Do kostola vo Francúzsku počas omše vtrhli islamisti vyzbrojení nožmi, kňaza podrezali

Do kostola vo Francúzsku počas omše vtrhli islamisti vyzbrojení nožmi, kňaza podrezali

Saint-Etienne-du-Rouvray 26. júla 2016 (HSP/Foto: rt) AKTUALIZOVANÉ

 

Dvaja muži vyzbrojení nožmi vtrhli do kostola počas svätej omše, na ktorej boli okrem kňaza dve rehoľné sestry a traja veriaci. 86-ročného kňaza podrezali, jedna osoba je v kritickom stave. K útoku sa už prihlásil Islamský štát. Ako sa ukázalo, jeden z útočníkov nebol polícii neznámy a podozrenie z jeho napojenia na islamistov trvalo takmer rok

17:00 Francúzske orgány zatkli v rámci vyšetrovania útoku na kostol v Normandii jednu osobu, neposkytli však zatiaľ nijaké podrobnosti ohľadne jej totožnosti alebo miesta zatknutia. Informáciu poskytla agentúre AP nemenovaná hovorkyňa prokuratúry v Paríži, ktorá má na starosti vyšetrovanie prípadov terorizmu vo Francúzsku.

Reklama

16:30 Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje súvisiace s vyšetrovaním uvádza, že jeden zo zabitých útočníkov sa vlani snažil odcestovať do Sýrie cez Turecko. Od jeho návratu z Turecka ho polícia sledovala. Jestvovalo totiž podozrenie, že mal napojenie na teroristov. Vyšetrovaný však bol na slobode a úrady mu nariadili nosiť elektronický náramok pre mapovanie jeho pohybu.

O druhom z útočníkov vraj nemali žiadne informácie.

Reklama

14:30 K zodpovednosti za dnešný útok na ľudí v kostole v severofrancúzskom meste Saint-Etienne-du-Rouvray, pri ktorom zomrel 86-ročný kňaz, sa prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amak prihlásila organizácia Islamský štát.

Na snímke kňaz Jacques
Na snímke kňaz Jacques Hamel, ktorému užívatelia sociálnych sietí už dávajú titul “mučeník Francúzska”…

13:00 Obeťou útočníkov sa stal 86-ročný kňaz Jacques Hamel. Jeho identitu potvrdil rouenský arcibiskup Dominique Lebrun. Polícia zatiaľ druhú obeť útoku nepotvrdila, hovorca ministerstva vnútra Pierre Henry Brandet však uviedol, že jeden z veriacich je v kritickom stave.

K dráme sa vyjadril aj pápež František. Hovoril o “bolesti a hrôze z tohto absurdného násilia”, uviedla stanica BBC.

11:50 Denník Le Point uvádza, že podľa informácií očitých svedkov ozbrojenci vtrhli do kostola zadným vchodom za pokriku “Daeš!” počas rannej svätej omše.

Severozápad Francúzska – Normandia a zvlášť oblasť Seine-Maritime, kde leží aj mesto Rouvray, sú hrdo katolíckymi časťami Francúzska. Krajské mesto Rouene, kam patrí aj mestečko Rouvray, sa nazýva aj mestom 100 veží vďaka bohatej katolíckej histórii a množstvu kostolov…

Reklama

11:40 Podľa denníka Le Point sú obeťami útoku minimálne dve osoby. Spolu s kňazom údajne zahynul aj ďalší rukojemník, taktiež ostrím čepele. Polícia však druhú obeť dosiaľ nepotvrdila. Na miesto činu mieri prezident Hollande.

11:35 Podľa najnovších informácií padli prvé výstrely, ozbrojenci by mali byť mŕtvi. Mŕtvy je však aj 86-ročný kňaz, ktorému počas svätej omše podrezali hrdlo…

Do kostola v mestečku Rouvray v čase o 9:45 SEČ vtrhli dvaja ozbrojení muži. Uniesli miestneho kňaza a v kostole zadržiavajú dve rehoľné sestry a niekoľko veriacich. Na mieste činu sú protiteroristické jednotky a iné ozbrojené zložky. Pre RTL France media povedali, že zranených je viacero ľudí.

Na snímke kostol Saint-Etienne-du-Rouvray, v ktorom prebieha rukojemnícka dráma
Na snímke kostolík v meste Saint-Etienne du Rouvray, v ktorom sa odohral masaker

 

Francúzsko sa ešte nespamätalo z útoku v Nice a už prežíva opäť krušné chvíle. V kostole neďaleko mesta Rouene zadržiavajú dvaja ozbrojení muži niekoľko osôb. Medzi rukojemníkmi sa nachádza aj miestny kňaz, ktorého útočníci uniesli. Na mieste sú momentálne polícia a záchranka.  Informáciu priniesla BBC.

Reklama
Na snímke polícia a záchranka pred kostolom, kde sa rukojemnícka dráma odohrala
Na snímke polícia a záchranka pred kostolom, kde sa rukojemnícka dráma odohrala

Podľa denníka Le Figaro dvaja muži ozbrojení nožmi zadržiavajú v miestnom kostole piatich ľudí vrátane kňaza a dvoch rehoľných sestier. Regionálna spravodajská televízia France 3 uviedla, že rukojemnícka dráma sa začala o 09.45 h.

Na sociálnej sieti Twitter sa objavuje množstvo tweetov týkajúcich rukojemníckej drámy.

https://twitter.com/londontaxitrade/status/757864597059690497

https://twitter.com/michaelh992/status/757863020622127104

Správu budeme priebežne aktualizovať.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali