Mimoriadna správa: Teroristický útok v Berlíne! Do davu ľudí na vianočných trhoch vrazil nákladiak. K útoku sa priznal Islamský štát

Mimoriadna správa: Teroristický útok v Berlíne! Do davu ľudí na vianočných trhoch vrazil nákladiak. K útoku sa priznal Islamský štát

Berlín 19. decembra 2016 (HSP/Foto: Twitter/TASR/AP-Michael Sohn) AKTUALIZUJEME

 

Nákladiak vo vysokej rýchlosti narazil do ľudí na vianočných trhoch na Breitschedplatzi v Berlíne. Najnovšie správy hovoria o 12 mŕtvych a takmer 50 zranených  

 

Reklama
Na snímke sanitky prichádzajú po tom, čo nákladné auto vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne.
Na snímke sanitky prichádzajú po tom, čo nákladné auto vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne.

21:02 K útoku sa prihlásil Islamský štát. K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Oznámila to dnes tlačová agentúra Amák napojená na IS s tým, že čin vykonal bojovník Islamského štátu.“Osoba, ktorá vykonala útok kamiónom v Berlíne, je vojak Islamského štátu a útok vykonal v reakcii na výzvy zamerať sa na občanov križiackej koalície,“ uviedla agentúra Amák.

Jej správa však neobsahuje ďalšie údaje o útoku alebo jeho páchateľovi. Podľa nemeckého týždenníka Der Spiegel to naznačuje, že masaker v Berlíne nebol koordinovaný s vedením IS v Iraku a v Sýrii.

Reklama

Ak by sa potvrdilo, že čin v Berlíne zorganizoval IS, bol by to najväčší islamistický útok v Nemecku od roku  2011, keď kosovský Albánec Arid Uka, sympatizujúci so salafistami, zastrelil na letisku vo Frankfurte nad Mohanom dvoch amerických vojakov.

20:27 Podozrivého z útokov prepustili. Muž, ktorý bol zadržaný pre podozrenie z útoku, bol prepustený na slobodu a nebol naňho vydaný zatykač. Oznámila to dnes večer Spolková prokuratúra v Karlsruhe. „Doterajšie výsledky vyšetrovania nepotvrdili dôvodné podozrenie zo spáchania tohto činu proti obvinenému,“ uviedla prokuratúra v zdôvodnení, pričom tiež spomenula, že očitý svedok nemal podozrivého pri jeho sledovaní po tom, ako vyskočil z nákladiaku, „vždy na očiach“.

17:46 Šiesti mŕtvi sú nemeckí občania. Uviedol to dnes šéf nemeckej polície Holger Münch s tým, že zo 48 ľudí, ktorí pri útoku utrpeli zranenia, bolo dnes 24 prepustených do domáceho ošetrenia.

16:45 Polícia už hovorí o „jednom alebo viacerých páchateľoch“: Páchateľ alebo páchatelia pondelňajšieho útoku na vianočné trhy v Berlíne, pri ktorom zahynulo 12 ľudí a ďalších takmer 50 osôb utrpelo zranenia, môžu byť na úteku, uviedol dnes na tlačovej konferencii v Berlíne šéf nemeckej polície Holger Münch. „Máme vysoký stupeň pohotovosti a pokračujeme vo vyšetrovaní – samozrejme, vo všetkých smeroch,“ uviedol Münch. Jeho slová zazneli po tom, ako nemecká prokuratúra vyhlásila, že muž pakistanského pôvodu, ktorého polícia v súvislosti s útokom na vianočných trhoch bezprostredne po jeho uskutočnení zadržala, pravdepodobne nie je jeho páchateľom.

Podľa pôvodných informácií mal za volantom sedieť muž pochádzajúci z Pakistanu alebo Afganistanu, ktorého polícia zadržala. Zadržaného neskôr identifikovali ako 23-ročného Pakistanca Navida B., ten však účasť na útoku od začiatku popiera.

Reklama

Nemecký generálny prokurátor Peter Frank v súvislosti s jeho zadržaním na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že na potvrdenie skutočnosti, či páchateľom útoku bol alebo nebol spomínaný Pakistanec, je potrebné počkať do dnešného večera. „Musíme si zvykať na myšlienku, že on tým páchateľom nebol,“ dodal Frank. Miesto pondelňajšieho útoku dnes navštívila v sprievode spolkového ministra vnútra Thomasa de Maiziera aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá už predtým označila útok za teroristický čin

13:50 Zvrat vo vyšetrovaní! Nemecká polícia zatkla údajne nesprávneho muža v prípade útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne. S odvolaním sa na informácie z prostredia najvyšších miest tajných služieb to dnes napísal denník Die Welt. Skutočný vinník má byť stále na slobode a ozbrojený

13:10 23- ročný muž, ktorého nemecké úrady podozrievajú z útoku kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne, svoju vinu vytrvalo popiera, ako aj akúkoľvek spojitosť svojej osoby s týmto činom. S odvolaním sa na informácie z prostredia bezpečnostných zložiek to napísala agentúra DPA.

11:20 Nemecké bezpečnostné zložky konečne identifikovali zadržaného podozrivého. Je ním utečenec Navid B., ktorý používal aj dve ďalšie prezývky podobné zverejnenému menu Navid B. S odvolaním sa na informácie získané z bezpečnostných kruhov to dnes napísala agentúra DPA. Totožnosť podozrivého zverejnil dnes tiež nemecký denník Die Welt. Denníky Bild a Welt uvádzajú, že pochádza z Pakistanu.

Navid B. sa údajne narodil 1. januára 1993 v pakistanskom meste Turbat, píše Die Welt. Cez hraničný priechod v Bavorsku mal na územie Nemecka vstúpiť 11. februára tohto roka. Polícia ho zatiaľ ako podozrivého islamistu neevidovala. Denník Bild však píše, že sa o ňom vedelo pre menej závažné trestné činy ako o drobnom kriminálnikovi. O aké „malé delikty“ malo ísť, nie je bezprostredne známe. DPA ďalej píše, že muž sa zdržiaval v utečeneckej ubytovni na bývalom berlínskom letisku Tempelhof. Tento areál dnes nadránom prehľadali špeciálne jednotky nemeckej polície SEK.
O aké doklady alebo informácie sa polícia pri stanovení totožnosti podozrivého oprela, nie je známe. Médiá už skôr informovali, že mladík používal viacero falošných identít.

Reklama

10:40 Mŕtvy 37-ročný poľský vodič, ktorého spočiatku médiá dávali do priameho súvisu s teroristickým útokom a ktorého telo sa našlo v kamióne, zahynul na následky bodných rán. Skutočný páchateľ, 23-ročný utečenec, ho mal dobodať ešte pred útokom na ľudí. Vozidlo uniesol počas toho, ako kamión smeroval s nákladom oceľových nosníkov z Talianska do Berlína, ako povedal bratranec poľského vodiča Ariel Zurawski. Kamión mal pre oneskorenie dodávky parkovať v Berlíne do dnešného dňa. Medzitým začali niektoré médiá šíriť nepotvrdenú informáciu, že kamión bol unesený už v Poľsku, čo však nedáva veľký zmysel, nakoľko páchateľ žil v Berlíne v jednom z utečeneckých centier.

10:00 Páchateľ mohol prísť do Nemecka z Afganistanu alebo Pakistanu tzv. balkánskou migračnom trasou, uvádzajú nemecké bezpečnostné zdroje. Jeho vek je značne mladý, mal sa narodiť v roku 1993.

Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky SEK dnes ráno prehľadali hangáre na bývalom berlínskom letisku Tempelhof. V jeho areáli sa nachádza najväčší tábor pre utečencov v Berlíne. Podozrivý totiž zrejme býval v niektorom z berlínskych utečeneckých táborov. Polícia vypočula štyroch mladíkov z hangára č. 6, nikoho však nezadržala, povedal hovorca úradu pre utečenecké záležitosti Sascha Langenbach. Na operácii, ktorá sa začala o 03.00 h nadránom, sa zúčastnilo približne 250 policajtov. Počet nasadených príslušníkov následne znížili. Operácia mala pokojný priebeh. Zásah sa skončil približne o 08.00

7:40 Nemeckí vyšetrovatelia „pracujú s predpokladom“, že páchateľ, ktorý v pondelok večer vošiel s neosvetleným kamiónom na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg, tak urobil zámerne. Informovala o tom dnes ráno miestna polícia, ktorá zároveň vyslovila podozrenie, že išlo o teroristický útok. Mŕtvy muž, ktorého našli v kabíne kamiónu a ktorý bol poľský vodič, v čase incidentu vozidlo už určite neriadil.

5:00 Správy o identite útočníka sa neustále rôznia, podozrivý sa vraj nevyjadruje jasne. Najnovšie informácie hovoria, že je pôvodom Afgánec a do Nemecka prišiel ako utečenec vo februári 2016.

20. 12. 2016 3:35 Útoky v Ankare a Berlíne podľa Trumpa dokazujú, že sa situácia ohľadne terorizmu zhoršuje. „Civilizovaný svet musí zmeniť svoje myslenie,“ napísal novozvolený prezident USA na Twitteri, pričom odsúdil „desivý teroristický útok“ kamiónom na vianočný trh v Berlíne, ktorý si vyžiadal najmenej 12 mŕtvych a 48 zranených. Trump pripísal zodpovednosť za útok extrémistom z takzvaného Islamského štátu (IS) a iných islamistických zoskupení, ktorí podľa neho „neustále masakrujú kresťanov…, čo je súčasťou ich globálneho džihádu“.

23:35 Denník Die Welt najnovšie uvádza, že v pôvode podozrivého sa zmýlili. Podozrivý má byť Pakistanec.

23:26  Nemecký denník Die Welt píše, že zadržaný muž je čečenského pôvodu. Národná kriminálna polícia (LKA) vyhlásila, že mŕtvy pasažier kamiónu umrel buď počas incidentu, alebo bol zastrelený útočníkom pred tým.

23:10 Nemecký prezident: Cítim hlbokú sústrasť a súcit s rodinami a blízkymi obetí.

23:00 Podľa viacerých zahraničných médií Islamský štát oslavuje smrť deviatich Berlínčanov a hoci v tom berlínska polícia ešte nemá jasno, o incidente prívrženci IŠ hovoria ako o „útoku“.

Reklama

22:50 Berlínska polícia vydala vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že tento incident mohol byť „útok alebo nehoda“. „Ešte nemáme jasné indície ani na jeden ani na druhý smer“, povedal hovorca, pričom uistil, že teraz je situácia bezpečná.

22:35 Poliak Ariel Zurawski, ktorému patrí nákladiak, povedal pre poľský televízny kanál TVN24, že s vodičom kamiónu, ktorý bol jeho bratrancom, stratil kontakt okolo obeda miestneho času. Zurawski sa nazdáva, že jeho bratranec tento čin nemohol spáchať a že najpravdepodobnejšie je, že bol unesený. Túto verziu by potvrdzovalo aj najnovšie zadržanie podozrivého, ktorého polícia drží vo vyšetrovacej cele a jedna mŕtva osoba (pravdepodobne bratranec majiteľa) nájdená v nákladiaku.

22:28 Televízia ZDF uviedla, že nákladiak má poľské evidenčné číslo. Je možné, že mŕtva osoba, ktorá sa našla v nákladiaku a o ktorej informovali médiá, je pôvodný vodič nákladiaku, ktorého útočník zneškodnil za účelom masakru.

22:00 Polícia údajne zadržala možného útočníka. Podozrivého majú vo vyšetrovacej cele v blízkosti parku Tiergarten, pod ktorý spadá aj Berlínska zoo. Polícia sa nazdáva, že podozrivý naviedol nákladiak do davu ľudí.

21:57 Polícia vo svojom tweete prosí občanov Berlína, aby ostali doma a aby nešírili dohady o tomto útoku.

Reklama

21:55 Podľa portálu Breitbart sa v nákladiaku našla jedna mŕtva osoba. 

Na snímke hasiči nakladajú do sanitky zranenú osobu po tom čo nákladiak vo vysokej rýchlosti narazil do davu ľudí na vianočných trhoch v Berlíne
Na snímke hasiči nakladajú do sanitky zranenú osobu po tom, čo nákladiak vo vysokej rýchlosti narazil do davu ľudí na vianočných trhoch v Berlíne

21:50 Polícia: Zatiaľ nemôžeme potvrdiť, že sa jedná o teroristický útok. Napriek vyjadreniu polície viaceré médiá tvrdia, že prvé známky vyšetrovania poukazujú na motív terorizmu.

Reklama

21:48 Očitý svedok pre CNN uviedol, že nákladiak išiel rýchlosťou minimálne 65 km/hod a že vodič nepreukazoval žiadne náznaky spomaľovania. Útočník si vybral strategický čas, ľudia sa práve vracali z práce a mnohí z nich boli s deťmi na nákupoch. Ulice pešej zóny boli preplnené.

Najmenej deväť osôb zahynulo a množstvo ďalších dnes utrpelo zranenia po tom, ako nákladné auto vošlo na preplnené vianočné trhy v nemeckej metropole Berlín. Informovala o tom na Twitteri tamojšia polícia, ktorá ďalej uviedla, že incident vyšetruje ako teroristický útok.

K útoku došlo dnes večer neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma. Denník Berliner Morgenpost s odvolaním sa na hovorcu hasičov napísal, že zranených je okolo 50 ľudí.

Nákladiak zišiel z cesty a vtrhol do pešej zóny. Po tom, čo zmietol ľudí, zanechal za sebou zmasakrované telá a zničené stánky. Útočníkovi sa údajne podarilo ujsť z miesta činu. Polícia ešte nepozná motív páchateľa. Sky News citujúc niektoré nemecké médiá však už tvrdí, že „prvé náznaky z vyšetrovania poukazujú na teroristický útok“.

Prvé zábery z miesta útoku:

Video po útoku: Nie je vhodné pre slabšie povahy

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali