Rómskemu splnomocnencovi Ravaszovi bude pomáhať “gemerský Obama”

Rómskemu splnomocnencovi Ravaszovi bude pomáhať “gemerský Obama”

Bratislava 8. apríla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Ábel Ravasz v práci úradu a splnomocnenca nechce stavať nové základy

Nový splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (nominant Most-Híd) si do svojho tímu berie Štefana Vavreka, starostu Rimavskej Seče a rómskeho kandidáta za Most-Híd v marcových parlamentných voľbách. TASR to potvrdil sám Ravasz.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

S “gemerským Obamom”, ako znie Vavrekova prezývka, spolupracuje nový splnomocnenec už dlhšie. “Verím mu, som presvedčený, že vďaka svojej práci a úsiliu má čo ponúknuť marginalizovaným komunitám v tejto krajine,” uviedol Ravasz. Doplnil, že o detailoch spolupráce i mieste Vavrekovho pôsobenia budú ešte diskutovať.

Prezradil aj to, že má vyriešené aj ďalšie personálne otázky vo svojom tíme. Konkretizovať ich ale zatiaľ nechcel. Nevylúčil, že väčšinu budú mať Rómovia. “Prvoradým kritériom však nebude národnosť, ale odbornosť,” zdôraznil

Reklama

Ravasz deklaroval, že v najbližšom období chce predstaviť svoje prioritné zámery v oblasti vzdelávania, zamestnanosti a spolužitia. “Budú to kroky, ktoré je možné, ale aj nevyhnutné urobiť, aby sme zlepšili život ľudí v marginalizovaných komunitách,” prízvukoval.

V práci úradu a splnomocnenca nechce stavať nové základy. “Nie je čas, aby sme všetko robili od začiatku, navyše kontinuita je potrebná aj preto, že sú rozbehnuté európske programy. V tých musíme pokračovať a efektívne ich dokončiť,” uviedol. V rámci nastavovania nových programov pripúšťa zmeny. V tejto súvislosti sa chystá urobiť audit fungovania úradu a aj na základe výsledkov predstaviť svoje vízie. “Nečakajte odo mňa však žiadne veľké sľuby, ani brutálne zmeny, že pôjdeme úplne odznova, na to nemáme čas,” zopakoval.

Počas dneška, ktorý je Medzinárodným dňom Rómov, sa chystá navštíviť viacero podujatí, pripomínajúcich 45. výročie prvého medzinárodného kongresu Rómov. “Aj dnešok, podobne ako v minulosti pri tomto dni, je pre mňa príležitosťou na reflexiu, či robíme všetko pre to, aby sa všetci ľudia v tejto krajine cítili rovnocenní. O to viac budem o tých veciach premýšľať ako novozvolený splnomocnenec pre rómske komunity,” priznal Ravasz.

Na post splnomocnenca vlády pre rómske komunity nastúpil Ábel Ravasz vo štvrtok 7. apríla. Vláda ho vymenovala v stredu 6. apríla. V predchádzajúcom období pôsobil ako riaditeľ Inštitútu Mateja Bela. Z tejto pozície odstupuje.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:22

Záporožský metropolita UPC Luka bol poslaný do domáceho väzenia s elektronickým náramkom.

Pripomenieme, že SBU obviňuje metropolitu UPC z „podnecovania náboženskej nenávisti“. On sám to popiera.

Záporožský metropolita UPC Luka
Na snímke Záporožský metropolita UPC Luka
16:20

Ruská vláda a prezidentská administratíva po Putinovej inaugurácii odstúpili.

Úradníci však budú pokračovať vo svojich funkciách ako zastupujúci úradníci až do vymenovania novej vlády a administratívy.

Podľa prognóz ruských médií ruská Štátna duma schváli nového premiéra 10. mája a nových ministrov 13. mája.

15:51

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v nasledujúcich týždňoch pokračovať s pravidelným servisom tunelov. Ide o Šibenik, Svrčinovec, Poľanu, Žilinu, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. Dopravu presmerujú na súbežné cestné komunikácie.

15:50

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v utorok skrátené legislatívne konanie k vládnemu návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Následne začali o návrhu rokovať v prvom čítaní. Cieľom právnej normy z dielne Ministerstva financií (MF) SR je zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, najmä previazanie limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov.

15:48

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára. Cieľom je posúdiť možnú vojenskú spoluprácu medzi Moskvou a Pchjongjangom.

15:40

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že EÚ poskytne 125 miliónov eur na novú humanitárnu pomoc na riešenie najnaliehavejších potrieb ľudí v Jemene.

15:12

V Česku už pre úradnú zmenu pohlavia nebude potrebné absolvovať operáciu, pretože Ústavný súd v utorok zrušil sporné paragrafy občianskeho zákonníka. Vyhovel tak sťažnosti transsexuálneho muža, ktorý sa bez chirurgického zásahu domáhal úradnej zmeny zo ženy na muža. Platnosť súčasnej právnej úpravy skončí v polovici roka 2025.

15:08

Ruský rubeľ posilňuje voči americkému doláru a v utorok okolo 13.30 h SELČ sa priblížil tesne k hranici 91 RUB/USD, čo je najvyššia hodnota za posledné dva mesiace. Mena profituje z vysokých cien ropy a vládnych opatrení, ktorých cieľom je zabezpečiť prílev devízových prostriedkov do ruskej ekonomiky.

15:06

Súd v iránskom meste Isfahán odsúdil Mahmouda Mehrabiho na trest smrti za internetové príspevky počas protivládnych protestov v roku 2022. Protesty spustila smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej vo väzbe, ktorú v septembri 2022 zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania žien.

15:06

Na Viedenskej univerzite si propalestínski demonštrujúci vytvorili protestný tábor, ktorý zorganizovali skupiny ako Iskra (Der Funke) či Bojkot, stiahnutie investícií a sankcie pre Izrael (BDS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali