Stále viac žien chce rodiť v zahraničí, tvrdia poisťovne

Stále viac žien chce rodiť v zahraničí, tvrdia poisťovne

Bratislava 5. marca 2015 (TASR/HSP-Felipe Dana)

 

Poistenky sa najčastejšie rozhodujú pre Rakúsko a Českú republiku

Stále väčší počet rodičiek žiada o úhradu nákladov za pôrod v zahraničí, tvrdia slovenské poisťovne. Poistenky sa najčastejšie rozhodujú pre Rakúsko a Českú republiku. Za pôrod v týchto krajinách si musia priplatiť, poisťovne im podľa legislatívy hradia len náklady vo výške priemerných cien na Slovensku.

Reklama

Napríklad za pôrod v rakúskej nemocnici môžu rodičky zaplatiť aj 2500 eur, od slovenskej poisťovne tak dostanú maximálne polovicu. V českej nemocnici neďaleko štátnych hraníc môže stáť pôrod cisárskym rezom aj o 200 eur viac, než preplatí slovenská poisťovňa.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) uhradila minulý rok 36 cezhraničných pôrodov, z toho 18 v Českej republike a 18 v Rakúsku. V porovnaní s rokom 2013 tak počet žiadostí stúpol o 34.

Reklama

“Za prirodzený pôrod uhradíme v priemere 586 eur, za pôrod cisárskym rezom o 200 eur viac,” povedala pre TASR hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Za hospitalizáciu dieťaťa na novorodeneckom oddelení hradí poisťovňa v priemere 490 eur.

Poistenky Dôvery rodili minulý rok v zahraničí v priemere každý druhý týždeň, informoval TASR PR špecialista súkromnej poisťovne Matej Štepianský. V roku 2014 dostala poisťovňa 23 žiadostí o preplatenie pôrodu, z toho 15 za úhradu pôrodu v Rakúsku. “Za prirodzený pôrod v zahraničí preplácame 590 eur, za cisársky rez 590 eur a 430 eur za hospitalizáciu dieťaťa na novorodeneckom oddelení,” dodal. V roku 2013 dostala poisťovňa 12 žiadostí o úhradu, zväčša z Rakúska a Českej republiky.

V zahraničí rodili minulý rok aj poistenky súkromnej Union ZP. Žiadosť o úhradu nákladov im poslalo 12 žien, v roku 2013 nikto. Ženy rodili najmä v Českej republike a Rakúsku. Prirodzený pôrod a pôrod cisárskym rezom preplatí poisťovňa do výšky 650 eur, za starostlivosť o novorodenca vyplatí sumu do výšky 566 eur, poznamenala hovorkyňa Union ZP Judita Smatanová.

Ženy môžu požiadať svoju poisťovňu o preplatenie nákladov, iba ak rodili v členskej krajine Európskej únie. “V rámci týchto krajín však môžu ísť k akémukoľvek poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti bez ohľadu na to, či je financovaný z verejného systému,” potvrdila pre TASR Katarína Skybová z Health Policy Institute.

Rodičky musia poisťovniam poslať žiadosť do troch mesiacov od ukončenia poskytnutej zdravotnej starostlivosti v zahraničí. Zdravotná poisťovňa má následne tri mesiace na jej vybavenie. Podľa Skybovej sa ženy môžu stretnúť aj s tým, že pôrodnica od nich platbu nebude vyžadovať a vyrieši si to priamo s poisťovňou. Na pôrod v zahraničí netreba predchádzajúci súhlas poisťovne.

Reklama

 

Health Policy Institut: Rodičky láka zahraničie personálom a väčšou intimitou

Pôrod v zahraničí si Slovenky zvolia najmä pre rešpektujúci a príjemne komunikujúci personál. Pre TASR to povedala Katarína Skybová z Health Policy Institute (HPI).

“Matky si chvália najmä snahu personálu o zachovanie ich intimity a dôstojnosti. Na pôrodnej sále im napríklad umožní zotrvať aj dve hodiny po pôrode, prítomná môže byť aj sprevádzajúca osoba,” podotkla. Zvýšený počet cezhraničných pôrodov zaznamenali slovenské poisťovne. V roku 2014 ich o čiastočnú refundáciu nákladov požiadalo viac žien ako po minulé roky. Zvolili najmä Českú republiku a Rakúsko.

“Za hranice cestujú rodičky aj s túžbou po čo najprirodzenejšom pôrode. Bez zbytočnej medikácie, vyvolávania pôrodu či nástrihov,” povedala Skybová.

Reklama

Ženy by podľa nej mali pri zvažovaní pôrodu v zahraničí myslieť aj na možné ťažkosti. Napríklad rakúska pôrodnica v Hainburgu, ktorú Slovenky navštevujú, nemá novorodenecké oddelenie a anestéziológ tam nie je k dispozícii počas celého dňa.

“V prípade komplikácií je teda nutný prevoz do väčšej rakúskej pôrodnice – vo Viedni či Mistelbachu. Bezpečnosť z tohto pohľadu je na bratislavských pracoviskách vyššia,” dodala.

ml

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali