Skupina TrueFighters: páchanie trestnej činnosti študentmi Univerzity Komenského s podporou jej profesorov?

Skupina TrueFighters: páchanie trestnej činnosti študentmi Univerzity Komenského s podporou jej profesorov?

Bratislava 31. mája 2017 (HSP/Foto: Screenshot Facebook TrueFighters)

 

Zdevastované pamätné tabule začínajú na Slovensku pribúdať ako huby po daždi. Je verejne známe, kto niektoré z tabúľ poškodil či zničil, pretože samotní aktéri sa svojím činom ihneď pochválili na sociálnych sieťach. Medzi podobný prípad patrí aj poškodenie tabule na rodnom dome Jozefa Tisa v Bytči.

Na snímke členovia skupiny TrueFighters

Pamätnú tabuľu poškodila skupina TrueFighters v noci z 8. na 9. novembra 2016, kedy na ňu bol nalepený nápis: „V tomto dome sa narodil Jozef Tiso, prezident fašistického slovakštátu, bol spoluzodpovedný za vraždu 70 000 našich spoluobčanov deportovaných do koncentračných táborov.“

Reklama

Skupina svoj skutok zdôvodnila na sociálnej sieti a pre portál Fičí uviedla: „My na Jozefovi Tisovi nič kontroverzné nevidíme. Existuje veľké množstvo dokumentov a uznávaných historikov, ktorí jasne ukazujú priamu zodpovednosť Jozefa Tisa za deportovanie židovského obyvateľstva zo Slovenska. Že nemal na výber? Doba konanie nediktuje, len núti človeka jasne povedať, na ktorej strane stojí.“

Aj menovaný portál v článku o skupine poukazuje na poškodenie tabule. Uvádza, že „Medzinárodný deň boja proti fašizmu a antisemitizmu si 9. novembra pripomenuli (TrueFighters pozn. red.) tak, že prelepili pamätnú tabuľa na rodnom dome Jozefa Tisa v Bytči.“

Reklama

Kým TrueFighters píšu na sociálnej sieti len o symbolickom prelepení tabule, polícia v priebehu vyšetrovania skutok klasifikovala ako trestný čin Poškodzovanie cudzej veci podľa § 245 ods. 1 Tr. zákona. Oprava tabule totiž bola vyčíslená na sumu 423,96 EUR.

 

Zoskupenie TrueFighters

Kto je skupina TrueFighters? Ide o tzv. samozvaných bojovníkov proti mýtom, dezinformáciám, netolerancii a nenávisti v našej spoločnosti. Skupinu tvoria štyria ľudia prezlečení za zvieratá: “Žralok” sa definuje ako predseda intergalaktickej debatnej asociácie, jeho zbraňou majú byť argumenty. Ďalším členom je “Slon”, ktorý má byť hľadačom pravdy, jeho zbrane sú fakty a analýza. Tretím je “Holub”, ktorý sa považuje za kultúrneho partizána a bojuje kultúrou proti nekultúre. Poslednou členkou je “Zebra”, ktorá má byť expertkou na intervenciu a jej zbraňou má byť priama akcia. Práve heslo „priama akcia“ sa spája s ľavicovým extrémizmom.

Zoskupenie TrueFighters od svojho vzniku (prvý príspevok na sociálnej sieti je z 3. novembra 2016) zorganizovalo viacero podujatí a besied, o ktorých informovalo na sociálnej sieti Facebook. V komentároch reaguje skupina na témy, ako napríklad holokaust, Rómovia, utečenci či  LGBTI. Problematiky gender sa týkala prednáška, ktorá sa uskutočnila 15. decembra 2016. Hlavným pozvaným diskusie bol Roman Kollárik, ktorý vyštudoval psychológiu na Univerzite Komenského v Bratislave. „Pracoval v rôznych neziskových organizáciách, dnes sa angažuje v TransFúzii. Jeho identita sa v rôznych momentoch strieda, raz sa cíti ako muž, inokedy ako žena, niekedy ani jedno z uvedených; mužský a ženský rod strieda aj pri komunikácii. Medzi jeho hobby patria seriály, čítanie a vyšívanie,“ “lákala” skupina na diskusiu.

Reklama

Medzi ďalšie aktivity členov skupiny patrilo aj hliadkovanie vo vlaku na trati Kysak – Poprad. „Hliadky sme urobili preto, aby dali jasne najavo, že nesúhlasíme ani s hliadkami a ani s nečinnosťou inštitúcií,“ uviedli členovia.

 

So skupinou sa spája meno ľavicového aktivistu Roberta Mihályho, ktorý bol objednávateľom domény truefigters.sk približne týždeň pred poškodením tabule. Podľa medializovaných informácií mal Mihály do činenia s políciou už niekoľkokrát, pretože opakovane svojimi vyjadreniami a skutkami balansuje na hrane zákona pri narážkach práve na hanobenie slovenského národa. Samotný Mihály je zároveň členom skupiny TrueFigters avšak tvrdí, že mená ostatných členov – študentov – nepozná. Svoju účasť na poškodení tabule poprel.

 

Reklama

Vypočúvanie známych členov akademickej obce

Vyšetrovanie nabralo také rozmery, že v súvislosti s činom vo veci poškodzovania cudzej veci boli vypočutí aj členovia akademickej obce Univerzity Komenského v Bratislave.

Jedným z vypočutých bol profesor Jozef Bátora. Známemu politológovi nie je známe, či projekt TrueFighters je projektom študentov Filozofickej fakulty UK, avšak nevie to vylúčiť. Napriek uvedenému poskytol dvom mladým ľuďom, ktorých nepoznal rozhovor o Európskej únii a následne sa jedným z nich v maske žraloka odfotografoval. Profesor tiež tvrdí, že aktivity skupiny nepozná a nepozná ani jej členov.

Vo veci vypovedal aj profesor Martin Slobodník, prodekan pre rozvoj fakulty a informačné technológie. Slobodník si je vedomí, že TrueFighters projektom študentov Filozofickej fakulty UK a zároveň ide o medzinárodný projekt. Samotné aktivity skupiny boli ním, ako administrátorom facebookovej stránky FF UK, zdieľané. On členov skupiny tiež údajne nepozná. Pozná však koordinátorku projektu Máriu Gajarskú, ktorá podľa webu univerzity pracuje na Referáte zahraničných stykov. Tá zatiaľ vypočutá nebola. Profesor sa podľa našich informácií s Mihálym osobne nepozná, avšak je si vedomý, že ide o študenta FF UK, ktorý je členom akademického senátu.

Vzhľadom na uvedené sa teda natískajú viaceré otázky: Ktorá zahraničná organizácia stoji v pozadí projektu TrueFighters, ktorý koordinuje zamestnankyňa UK? Kto koncipoval program činnosti TrueFighters? Odkiaľ plynie tok financií na činnosť skupiny?

 

Šírenie filozofie za peniaze daňových poplatníkov?

Facebokový profil FF UK zdieľal od 4. novembra do 11. decembra viac ako 15 príspevkov menovanej skupiny (zaujímavá je časová zhoda, kedy 12. decembra bol na jednu z katedier FF – Katedra filozofie a dejín filozofie – zaslaný mail, aby k činu, ktorý polícia klasifikovala ako trestný a skupina TrueFighters sa k nemu prihlásila, zaujali stanovisko).

Zdieľanie aktivít TrueFighters na profile FF UK niektorí ostro kritizovali. Jeden z komentujúcich uviedol: „Celý projekt je sám plný demagógie a zjednodušovania. Je to obyčajná prízemná propaganda. A útoky na konkrétnych politikov už sú dobre za hranou. Nech sú akokoľvek opodstatnené, vašu fakultu dotujú všetci daňoví poplatníci, aby filozofiu vyučovala, nie aby jednu filozofiu šírila.“ Ďalšie komentáre si môžete prečítať v samotnom vlákne:

Reklama

Napriek tomu, že členov skupiny TrueFihgters údajne nikto nepozná, majú títo “neznámi” značnú podporu akademickej obce, keďže mnohé ich príspevky boli zdieľané na sociálnom profile FF a zároveň ich besedy boli organizované vo foajé historickej budovy Univerzity Komenského v Bratislave, takže museli byť schválené niektorým z vedúcich členov univerzity.

 

Rovní a rovnejší

TrueFighters na sociálnej sieti publikovali svoj posledný príspevok 15. decembra 2016, ďalší bol ešte uverejnený 2. februára tohto roka. Aj v tomto prípade je zaujímavá časová zhoda, kedy práve 15. decembra sa Mihály dozvedel, že ho chce polícia podľa jeho slov „vypočuť pre podozrenie z trestného činu, ktorý súvisí so šírením ľavicového extrémizmu a poškodzovaním cudzieho majetku“. Mihály bol vypočutý začiatkom januára a začiatkom februára sa začalo vypočúvanie členov akademickej obce.

Reklama

Prípadom sa zaoberalo Obvodné oddelenie Policajného zboru v Bytči. Podľa našich informácií vyšetrovateľ prípadu aktuálne už na oddelení nepracuje. Stíhanie je nateraz pozastavené.

V súvislosti s uvedený prípadom na Univerzite Komenského je potrebné pripomenúť aj študentov Jozefa Repka (študent Trnavskej univerzity) a Veroniku Marcinekovú (študentka Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského). Obaja boli za svoje názory vyjadrené na sociálnej sieti mediálne pranierovaní a univerzitou prešetrovaní. Podľa našich informácií študentku Univerzity Komenského v apríli potrestali pokarhaním. Ako dôvod fakulta uviedla vyvolanie verejného pohoršenia alebo správania sa v rozpore s dobrými mravmi.

Na druhej strane, iná skupina študentov v skupine TrueFihgters sa za svoje skutky a čin, ktorý polícia klasifikovala ako trestný teší “skrytej” podpore niektorých členov akademickej obce, keďže prodekan FF UK poškodenie cudzieho majetku neodsúdil a aj naďalej na sociálnom profile fakulty zdieľal činnosť skupiny TrueFihgters.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

Včera 19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Včera 19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

Včera 19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

Včera 19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

Včera 19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

Včera 18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

Včera 18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

Včera 18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali