Poplach v USA: Mnohí Európania sú unavení falošnosťou západných médií a sledujú Russia Today

Poplach v USA: Mnohí Európania sú unavení falošnosťou západných médií a sledujú Russia Today

Európa 18. októbra 2016 (HSP/Foto:commons.wikimedia)

 

V poslednej dobe sa štátni predstavitelia USA čím ďalej, tým viac znepokojujú vzrastom popularity televíznej stanice Russia Today medzi Európanmi. Nedávno pomocníčka ministra zahraničných vecí USA Moyra Wilanová v CNN povedala, že v Európe vzrastá nedôvera voči politike USA spolu so zväčšujúcou sa sledovanosťou Russia Today.

Na snímke logo Russia Today
Na snímke logo Russia Today

Korešpondenti Russia Today urobili anketu v rôznych štátoch EÚ. Divákov, ktorí sledujú Russia Today, sa pýtali, v čom spočíva hlavná príčina ich sympatií k Russia Today. Ukázalo sa, že je to alternatívny pohľad televíznej stanice na udalosti vo svete.

Reklama

Lithon Jones, obyvateľ mesta Carnarvon v britskomWalese, dáva Russia Today prednosť kvôli tomu, že podľa jeho mienky sú západné médiá zaujaté: “Myslím si, že hlavné anglické médiá majú vytýčený globálny cieľ – falzifikovať fakty a šíriť medzi Európanmi dezinformáciu. Napríklad BBC je často upovedomená o  korupcii vo Veľkej Británii, no vyhýba sa rozhovorom na túto tému.”

Jones vysvetlil, že “BBC nesústredí svoju pozornosť na korupciu a vládne machinácie v rámci krajiny, zatiaľ čo Russia Today informuje o problémoch v Rusku. Napríklad novinka o zatknutí korupčníka, v ktorého aute našli 120 miliónov dolárov,“ vysvetľuje Jones.

Reklama

Obyvateľka Londýna Salome Targamadzeová hovorí, že Russia Today umožňuje hodnotiť situáciu vo svete z rôznych strán: „Pre mňa sú CNN a BBC neobjektívne.  Chcem poznať rôzne uhly pohľadu, aby som mohla analyzovať, čo sa deje. Som rada, že RT existuje a hádže rukavicu západným masmédiám.“ Salome porovnala správy CNN a Russia Today. Všimla si rozdiel v podaní informácie televíznymi stanicami: „Zoberme si, napríklad, Hillary Clintonovú. BBC a CNN o nej nikdy ani  jedno zlé slovko nepovedia, zatiaľ čo Russia Today sa opiera o kompromitujúce materiály WikiLeaks poukazujúce na to, čoho sa dopustila Hillary ako ministerka zahraničných vecí,“ poznamenáva Salome: „To isté, pokiaľ ide o udalosti v Sýrii. Západné médiá presviedčajú svojich divákov a poslucháčov, že Rusi v Aleppe zabíjajú civilných obyvateľov a majú byť za to odsúdení, Russia Today uvádza dôkazy reálneho boja Ruska s teroristami. Potrebujem vidieť pohľad na udalosti z oboch strán, aby som  sa vyhla vplyvu západnej propagandy.“

Írsky biznismen Michael Dune uviedol, že nedôveruje americkým a britským masmédiám a svoje sympatie voči Russia Today vysvetľuje zhodou svojej mienky s postojom televíznej stanice: „Mne sa zdá, že CNN, BBC, Fox ako i všetky ďalšie mainstreamové masmédiá sú pod politickou kontrolou,“ objasňuje Dune: „Možno že aj Russia Today je kontrolovaná ruskou vládou, no pritom dovoľuje  svojim divákom  zoznámiť sa aj s iným uhlom pohľadu, ktorý sa, mimochodom, zhoduje s mojím.“

Absolvent fakulty politológie v Miláne Marco Bianco si vybral Russia Today, pretože je už „unavený z politiky dvojakých štandartov“ západných masmédií:

„Európske a americké masmédiá sú obyčajne pokrytecké a nespoľahlivé. Ja osobne som už unavený z dvojakých štandartov a z falošnej morálky. Russia Today mi pomáha získať informáciu, zatiaľ čo iní túto informáciu krivia. Vďaka tomu sa môžem vyznať v tom, čo v skutočnosti sa deje vo svete,“ hovorí Marko. „Neviem, nakoľko je spoľahlivá Russia Today a nakoľko je stanica nezávislá od ruskej vlády, no v každom prípade nám predkladá možnosť pozrieť sa na udalosti z iného uhla.“

Vladimír Mohorita

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:51

Vstupný poplatok, ktorý Benátky zaviedli skúšobne pre jednodňových turistov, priniesol mestu za 11 dní približne 975.000 eur. Vstupný poplatok v hodnote 5 eur zaviedli Benátky skúšobne od 25. apríla do 5. mája.

19:35

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi “svoj jasný postoj” v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom po ich telefonickom rozhovore.

19:21

Spojené kráľovstvo v pondelok poprelo vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o údajnom predvolaní britského veľvyslanca Nigela Caseyho v súvislosti s vyjadreniami šéfa britského rezortu diplomacie Davida Camerona.

19:20

Poľská prokuratúra zastavila vyšetrovanie ľudských ostatkov nájdených na mieste jedného z bývalých hlavných stanov nacistického vodcu Adolfa Hitlera počas druhej svetovej vojny. Dôvodom je pokročilý stav ich rozkladu, čo znemožňuje určenie príčiny smrti, vyhlásil v pondelok hovorca prokuratúry v meste Kętrzyn Daniel Brodowski.

19:20

Hamas informoval katarských a egyptských sprostredkovateľov o svojom súhlase s ich návrhom na prímerie v Gaze.

Informovala o tom Al-Džazíra s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj v hnutí.

Hamas neskôr svoj súhlas oficiálne potvrdil a uviedol, že “loptička je teraz na strane Izraela”.

Izraelské médiá však s odvolaním sa na zdroje vo vláde uvádzajú, že dohoda, na ktorú je Hamas pripravený, je pre Izrael neprijateľná.

19:19

Skupina členských štátov Európskej únie vedená Českom vyzve Európsku komisiu (EK), aby presunula migračné konanie mimo Úniu. EÚ by tak podľa nej mala uzavrieť dohody s tretími krajiny, do ktorých by členské štáty mohli posielať migrantov zadržaných na mori.

19:18

Newyorský sudca udelil bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v pondelok pokutu za porušenie zákazu buričsky sa vyjadrovať o členoch poroty, svedkoch a iných účastníkoch súdneho konania v kauze podplácania pornoherečky Stormy Daniels. V prípade ďalšieho porušenie tohto zákazu mu pohrozil väzením.

19:16

Ruské vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní, je “ďalším dôkazom, že Kremeľ má záujem len na ďalšej eskalácii situácie, ktorú spôsobila jeho nezákonná agresia voči Ukrajine”. Uviedol to v pondelok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

18:49

Obhajcovia bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý si v Haagu odpykáva doživotný trest za svoju úlohu v krvavej vojne v Bosne z rokov 1992-1995, žiadajú jeho urýchlené prepustenie do Srbska zo zdravotných dôvodov.

18:43

Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD. Ako uviedla, kontrakt by podľa nej nemal predstavovať riziko pre hospodársku súťaž.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali