Putinova nová tajná zbraň v Sýrii

Putinova nová tajná zbraň v Sýrii

Moskva/Damask 06. mája 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Markus Schreiber)

 

Kanadský portál foreignpolicy uverejnil včera zaujímavý materiál kanadského analytika Neila Hauera s názvom “Putin has a new secret weapon in Syria. Neil Hauer je uznávaným analytikom kanadskej SecDev Group. V materiáli sa kanadský analytik venuje nasadeniu približne 1000-členného oddielu Čečencov a Ingušov v sýrskom konflikte. 

Ruský prezident Vladimir Putin

Neil Hauer uvádza že príslušníci čečenských a ingušských špeciálnych jednotiek zo Severného Kaukazu predstavujú vysoko efektívnu vojenskú silu, ktorá umožňuje Rusku presadzovať vlastné strategické ciele v Sýrii. Čečenci a Inguši predstavujú silu, ktorá Moskve umožňuje efektívne viesť ruskú zahraničnú politiku aj za predpokladu, že Asad a jeho jednotky nedokážu splniť ruské vytýčené strategické ciele.

Reklama

Podľa Neila Hauera sa najprv v Sýrii rozmiestnilo približne 400 Čečencov, ktorí vystupovali ako príslušníci vojenskej polície. Hauer však tvrdí, že išlo o preverených členov špeciálnych čečenských kománd a ich úlohou určite nebolo zabezpečovanie tyla postupujúcich sýrskych vojsk, podporovaných zo vzduchu ruským letectvom. Úlohou Čečencov a Ingušov nie je chrániť blokposty, konvoje s humanitárnou pomocou či strategické objekty.

Mark Galeotti, analytik Institute of International Relations je presvedčený, že nasadenie Čečencov a Ingušov je potvrdením faktu, že Moskva uviazla v hybridnom sýrskom konflikte. Neil Hauer nesúhlasí úplne s Galeottiho tvrdeniami a tvrdí, že Čečencov a Ingušov Moskva využíva na riešenie vojenských úloh, pretože nechce zvyšovať priamu ruskú prítomnosť v bojových operáciach za hranicami Ruska.

Reklama

Čečenci nie sú v Rusku podľa západných analytikov veľmi populárni, kvôli dvom vojnám, ktoré v Čečensku viedlo Rusko na sklonku minulého storočia. Podľa Grigorija Švedova, redaktora portálu “Кавказский узел”, ktorý sa zaoberá problematikou rusko-čečenských vzťahov pre Putina a Rusov je určite prijateľnejšie, ak v Sýrii budú bojovať a umierať Čečenci, ako etnickí ruskí vojaci.

Navyše Čečenci nasadení v Sýrii sú sunnitského pôvodu, podobne ako veľká časť sýrskeho obyvateľstva. Aj túto skutočnosť využíva Rusko vo svoj prospech. Čečenci nemajú problém nadväzovať kontakty so sunnitským obyvateľstvom, ktoré vníma Asada, šiítov, Drúzov či kresťanov ako problém. Čečenci vedia ako majú komunikovať s miestnym obyvateľstvom, dodržiavajú náboženské zvyklosti. Podľa Hauera aj nedávne konvertovanie ruského výsadkára na islam, ktoré sa uskutočnilo za prítomnosti hlavného muftiho Čečenska a sýrskych sunnitských duchovných v Aleppe bolo dôležitým P.R. manévrom, ktorý zvýšil rating ruských ozbrojených síl v Sýrii.

 

Konvertovanie ruského vojaka na islam

 

Reklama

Hauer je presvedčený že Čečenci a Inguši budú plniť v Sýrii náročné vojenské úlohy, vrátane ochrany a výcviku sýrskych Kurdov a pomoci sýrskym Kurdom v boji proti Turkom v oblasti Manbidju. Takisto Čečenci bravúrne zvládli ochranu príslušníkov protiasadovskej opozície, ktorá súhlasila so zložením zbraní a odchodom z oblasti provincie Damask. Čečenci predstavujú aj dôležitý silový argument Moskvy aj v rozhovoroch s Iráncami a Sýrčanmi, ktorí sledujú svoje vlastné geopolitické ciele – tie nie sú vždy totožné so záujmami Moskvy.

Pomocou Čečencov a Ingušov zvyšuje Rusko aj svoju možnosť tlaku v kľúčových regiónoch Sýrie. Hauer poukazuje na skutočnosť z konca decembra 2016, kedy sa Moskva dohodla s Turkami na ukončení bojových operácii v Aleppe a presunutí teroristov do Idlibu, pričom Iránci s takýmto riešením súhlasili veľmi neochotne. Iránci majú silný vplyv na šiítske milície, časť sýrskych vojenských jednotiek a príslušníkov libanonského Hizballáhu. Podľa Hauera Čečenci prišli do Sýrie ako odpoveď na pokusy zvýšiť iránsky tlak voči Rusku, Rusko momentálne dokáže aj pri prípadných obštrukciách zo strany Iránu a Sýrie presadzovať svoje záujmy pomocou Čečencov (ruské, iránske či sýrske postoje sú rozdielne napríklad vo vzťahu k Izraelu).

Hauer uvádza aj ďalší zaujímavý argument. Podľa jeho slov Irán sa v januári 2017 snažil posilniť svoj vplyv v Sýrii a vtedy sa objavila informácia, že Asad mal mŕtvicu. Irán, ktorý sa snaží neustále posilniť svoj vplyv v Sýrii chcel presadiť ako nového prezidenta v Sýrii Asadovho brata Mahera, ktorý má nadštandardné vzťahy s Iránom. Rusi s tým však nesúhlasili, po niekoľkých hodinách (niektorí analytici sú presvedčení že išlo o pokus o vojenský prevrat v Sýrii) sa však Asad znova v Damasku verejne objavil a situácia sa upokojila.

Čečenci teda podľa Hauera predstavujú ruské vojenské sily v Sýrii. V krajine pôsobí aj vojenská skupina, známa pod názvom “Slovanský zbor”. Ide o dobrovoľníkov a žoldnierov z Ruska, ktorá pôsobí v Sýrii už od roku 2013 (k týmto profesionálom patrí aj Sidorenko, ktorý na Twitteri uverejňuje informácie zo sýrskeho konfliktu). Podľa Hauera spočiatku nebola činnosť “Slovanského zboru” v Sýrii veľmi úspešná, v roku 2015 však Moskva, ktorá sa rozhodla priamo aktivizovať v Sýrii poskytla “Slovanskému zboru” svoju podporu. Dnes sa skupina transformovala, premenovala sa na skupinu Vagner a v jej čele stojí Dmitrij Utkin, bývalý dôstojník ruskej vojenskej rozviedky GRU (pod pôsobnosť GRU spadajú aj elitné oddiely Specnaz, pôsobiace v zahraničí). Utkin v roku 2014 viedol úspešne viaceré chúlostivé operácie na Kryme či východnej Ukrajine”.

Čečenci a Inguši samozrejme nepôsobia v Sýrii nepretržite. Prvá skupina Čečencov a Ingušov ukončila svoju činnosť dňa 27. 3. 2017, v rámci rotácie ich však okamžite nahradila iná bojová skupina, čo potvrdil aj čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Podľa Hauera pokiaľ Čečenci pôsobili na severe Sýrie, Inguši pôsobia najmä v provincii Damask.

Reklama

Keď členovia protiasadovskej opozície náhle prerušili v marci 2017 rozhovory s predstaviteľmi legitímnej sýrskej moci (politická aktivita USA) a členovia protiasadovských síl zákerne prepadli pozície sýrskych vládnych síl v mestskej štvrti Dzjobar, do bojových operácii vstúpili priamo Čečenci a Inguši. Po niekoľkých hodinách bojov vyplašení predstavitelia “umiernenej opozície” pokorne znova sadli za rokovací stôl, ich bojový potenciál sa však výrazne zmenšil a provládni Sýrčania presadili oveľa viac svojich strategických cieľov a záujmov. Podľa informácii zverejnených Hauerom sa ingušský batalión vráti do vlasti v máji 2017 a nahradí ho iná ingušská jednotka.

Podľa Hauera predstavujú Čečenci, Inguši, skupina Vagner, príslušníci ruského Specnazu, kontraktnici z ruskej námornej pechoty, či v poslednej dobe zaktivizovaná skupina Turan, zložená s profesionálov bývalých sovietskych stredoázijských republík “ozbrojenú päsť”, ktorá presadzuje ruské záujmy v Sýrii. Tieto jednotky dokážu riešiť úspešne náročné strategické bojové úlohy na zemi a ich bojová kvalita je niekoľkonásobne vyššia, ako kvalita ISIS či rôznych frakcií “umiernených teroristov”.

Podľa najnovších informácii sa majú členovia uvedených jednotiek zúčastniť aj širokokoncipovanej operácie na oslobodenie Deir ez-Zor z obkľúčenia, pričom ich budú podporovať elitné sýrske jednotky, najmä Tigri. 4.mechanizovaná divízia, výsadkári a príslušníci Hizballáhu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:14

Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Včera 20:13

Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

Včera 19:58

Poľsko v posledných týždňoch zaznamenalo opätovný nárast pokusov o nelegálne prekročenie hranice s Bieloruskom. Len počas uplynulého víkendu bolo odhalených 669 takýchto prípadov, informovala poľská pohraničná stráž na sieti X.

Včera 19:57

Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj. 

Včera 19:39

Svetoví darcovia prisľúbili pomoc Sudánu po roku ničivej vojny vo výške dvoch miliárd eur, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Včera 19:38

Líder holandskej Ľavicovej aliancie Frans Timmermans vyzval v pondelok občanov krajiny, aby počas Národného dňa spomienok na mŕtvych (Dodenherdenking) 4. mája neorganizovali protesty súvisiace s konfliktom v Pásme Gazy. Na správu portálu DutchNews.nl

Včera 19:29

Pozvanie a následná debata v centrále americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) ukázala vysokú mieru dôvery zo strany Spojených štátov voči Česku, povedal po návšteve v jej sídle český premiér Petr Fiala. Večer ho v Bielom dome prijme americký prezident Joe Biden.

Včera 19:02

Belgicko si predvolalo iránskeho veľvyslanca. Pridalo sa tak k ďalším krajinám EÚ, ktoré k takémuto kroku pristúpili, aby tak protestovali proti víkendovému raketovému a dronovému útoku Iránu na Izrael a vyzvali Teherán na zdržanlivosť. 

Včera 19:01

Podozrivým zadržaným po útoku v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí austrálskeho mesta Sydney je 15-ročný chlapec. Úradujúci zástupca komisára štátu Nový Južný Wales Andrew Holland spresnil, že zadržaný má zranenú ruku.

Včera 18:59

Líder izraelskej opozície Jair Lapid vyzval ministrov vlády národnej jednoty Bennyho Ganca a Gadiho Eizenkota, aby pomohli zosadiť vládu premiéra Benjamina Netanjahua. Lapid tvrdí, že v novej koalícii by títo politici mali väčší vplyv.

Včera 18:56

Spojené štáty si neželajú zhoršenie vzťahov s Iránom, ale zároveň budú pokračovať v obrane Izraela. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken to vyhlásil po víkendovom útoku Teheránu na Izrael.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Včera 18:55

Federálny vyšetrovací úrad USA vedie trestné stíhanie ohľadom pádu mosta Francis Scott Key Bridge v americkom meste Baltimore, pri ktorom po náraze lode do piliera zahynulo šesť osôb. Osoba blízka vyšetrovaniu uviedla, že sa preveruje aj to, či boli dodržané všetky federálne zákony.

Včera 18:53

Izraelská armáda potvrdila zranenie svojich vojakov na libanonskom území.

Včera 18:52

Česko si predvolalo iránskeho veľvyslanca, dôvodom je víkendový útok Iránu na Izrael. Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského Teherán útokom prekročil všetky hranice a iránsky režim cielene ohrozuje bezpečnostnú situáciu v regióne.

Včera 18:50

Úspech Izraela a jeho spojencov, ktorým sa vo veľkej miere podarilo zmariť masívny útok iránskych rakiet a dronov, naznačuje, čo by Ukrajina mohla dosiahnuť proti ruským vzdušným útokom, ak by mala väčšiu podporu od svojich partnerov. V reakcii na najnovší vývoj na Blízkom východe to podľa agentúry AP uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke freska zobrazujúca postavy gréckej mytológie - veštice Cassandry a boha Apolóna - vo vnútri impozantnej hodovnej siene s elegantnými čiernymi stenami, vyzdobenej mytologickými námetmi inšpirovanými Trójskou vojnou, ktorá bola nedávno odkrytá v archeologickej oblasti Pompeje neďaleko Neapola v južnom Taliansku

Autor: TASR/AP-Italian Culture Ministry via AP, HO

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali