Shamir: Pre Putina je anexia Ukrajiny, prípadne jej časti, extrémne lákavá, má to však jeden háčik

Shamir: Pre Putina je anexia Ukrajiny, prípadne jej časti, extrémne lákavá, má to však jeden háčik

Ukrajina 21.mája (HSP/GlobalResearch)

 

Bude mať boj o Ukrajinu svojich víťazov?

Čo urobí Putin, aby sa vyhol Washingtonským jastrabom? Podľa Israela Shamira sa Putin pokúsi vyhnúť vyslaniu vojsk tak dlho, ako to bude len možné. Bude síce musieť nejako ochrániť tie dve odštiepené provincie, to sa ale dá dosiahnuť vzdialenou podporou podobne, ako USA podporovali rebelov v Sýrii, bez toho, aby vkročili na tamojšiu pôdu. Ak nedôjde ku krviprelievaniu veľkého rozsahu, tak by ruské vojská mohli len stáť obďaleč a dohliadať na Čierne gardy a ďalšie prorežimné sily.

Reklama

Putin skúsi spolu so Západom nájsť dohodnuté usporiadanie o zdieľaní autority, vplyvu a hospodárskej účasti v tomto takmer rozpadnutom štáte. Plány je podľa Shamira možné vykonať pomocou federalizácie alebo pomocou koaličnej vlády, alebo aj cez rozdelenie.

Rusky hovoriace provincie Novorosie, medzi ktoré patrí Charkov (priemysel), Nikolajev (stavba lodí), Odesa (prístav), Doneck a Lugansk (bane a priemysel), Dnepropetrovsk (rakety a high-tech), Záporožie (oceliarsky priemysel), Cherson (voda pre Krym a stavba lodí), tie všetky sú zriadené, vybudované a osídlené Rusmi. Tie by sa od Ukrajiny mohli odtrhnúť a vytvoriť nezávislú Novorosii, stredne veľký štát stále väčšií ako všetky susedné štáty (okrem Ruska). Tento štát by mohol vstúpiť do Únie štátov Ruska a Bieloruska, alebo do colnej únie vedenej Ruskom. Zvyškové torzo Ukrajiny by si mohlo ísť po svojom, až kým by sa nerozhodlo, či sa pridať k svojim slovanským sestrám na Východe. Takéto usporiadanie by vytvorilo dva dosť súdržné a homogénne štáty.

Reklama

Ďalšou možnosťou (v tomto okamihu ďaleko menej pravdepodobnou) by bolo trojstranné rozdelenie skrachovanej Ukrajiny na Novorosiu, Ukrajinskej torzo a Halič s Volyňou. V takom prípade by Novorosija bola silne pro-ruská, Ukrajina by bola neutrálna a Halič by bola pro-Západná.

EÚ by to akceptovala, ale USA by asi nesúhlasili so žiadnym osídlením moci na Ukrajine. Z ďalších prieťahov sa vynorí jeden z nich ako víťaz. Ak sa Európa a USA rozdelí, tak zvíťazí Rusko. Ak by Rusko akceptovalo pro-Západny postoj a prakticky celú Ukrajinu, tak by zvíťazili USA. Tieto prieťahy môžu vybuchnúť a vyvolať všeobecnú vojnu s mnohými účastníkmi a s možným použitím jadrových zbraní. Ide o prípad hry na kurča z teórie hier, kedy to tí so silnejšími nervami a menej podliehajúcimi fantáziami udržia vo svojom kurze.

 

Pre a proti

Zatiaľ je príliš skoro predpovedať, kto v nadchádzajúcej konfrontácii zvíťazí. Pre ruského prezidenta je vziať si Ukrajinu alebo prinajmenšom Novorosii extrémne lákavé, to ale nie je ľahká úloha. Navyše má ten charakter, že by vyvolala veľa nepriateľstva zo strany Západných mocností.

Reklama

So začlenením Ukrajiny by bola obnova Ruska z roku 1991 dokončená, jeho sila by sa zdvojnásobila, jeho bezpečnosť by bola zaistená a smrteľná hrozba by bola zažehnaná. Rusko by sa opäť mohlo stať veľkým. Ľud by Putina uctieval ako zjednotiteľa ruských krajín.

Avšak ruské úsilie vyzerať ako moderný mierumilovný progresívny štát by bolo zmarené. Hľadelo by sa na neho ako na agresora, bolo by vylúčené z medzinárodných orgánov. Sankcie by boli nepríjemné. Mohol by byť zakázaný dovoz pokročilých technológií, ako tomu bolo v sovietskom období. Ruská elita sa zdráha ohroziť svoje dobré živobytie. Ruské vojská začali s modernizáciou len nedávno a nie sú ešte pripravené na boj, a možno ešte desať rokov nebudú. Keby sa ale cítili zahnaní do kúta, keby napríklad NATO vstúpilo na Východnú Ukrajinu, tak by do boja každopádne vstúpili.

Niektorí ruskí politici a pozorovatelia si o Ukrajine myslia, že je to ekonomická ruina a vyriešiť jej problémy by bolo príliš drahé. Toto hodnotenie jej síce prináša horkú pachuť, ale je všeobecne rozšírené. Aj nový zaujímavý hlas na webe, The Saker, ho presadzuje. “Len nech sa EÚ a USA o Ukrajincov postarajú, však oni sa vrátia späť k Matke Rusi, až budú mať hlad,” hovorí. U nich je ale ten problém, že im už nikto nedovolí, aby si to rozmysleli. Junta sa nechopila moci násilím len preto, aby o ňu prišla vo volebnej urne.

Mimo to, Ukrajina nie je zase v tak zlom stave, ako niektorí ľudia tvrdia. Áno, stálo by to bilióny urobiť z nej Nemecko alebo Francúzsku, to ale nie je nutné. Ukrajina môže dosiahnuť vývojové úrovne Ruska veľmi rýchlo – v únii s Ruskom. Pod EÚ-MMF-NATO sa z Ukrajiny stane ruina, ak ňou už nie je. To isté ale platí aj pre všetky ostatné východoeurópske ex-sovietské štáty: mohli by skromne prosperovať s Ruskom, ako Bielorusko a Fínsko, alebo trpieť únikom obyvateľstva, nezamestnanosťou a chudobou s Európou a NATO proti Rusku, ako Lotyšsko, Maďarsko, Moldavsko a Gruzínsko. Je v záujme Ukrajincov, aby sa v nejakom rámci združili s Ruskom. A Ukrajinci to chápu.

Vrúca Novorosia má potenciál túto hru zmeniť. Ak síce ruské vojská neprídu, ale Novorosijiskí rebeli vymlátia Kyjevskú ofenzívu, pustia sa do protiofenzívy a obnovia kontrolu nad celou krajinou, aj cez Putinovo naliehanie na zmierenie. Potom si Ukrajina vydobyje svoj údel plnohodnotne občianskou vojnou.

Reklama

Putin z osobného hľadiska stojí pred ťažkou voľbou. Ruskí nacionalisti mu nezabudnú, ak sa Ukrajiny vzdá bez boja. USA a EÚ ohrozujú život samotného ruského prezidenta, pretože sa ich sankcie zameriavajú na Putinovi blízke osoby, čím ich povzbudzujú, aby sa prezidenta zbavili alebo ho aj zavraždili a zlepšili svoje vzťahy s mocným Západom. Vojna môže vypuknúť kedykoľvek, ako sa to stalo v uplynulom storočí dvakrát – Rusko sa jej ale pokúšalo v oboch prípadoch vyhnúť. Putin ju chce prinajmenšom odložiť, ale nie za každú cenu.

Jeho voľba nie je ľahká. S tým, ako Rusko váha a USA zdvojnásobujú svoje hrozby, sa svet blíži k jadrovej priepasti. Kto zmäkne?

Článok je záverečnou časťou názorov Isrela Shamira o Ukrajine. Prvú časť tvoril článok s názvom Ciele novej vlády podľa Shamira: Vziať si pôžičky v mene Ukrajiny, vybrakovať pokladnice a nechať krajinu v dlhoch. Druhá časť nesie názov Shamir: Washingtonskí jastrabi sa rozhodli urobiť všetko preto, aby Rusko udržali mimo hru.

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:26

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov neuspeli ani v druhom prípravnom zápase pred MS 2024 vo Fínsku. Vo štvrtok podľahli rovesníkom z Česka 3:4 po predĺžení. Prvý duel prehrali 0:3.

18:16

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu. Vyjadril sa tak počas rokovaní ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri.

 Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
18:11

Sever Turecka zasiahlo vo štvrtok zemetrasenie s magnitúdou 5,6. Epicentrum sa nachádzalo v provincii Tokat, oznámili miestne úrady. Bezprostredne nehlásili žiadne obete ani škody.

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali