Turecko a EÚ sa usilujú ukončiť vízový spor ohrozujúci dohodu o migrantoch

Turecko a EÚ sa usilujú ukončiť vízový spor ohrozujúci dohodu o migrantoch

Brusel 13. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Bezvízový styk pre tureckých občanov je rovnako ako šesť miliárd eur a urýchlenie rokovaní o členstve v EÚ stimulom na to, aby Turecko zabránilo migrantom v ceste do Európy a prijalo späť tisíce ďalších, ktorí na nej uviazli

Turecký minister pre záležitosti Európskej únie Volkan Bozkir dnes rokuje v Bruseli s predstaviteľmi EÚ s cieľom urovnať spor ohrozujúci dohodu s Tureckom o navracaní migrantov, informovala tlačová agentúra AP. Konflikt vyvolala požiadavka EÚ, aby Turecko upravilo svoje protiteroristické zákony, ak chce bezvízový styk s úniou.

Reklama
Ilustračné foto
Frederica Mogheriniová

Podľa AP sa dnes Bozkir stretne s eurokomisárom pre rokovania o rozšírení Johannesom Hahnom a s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku Federicou Mogheriniovou.

Bozkir sa vo štvrtok vyjadril, že “ak sú problémy v tomto konkrétnom bode, potom sú možno ohrozené všetky body balíčka (dohody), o ktorých sme rokovali a dohodli sa na nich v uplynulých mesiacoch”.

Reklama

Bezvízový styk pre tureckých občanov je rovnako ako šesť miliárd eur a urýchlenie rokovaní o členstve v EÚ stimulom na to, aby Turecko zabránilo migrantom v ceste do Európy a prijalo späť tisíce ďalších, ktorí na nej uviazli.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil v pondelok členstvo v EÚ za jeden zo strategických cieľov svojej krajiny. Len niekoľko dní predtým však vyhlásil, že jeho krajina nebude kvôli liberalizácii vízového režimu zo strany EÚ meniť svoje protiteroristické zákony.

Volkir vo štvrtok navštívil Európsky parlament v Štrasburgu a novinárom potom povedal, že ide o “nedorozumenie”, pretože Európska komisia formulovala požadovanú zmenu protiteroristických zákonov ako “odporúčanie”, citovala ho turecká tlačová agentúra Anadolu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali