,” uviedol s tým, že bude potrebné sa spolu postaviť pred občanov, čestne im hovoriť o tom, čo si môžeme dovoliť teraz a čo až neskôr.

Za prioritu označil aj školstvo. “Samozrejme, že školstvo musí byť popri zdravotníctve alfou a omegou. Ak budeme mať ľudí chorých a hlúpych, nikam sa nedopracujeme,” podotkol s tým, že túto kapitolu mal na starosti minister školstva a ako ju napísal, tak si za tým musí stáť.

Premiér sa vyjadril aj k plánovaným vládnym novinám. Odmieta, že by šlo o propagandu. Poskytnúť majú podľa neho kompletný odpočet toho, koľko sa vybralo financií, minulo, koľko a odkiaľ sa požičiavalo, ale aj odpočet zákonov, ktoré sa v rámci rezortov prijímali. “Ak by to bolo o tom, že slovenské médiá tiež iba sprostredkúvajú pravdu ľuďom a nesnažia sa ňou manipulovať, v tom prípade vládne noviny nepotrebujeme. Bohužiaľ, mnohé médiá manipulujú pravdou a podsúvajú ľuďom iba svoj obraz,” tvrdí.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali