Reakcie slovenských politikov na víťazstvo Donalda Trumpa

Reakcie slovenských politikov na víťazstvo Donalda Trumpa

Bratislava 9. novembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Prezident Andrej Kiska 

Blahoželám Donaldovi Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. Takto reagoval slovenský prezident Andrej Kiska na informáciu o tom, že 45. americkým prezidentom bude republikánsky kandidát Donald Trump.

Reklama
Na snímke prezident SR Andrej Kiska
Na snímke prezident SR Andrej Kiska

„Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti,“ dodal prezident Kiska.

 

Reklama

Svet je iný, ako píšu médiá, potvrdili podľa Roberta Fica výsledky volieb v USA

Výsledky amerických prezidentských volieb potvrdili, že svet aj Slovensko sú „úplne iné, ako ich popisujú médiá“. V reakcii na víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico reaguje na výsledky amerických prezidentských volieb 9. novembra 2016 v Bratislave Foto:TASR-Michal Svítok
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico reaguje na výsledky amerických prezidentských volieb 9. novembra 2016 v Bratislave Foto:TASR-Michal Svítok

„Všetci musíme počúvať ľudí a táto pravda sa absolútne v Spojených štátoch ukázala. Chcem zablahoželať novému americkému prezidentovi a ako predseda vlády SR plne rešpektujem vôľu občanov Spojených štátov,“ povedal Fico.

 

Richard Sulík (SAS): Vojna v Sýrii by sa mohla skončiť skôr

Reklama

Víťazstvom Donalda Trumpa vo voľbách amerického prezidenta by mohla vojna v Sýrii skončiť skôr ako v prípade víťazstva Hillary Clintonovej. Myslí si to predseda SaS Richard Sulík, ktorý predpokladá, že Trump bude hľadať dohodu s Ruskom na ukončení vojny.

Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík
Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík

“Víťazovi volieb gratulujem a dúfam, že rýchlo pochopí, že už nie je v kampani a že teraz musí byť štátnik, že musí stmeliť rozpoltenú krajinu. Dúfam, že dokáže byť štátnikom,” doplnil pre TASR Sulík. Pokiaľ ide o vojnu v Sýrii pripomenul, že riešenie tamojšej situácie je dôležité pre celú Európu, ktorú trápi utečenecká kríza.

 

Martin Poliačik (SAS): Vitajte v ére idiotov

Podľa Martina Poliačika z SaS je rok 2016 rokom, kedy frustrácia a neistota ohýbajú výsledky volieb a referend po celom svete. “Donald Trump nevyhral predstavením vízie, aj keď ‘America great again’ by mohlo budiť ten dojem. Vyhral vymedzením sa voči menšinám, vzbudzovaním nenávisti a sľubmi silnej ruky, spochybňujúcej základy liberálnej demokracie,” poznamenal pre TASR.

Reklama
Na snímke poslanec Martin Poliačik (SaS)
Na snímke poslanec Martin Poliačik (SaS)

Po brexite, referende v Holandsku alebo rakúskych prezidentských voľbách je to podľa Poliačika ďalší signál, že “príklon k autoritatívnejším formám vlády začína byť globálnym trendom”.

Po víťazstve Trumpa na sociálnej sieti facebook Poliačik v angličtine uviedol: „Vitajte v ére idiotov. Bojím sa, že už sme nimi všetci.“

 

Ľuboš Blaha (SMER): Po brexite je toto druhá facka establišmentu 

Donald Trump sa stal prezidentom Spojených štátov preto, že ľudia majú plné zuby establišmentu a globalizácie. Myslí si to predseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD), ktorého Trumpovo víťazstvo neprekvapilo.

Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD)
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD)

„Robotníci doplácajú na neoliberálnu politiku Wall Street a Hillary bola symbolom ich utrpenia. Navyše, liberálne médiá sa Trumpovi vysmievali a tým len mobilizovali jeho voličov,“ zdôvodnil Trumpov triumf Blaha.

Odmieta Trumpov rasizmus a nacionalizmus. Víta však, že môže upokojiť vzťahy s Ruskom, zastaviť TTIP a trochu otriasť establišmentom. „Riziká vidím v jeho militantných rečiach proti Latinskej Amerike, Iránu alebo Číne,“ doplnil pre TASR Blaha.

Po brexite dostal establišment podľa Blahu druhú facku. „A je otázka, či sa z tejto rany vôbec spamätá. Svet sa otriasa v základoch. Éra globalizácie končí,“ vyhlásil Blaha.

Európa sa podľa neho musí poučiť. „Naša prvá priorita musí byť boj proti nadnárodným korporáciám, finančnému kapitálu a neoliberálnej globalizácii. Inak centristické strany skončia na smetisku dejín,“ doplnil Blaha.

 

Reklama

Béla Bugár (Most-Hid): Dôležitý bude vzťah USA k NATO a EÚ

Strana Most-Híd plne rešpektuje rozhodnutie amerických voličov. Pre Slovensko bude dôležitá predovšetkým zahraničná politika budúceho prezidenta Donalda Trumpa, a teda vzťah USA k NATO a EÚ. V reakcii na Trumpovo zvolenie za amerického prezidenta to pre TASR uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Na snímke predseda strany MOST-HÍD Béla Bugár
Na snímke predseda strany MOST-HÍD Béla Bugár

„Len budúcnosť ukáže, či novozvolený prezident dokáže prekonať tieň populizmu, ktorý sprevádzal celú jeho predvolebnú kampaň, a v novom úrade dokáže zvládnuť aj ťarchu skutočnej zodpovednosti nielen za to, ako budú vyzerať USA, ale aj celý svet, o štyri roky,“ doplnil Bugár.

 

Kollára teší Trumpovo víťazstvo; odkazuje: Svet sa mení

Reklama

Lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára teší víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. „Držal som mu palce. Ľudia chceli zmenu a som rád, že sa to podarilo,“ povedal pre TASR.

Na snímke líder hnutia Sme rodina Boris Kollár Foto:TASR-Pavel Neubauer
Na snímke líder hnutia Sme rodina Boris Kollár Foto:TASR-Pavel Neubauer

Ak by vyhrala Hillary Clintonová, podľa Kollára by sa nič nezmenilo. „Robila by politiku Baracka Obamu a svet sa posledné roky rútil zlým smerom. Som rád, že prišiel Trump, lebo ak by tu nebol on a vyhrala by Clintonová, o pár rokov by mohol prísť niekto, kto by už nechcel zmenu ako Trump, ale rovno rozvrat. A to by bol problém pre celý svet,“ vyhlásil Kollár.

 

Veronika Remišová (OĽANO): Zvolenie Trumpa nie je dobrou správou ani pre USA ani pre svet

K výsledku prezidentských volieb, sa vyjadrila aj poslankyňa Veronika Remišová, za stranu OĽaNO. Postoj tejto konzervatívnej političky prekvapil. Podla nej, volebná kampaň v Spojených štátoch politiku významne posunula smerom k šoubiznisu a marketingu.

Reklama
Na snímke Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA)
Na snímke Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA)

„Volebná kampaň v Spojených štátoch politiku významne posunula smerom k šoubiznisu a marketingu založenému viac na emóciách, ako na vecných argumentoch. V týchto voľbách neexistovalo dobré riešenie, len zlá a najhoršia voľba. Zvolenie Donalda Trumpa nie je dobrou správou ani pre Spojené štáty, ani pre svet,“ píše prekvapivo Remišová vo svojom statuse. V závere svojho statusu zdoraznuje, že tento výsledok volieb, nám dáva možnosť poučiť sa na výsledkoch takéhoto typu politiky, ktoré uvidíme o štyri roky.

 

Milan Uhrík (ĽSNS):  Svet sa mení, lebo sa meniť musí

Na snímke podpredseda ĽSNS Milan Uhrík
Na snímke podpredseda ĽSNS Milan Uhrík

„Ako veľmi bili mainstreamové médiá do Trumpa? Že je rasista, xenofób, primitív, hlupák a neviem čo ešte. A kde je dnes?! A ako veľmi sa systém a veľké médiá snažia za každú cenu zdiskreditovať nás a našu prácu?! Len aby zostali vládnuť tí istí zabehnutí zapredanci… Nič im to však nepomôže. Svet sa mení, lebo sa zmeniť musí,“ píše podpredseda ĽS NS, na sociálnej sieti.

 

Milan Krajniak (Sme Rodina): Netreba už veriť ničomu

Na snímke Milan Krajniak
Na snímke Milan Krajniak

“To čo si treba zapamätať je, že absolútne neverte žiadnym analytikom, médiam, skorumpovaným elitám, politickým, ekonomickým, akýmkoľvek. Pretože nerozumejú absolútne ničomu. Za posledný rok a pol, sme si mohli asi 300 krát prečítať, že Trump skončil.  A čo dnes vidíme? Skončil ako prezident Spojených štátov. Taká je hodnovernosť a odborná úroveň týchto papagájov, ktorí nám roky rozprávajú, čo si máme myslieť,“ hovorí Milan Krajniak vo svojom najnovšom videu.

Reklama

 

Viskupič k Donaldovi Trumpovi: Vulgarizácia verejného priestoru dosahuje špičku

Vulgarizácia verejného priestoru dosahuje špičku. Takto reagoval na zvolenie Donalda Trumpa poslanec Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič.

Na snímke poslanec NR SR Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) Foto.TASR-Jakub Kotian
Na snímke poslanec NR SR Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) Foto.TASR-Jakub Kotian

Trumpovi podľa neho mohol pomôcť k víťazstvu fakt, že si dovolil nahlas hovoriť veci, o ktorých sa doteraz taktne mlčalo. „Cítiť vzburu voči nepomenovávaniu vecí vlastnými menami,“ doplnil Viskupič.

Donald Trump nie je podľa neho dobrá správa pre zahraničnú politiku. „Je absolútne nečitateľný, jeho vyjadrenia sú rozporuplné,“ zhodnotil.

 

Glváč k Donaldovi Trumpovi: Verím, že jeho ambíciou bude Ameriku spájať

Reklama

Podpredseda Národnej rady SR a šéf poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč gratuluje Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v prezidentských voľbách. Verí, že sa bude snažiť Ameriku spájať a že vzťahy USA s Európu budú priateľské.

Na snímke podpredseda Národnej rady SR a šéf poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč Foto:TASR-Martin Baumann
Na snímke podpredseda Národnej rady SR a šéf poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč Foto:TASR-Martin Baumann

„Jeho príhovor po zverejnení výsledku volieb ukázal, že kampaň skončila a jeho ambíciou je spojiť Ameriku, nie rozdeľovať. Verím, že sa mu to podarí, rovnako ako si želám priateľské vzťahy USA s Európou,“ uviedol pre TASR Glváč v reakcii na Trumpovo zvolenie.

Špecifikom amerických prezidentských volieb v kontexte Slovenska bolo podľa Glváča, že to pomerne často vyzeralo, akoby Hillary Clintonová mala u nás svoj satelitný volebný štáb. „Poukazujem najmä na niektoré médiá, ktoré chrlili protitrumpovskú propagandu a vopred ho odsúdili,“ doplnil Glváč.

 

Europoslanec Škripek: Trumpovo víťazstvo je prejavom nespokojnosti občanov USA

Výsledok volieb v USA je jasným svedectvom Američanov, že sú nespokojní so smerovaním svojej krajiny. V reakcii na víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách to dnes vyhlásil slovenský poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek (OĽaNO).

Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek (OĽaNO)
Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek (OĽaNO)

„Boh mu žehnaj, aby sa obklopil múdrymi ľuďmi, ktorých bude počúvať, a odolá jednoduchým a populistickým riešeniam,“ povedal Škripek. Dúfa, že Trump prehodnotí „nešťastné výroky“ z kampane a bude sa voči spojencom v Európe správať zodpovedne.

Reklama
Na snímke slovenský europoslanec Richard Sulík Foto:TASR-Michal Svítok
Na snímke slovenský europoslanec Richard Sulík Foto:TASR-Michal Svítok

„Málokto to čakal, stávkové kancelárie mali kurz 1:4 v prípade Trumpovho víťazstva a teraz je celý establišment, presne ako v prípade brexitu, zaskočený,“ uviedol europoslanec Richard Sulík (SaS). Podľa neho sa občania USA nenechali ovplyvniť politickou propagandou v médiách a prekvapivo hlasovali inak, než médiá aj elity odporučili.

Sulíkovi je sympatický Trumpov plán znížiť dane a zdvojnásobiť ekonomický rast, ktorý považuje za reálny. Rovnako na základe predošlých vyjadrení Trumpa dúfa, sa mu podarí dosiahnuť dohodu s Ruskom, čo povedie k ukončeniu vojny v Sýrii.

Na snímke poslanec EP Eduard Kukan Foto:TASR-Štefan Puškáš
Na snímke poslanec EP Eduard Kukan Foto:TASR-Štefan Puškáš

Poslanec EP Eduard Kukan je z volebného víťazstva Trumpa prekvapený. „Dúfam, že jeho prezidentúra sa pre Ameriku nestane historickým prekvapením,“ zaglosoval europoslanec a dodal, že Trump bude v zahraničnej politike pre mnohých amerických partnerov „veľkou výzvou“.

Na snímke europoslanec Boris Zala Foto:TASR-Michal Svítok
Na snímke europoslanec Boris Zala Foto:TASR-Michal Svítok

Trump je síce nepredvídateľná osoba, ale záleží na tom, aký tím poradcov si vytvorí a aký vplyv bude mať na jeho politiku Republikánska strana, myslí si europoslanec Boris Zala. „V každom prípade sa ale USA od Obamovho progresivizmu obrátia k temnému konzervativizmu s autoritatívnymi črtami,“ uviedol Zala. Podľa europoslanca sa ukáže, či sú demokratické inštitúcie v USA dostatočne silné a obránia krajinu pred Trumpom.

Na snímke europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) Foto:TASR-Štefan Puškáš
Na snímke europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) Foto:TASR-Štefan Puškáš

„Myslím si, že zvolením republikánskeho prezidenta významne stúpla šanca na posilnenie demokracie vo svete,“ zareagoval na Trumpovo víťazstvo europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH). Neobáva sa, že Trump spácha v zahraničnej politike veľké excesy, keďže v štátnej administratíve je dostatok expertov. Podľa Mikolášika prinieslo pôsobenie Obamu a Clintonovej vo vedúcich funkciách v zahraničnej politike „veľmi rozpačité výsledky“.

Na snímke europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) Foto:TASR-Michal Svítok
Na snímke europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) Foto:TASR-Michal Svítok

Trumpovi sa zrejme podarilo zvíťaziť vďaka využitiu nálady mnohých voličov, ktorí mali pocit, že aktuálny systém funguje zle a treba zmenu, okomentovala Trumpovo víťazstvo europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA). Prekvapilo ju, že napriek svojim názorom, slovníku a správaniu vyhral. „Pre Slovensko bude zásadné, aby USA neoslabili kolektívnu obranu a aby ich zahraničná politika zachovala euroatlantické spojenectvo,“ uzavrela Žitňanská.

 

Reklama

Miroslav Lajčák: Donald Trump je prezident diskontinuity

Americkí voliči sa rozhodli, zvolili si človeka, ktorého chcú vidieť na čele svojej krajiny, my toto rozhodnutie rešpektujeme. Dnes to povedal na margo novozvoleného prezident Spojených štátov amerických Donalda Trumpa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto:TASR-Michal Svítok
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto:TASR-Michal Svítok

„Blahoželáme víťazovi a sme pripravení s ním pracovať. Otázka, ktorá nás teraz zaujíma je, aká bude vzdialenosť medzi Donaldom Trumpom kandidátom a Donaldom Trumpom prezidentom, pretože tá vzdialenosť je vždy. Jedna vec sú nejaké predstavy a sľuby a druhá vec sú praktické mantinely, ktorými je každý štátnik vrátane amerického prezidenta viazaný,“ uviedol minister Lajčák.

Nechcel sa púšťať do špekulácií, ale domnieva sa, že nie je potrebné nejakým spôsobom dramatizovať, alebo nafukovať to, čo odznelo v kampani, keďže podľa neho je bežné, že v kampaniach odznievajú veci, ktoré potom nie sú súčasťou reálnej politiky.

„Jedna vec, ktorá je nespochybniteľná, a ktorú tieto voľby potvrdili, je, že naozaj narastá v demokratických krajinách a spoločnostiach pocit frustrácie občanov a nespokojnosť voličov s tým, čo my považujeme za štandardné,“ upozornil šéf slovenskej diplomacie, pričom podľa neho tento fakt nie je možné ignorovať.

Príčinu vidí v tom, že ľudia sa cítia odcudzene od politiky a politikov, majú pocit, že politici neriešia ich problémy, že riešia veci, ktorým oni nerozumejú a narastá priepasť medzi chudobnými a bohatými.

„Prezident Trump nie je prezidentom kontinuity v americkej vnútornej a zahraničnej politike. Ako som povedal, otázka je, aká veľká bude diskontinuita, alebo respektíve kde nájde Trump svoje miesto medzi tým, čo hovoril v kampani a medzi tým, aká je americká voličská realita, aký je americký systém váh a protiváh, tie záväzky do ktorých vstúpi a ktoré preberie, toto si musí on vyriešiť. Ľudia majú od neho veľké očakávania na základe toho, čo hovoril v kampani a zároveň svet, jeho partneri, vrátane Európy majú očakávania od prezidenta Spojených štátov. Toto si bude musieť on zodpovedať, ale toto nie je prezident kontinuity, toto je prezident diskontinuity,“ zdôraznil minister Lajčák.

Reklama

Ako povedal, vo vzťahu k NATO sa Donald Trump pozerá na politické záležitosti ako podnikateľ. „Keď budeme hovoriť o vzťahoch so spojencami v NATO, tak asi jeho filozofia je, čo sú oni pripravení urobiť pre tento vzťah. Asi by bolo naivné si myslieť, že sa môžeme viesť na chrbte Spojených štátov,“ uzavrel Lajčák.

Domnieva sa, že víťazstvo takéhoto politika v krajine, akou sú Spojené štáty, určite bude mať svoj dopad aj na politickú scénu v EÚ.

 

Na reálnu politiku Donalda Trumpa si treba podľa Mareka Maďariča počkať

Pokiaľ by sa vyhlásenia z predvolebnej rétoriky novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa dostali aj do reálnej politiky, možno podľa ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) očakávať veľké zmeny. Ako však poznamenal, na to, ako sa jeho vyjadrenia vo vzťahu k Rusku, zmluve TTIP či migrantom pretavia do reality, si treba počkať.

Reklama
Na snímke minister kultúry Marek Maďarič Foto:TASR-Michal Svítok
Na snímke minister kultúry Marek Maďarič Foto:TASR-Michal Svítok

Pre Slovensko má byť najdôležitejšia Trumpova zahraničná politika. „Ja som zvedavý, aká bude, nevieme to predpovedať,“ skonštatoval Maďarič s tým, že treba byť s predpoveďami opatrní. Ako podotkol, slová v kampani sú jedna vec, a realita druhá. „Keby sa napĺňali niektoré výroky povedzme o pozícii NATO vo vzťahu k európskym štátom, to by nás zasadne ovplyvnilo,“ pripustil.

Neúspešná kandidátka demokratov Hillary Clintonová by podľa jeho slov bola predvídateľnejšia. Poukázal tiež na to, že republikáni získali aj Kongres, je preto zvedavý, či bude Trumpova politika v súlade, alebo ho budú regulovať. Nesúhlasí s tým, že Trumpa hneď všetci označujú za populistu, chce si počkať, ako budú jeho reálnu politiku hodnotiť analytici.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali