Venezuela odmieta používať dolár v ropnom biznise. Namiesto toho obchoduje v čínskych juanoch

Venezuela odmieta používať dolár v ropnom biznise. Namiesto toho obchoduje v čínskych juanoch

Caracas 19. septembra 2017 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Ariana Cubillos)

 

Venezuela, krajina s bohatými zásobami ropy, už nerobí ropný biznis v amerických dolároch

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Venezuela, krajina bohatá na ropu, už neobchoduje s ropou v amerických dolároch. Podľa Wall Street Journal vláda krajiny pred niekoľkými dňami vyzvala domácich i zahraničných obchodníkov s ropou, aby obchodovali len v eurách.

Reklama

Štátna ropná spoločnosť Petróleos de Venezuela SA (PdVSA) vyzvala svojich partnerov na otvorenie účtov v eurách alebo na výmenu existujúcich aktív z dolárov na eurá, informuje finančný blog Zerohedge. “Na boj proti hospodárskej blokáde teraz používame kôš rôznych mien, aby sme sa oslobodili od dolára,” cituje viceprezident PdVSA Tareck El Aissami.

Súčasné vládne dokumenty však ukazujú, že v súčasnosti sa obchoduje s čínskym juanom. V týždni od 4. septembra do 8. septembra bol prvýkrát barel ropy (159 litrov) účtovaný v juanoch. Cena bola 300,91 juanov (asi 38 eur). V týždni od 11. septembra do 15. septembra cena vzrástla na 306,26 juanov (okolo 39 eur).

Reklama

 

Oslobodenie sa od dolára

Minulý týždeň venezuelský prezident Nicolas Maduro oznámil zmeny platobných modalít. “Venezuela zavedie nový systém medzinárodných platieb a vytvorí menový kôš na oslobodenie od dolára. Ak nás prenasledujú s dolárom, použijeme rubeľ, juan, jen, indickú rupiu a euro.”

Odchod krajiny trpiacej hospodárskou krízou a stavmi podobnými civilnej vojne od dolára je významný, pretože Venezuela má pravdepodobne stále najväčšie zásoby ropy na svete pred Ruskom a Saudskou Arábiou. Platforma Goldcore uvádza, že venezuelské rezervy tvoria asi 300 miliárd barelov ropy – asi desaťnásobok amerických zásob a asi o 30 miliárd barelov viac ako rezervy Saudskej Arábie.

Rozhodnutie venezuelskej vlády je tiež pozoruhodné, pretože zodpovedá trendu odchodu od amerického dolára, ktorý je pozorovaný na celom svete už niekoľko mesiacov. Roky sa dve hlavné hospodárske mocnosti, Čína a Rusko, snažia o to, aby bol ich obchod nezávislý od poprednej svetovej meny. Na stretnutí krajín BRICS v čínskom meste Xiamen povedal ruský prezident Vladimir Putin: “Rusko zdieľa obavy krajín BRICS, pokiaľ ide o nespravodlivosť súčasnej globálnej ekonomiky a finančnú architektúru, ktorá nezohľadňuje rastúcu váhu rozvíjajúcich sa krajín. Sme pripravení spolupracovať s našimi partnermi na reforme medzinárodnej finančnej regulácie a na prekonanie masívnej hegemónie obmedzeného počtu rezervných mien.”

Reklama

S týmto vyhlásením sa Putin zameral na dolár a podporný petrodolárový systém, ktorý úzko súvisí s ropným obchodom. Oceňovanie ropy v amerických dolároch má mimoriadne dôležitú úlohu pre dolár ako celosvetovo akceptovanú rezervnú menu. Pokiaľ je najdôležitejšia komodita svetového hospodárstva obchodovaná v dolároch, existuje trvalý dopyt po americkej mene z krajín, ktoré chcú nakupovať ropu. Tento systém je pravdepodobne spôsobený rozhovormi americkej vlády so saudskoarabskými vodcami, ktoré boli prijaté začiatkom sedemdesiatych rokov 20. storočia. Na druhej strane Saudská Arábia investovala veľkú časť svojich dolárových príjmov z ropného obchodu do amerických štátnych dlhopisov za posledné desaťročia, čím financovala americkú vládu. Ak by sa tento systém dostal do zlého stavu, pravdepodobne by to malo ďalekosiahle dôsledky pre moc vlády USA vo svete.

Pred niekoľkými dňami bolo oznámené, že čínska vláda začne v budúcnosti uzatvárať zmluvy o obchodovaní s ropou, ktoré by mohli spôsobiť, že dolár bude pre čínske obchodovanie s ropou zbytočný. Cenné papiere sú tiež prevoditeľné na fyzické zlato.

Veľké nákupy zlata v posledných rokoch – najmä v Číne a Rusku, ale aj v krajinách ako India a Turecko – s  interpretované niektorými pozorovateľmi ako prípravy na (čiastočné) oddelenie od dolárového systému.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali